notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

PHP történet

hirdetes

PHP történet

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A PHP hosszú utat járt be az elmúlt néhány évben. Az, hogy a legkiemelkedõbb webes programozási nyelvek egyikévé váljon, nem volt könnyû feladat. Ha érdekel hogyan fejlõdött a PHP jelenlegi verziójáig, olvass tovább. Régebbi PHP verziókat a PHP-múzeumban találsz.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

PHP történet

PHP/FI

A PHP elõdje a PHP/FI volt, amelyet Rasmus Lerdorf készített 1995-ben. Kezdetben egy egyszerû Perl szkriptgyûjtemény volt, amely arra szolgált, hogy nyomon kövesse az online önéletrajzához való hozzáféréseket. Ezt a szkriptgyûjteményt 'Personal Home Page Tools'-nak (személyes honlap eszközök) nevezte el. Amikor több funkcionalitásra volt szükség, Rasmus készített egy sokkal terjedelmesebb C nyelvû implementációt, amely képes volt adatbázisokkal kommunikálni, és lehetõvé tette, hogy a felhasználók egyszerû dinamikus webes alkalmazásokat fejlesszenek. Rasmus úgy döntött, hogy kiadja a PHP/FI forráskódot, hogy mindenki beletekinthessen, tehát mindenki használhatja, valamint hibákat is javíthat benne, ezzel is tökéletesítve a kódot.

A PHP/FI, amely a Personal Home Page / Forms Interpreter (személyes honlap / ûrlap értelmezõ) rövidítése, tartalmazott néhányat a mai PHP alapfunkcionalitásai közül. Néhány jellemzõje: Perl-szerû változók, ûrlapváltozók automatikus értelmezése, HTML-be ágyazott szintaxis.

1997-re a PHP/FI 2.0, a C implementáció második újraírása, világszerte mintegy több ezres felhasználói tábornak örvendett, hozzávetõlegesen 50 000 domain jelentette, hogy telepítve van nála, amely az Internet domain-ek 1%-át jelentette. Annak ellenére, hogy a projekthez többen hozzájárultak kisméretû kódokkal, nagyjából még egyszemélyes projekt volt.

A PHP/FI 2.0 csak 1997 novemberében került hivatalosan kiadásra. Miután a legtöbb idõt béta kiadásokként töltötte. Röviddel ezután követték a PHP 3.0 alfa kiadásai.

PHP 3

 1. Az elsõ olyan verzió, amelyik jobban hasonlít a ma ismert PHP-re, a PHP 3.0 volt, amelyet Andi Gutmans és Zeev Suraski készített 1997-ben. Ez egy teljes újraírása volt a PHP-nek, mivel készítõi szerint a PHP/FI 2.0 kevés segítséget nyújtott egy eCommerce alkalmazás írására, amelyen egy egyetemi projekt keretén belül dolgoztak. Egy alkalommal, amikor azzal próbálkoztak, hogy eggyüttmûködjenek és kezdjék építeni a PHP/FI felhasználói táborát, Andi, Rasmus és Zeev elhatározta, hogy eggyüttmûködnek és bejelentik a PHP 3.0-at mint a PHP/FI 2.0 hivatalos utódját. A PHP/FI 2.0 fejlesztése többnyire leállt.
 2. hirdetes
 3. Az egyik legnagyobb erõsségét a PHP 3.0-nak a kiterjeszthetõsége jelentette. Azon kívül, hogy a végfelhasználókat egy szilárd, sok különbözõ adatbázist támogató infrastruktúrával, protokollokkal és API-kkal szolgálja ki, a PHP 3.0 kiterjeszthetõségének lehetõsége több tucat fejlesztõben ébresztett vonzalmat aziránt, hogy csatlakozzon és új kiterjesztéseket írjon hozzá. Vitatható ugyan, de ez volt a kulcsa a PHP 3.0 óriási sikerének. Egyéb újonnan bevezetett alaptulajdonsága a PHP 3.0-nak az objektum-orientált szintaxis támogatása és a sokkal erõsebb és konzisztens nyelvi szintaxis volt.
 4. Az egész új nyelv új névvel került kiadásra, ami kiküszöbölte PHP/FI 2.0 nevének azt az értelmét, hogy csak személyes célokra használható. Egyszerûen csak 'PHP'-nak nevezték el, ami egy rekurzív rövidítés - PHP: Hypertext Preprocessor.
 5. 1998 végére a PHP telepítõi tábora (a becslések szerint) több tízezerre nõtt, és több százezer webhely jelentette, hogy telepítette. Amikor elérte a csúcsot, a PHP 3.0 az Interneten található webszerverek 10%-án volt telepítve.
 6. A PHP 3.0-t hivatalosan 1998 júniusában adták ki, miután 9 hónapot töltött nyilvános tesztelési stádiumban.

PHP 4

 1. 1998 telére, röviddel a PHP 3.0 hivatalos kiadása után, Andi Gutmans és Zeev Suraski elkezdett dolgozni a PHP magjának újraírásán. A felvázolt cél az volt, hogy javítsák a bonyolult alkalmazások hatékonyságát, és tökéletesítsék a PHP kódbázisának modularitását. Ilyen alkalmazások készültek, mivel a PHP 3.0 új szolgáltatásai és széleskörben támogatott harmadik féli adatbázisok és API-k támogatása lehetõvé tette, de a PHP 3.0 nem arra volt tervezve, hogy ilyen bonyolult alkalmazásokat hatékonyan kezeljen.
 2. hirdetes
 3. Az új motor, amit 'Zend Engine'-nek neveztek el (Zeev és Andi nevekbõl összeállítva), sikeresen teljesítette ezeket a célokat, és elõször 1999 közepén mutatták be. Ezen motoron alapulva és egy sok további új képességgel megrakva, a PHP 4.0 hivatalosan 2000 májusában került kiadásra, majdnem két évvel a PHP 3.0 után. Azon felül, hogy ennek a verziónak nagyon fejlett hatékonysággal rendelkezik, a PHP 4.0 tartalmazott más alapszolgáltatásokat, mint például sokkal több webszerver támogatása, HTTP session-ök, kimenet-pufferelés, a felhasználói inputok sokkal biztonságosabb módon történõ kezelése és számos egyéb nyelvi konstrukció.
 4. Jelenleg a PHP-t (a becslések szerint) több százezer fejlesztõ használja, és sokmillió webhely jelenti, hogy telepítette, amely az Interneten található webhelyek több mint 20%-át teszi ki.
 5. A PHP fejlesztõi csapata több tucat fejlesztõt foglal magába, valamint több tucat egyéb embert, aki a PHP-hez fûzõdõ projektekben - mint például a PEAR és a dokumentációs projektekben - dolgozik.

PHP 5

A PHP 5 hosszú fejlesztés és sok elõzetes kiadás után 2004 júliusában jelent meg. Alapja a Zend Engine 2.0 nevû motor, amely tartalmazza az új objektumorientált modellt és számos egyéb új szolgáltatást. Több információt errõl a motorról a honlapján találsz.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vevõi megelégedettség

a vevõ észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevõ követelményei ... Tovább

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

Tovább a lexikonra