notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hatékony volt a PHARE program

hirdetes

Hatékony volt a PHARE program

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hatékony volt a 2006-ban végleg lezáruló PHARE program, amelynek keretében összesen csaknem 370 milliárd forint uniós elõcsatlakozási támogatás érkezett Magyarországra. Ezzel hazánk a PHARE pénzek 96,3 százalékát használta fel, ami igen jó eredmény.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Hatékony volt a PHARE program

Magyarország számára történelmi jelentõségû a Phare-program, mert segítette az ország európai uniós felkészülését, az EU-alapok bevezetését, az intézményrendszer kiépítését - hangsúlyozta Baráth Etele EU-ügyekért felelõs tárca nélküli miniszter csütörtökön a programot értékelõ sajtótájékoztatón.

Thomas Wiley, az Európai Bizottság magyarországi képviselete Phare-programért felelõs munkacsoportjának vezetõje kedvezõnek nevezte a Phare-program magyar tapasztalatait és bejelentette, hogy az EU-képviseleten lévõ csoport ez év június 30-án befejezte munkáját. A jövõben nemzeti hatáskörbe kerül a bonyolítás és a napi felügyelet.

Baráth Etele kiemelte, hogy a 2002. évi nemzeti Phare-programban a rendelkezésre álló keret 96,3 százalékát kötötték le, ami nemzetközi összehasonlításban jó eredmény. A miniszter szerint a 2003. évi forrásfelhasználás ennél az aránynál is jobb lehet, mert a 2005. november végéig rendelkezésre álló források 87,3 százalékára már szerzõdéssel rendelkeznek. További 1,49 százaléknál a pályáztatás zajlik, 2,63 százalékánál már elkészültek az értékelõ jelentések, további 7,69 százaléknál elõkészítés folyik. A programot 2006. novemberben kell lezárni. A miniszter szerint a Phare-programot hatékonyan mûködõ folyamatként lehet értékelni, mert a támogatások felhasználása eredményhez kötött volt. Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) elnöke kiemelte, hogy Magyarországon alig van olyan kistérség, ahol ne valósult volna meg a program keretében fejlesztés.

hirdetes

A PHARE program 1989-ben indult, amikor az Európai Közösség döntött a Magyarországnak és Lengyelországnak folyósítandó 300 millió ECU összegû gazdasági segélyrõl. A Phare program keretében az Európai Unió a tagjelölt országoknak csak az utolsó kívül töltött teljes évben vállal kötelezettséget, tehát ennek megfelelõen a 2003. évi Phare Nemzeti Program volt az utolsó a Phare program történetében. Ennek alapján az 1990-2003-as idõszakban az Európai Unió összesen mintegy 369,256 milliárd forint támogatást különített el Magyarország számára.
hirdetes

A Phare program által támogatott programok között volt például a roma kisebbség integrálása, az európai szabványok átvétele, mezõgazdasági és környezetvédelmi projektek, valamint az Esztergom-Párkány híd megépítése és számos uniós felkészülést elõsegítõ intézkedés.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

környezeti előirányzat

környezeti előirányzat A szervezetre vagy annak részeire vonatkozó, a környezeti célokból... Tovább

Tovább a lexikonra