notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kihaló félben az ikonikus piros alma a klímaváltozás miatt: veszélyben a piros alma

hirdetes

A klímaváltozásnak köszönhetően elfelejthetjük az ikonikus piros almát!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha alma, akkor piros! A piros alma, már valóságos jelképpé vált, ami megannyi mesében, és gyermekdalban is feltűnik. Ha valaki azt mondja alma, akkor neked rögtön egy piros alma jut eszedbe, pedig a boltok polcain vannak zöld, és sárga almák is. Éppen ezért olyan szomorú, hogy hamarosan búcsút inthetünk a piros almának a klíma felmelegedése miatt.

Nem ehetünk más sokáig piros almát a klímaváltozás miatt!

Egyre nyomasztóbb a klímaváltozás

Klímaváltozás, globálisfelmelegedés, éghajlatváltozás, klímaválság, megannyi kifejezés van rá, de megoldás úgy tűnik egy sem. Korunk legnagyobb problémájáról van szó, ami úgy tűnik, egyelőre megoldatlan, sőt egyre aggasztóbb, amiről már ITT is írtunk korábban. Eddig nem látott betegségek, óriási szennyezettség, hatalmas környezeti katasztrófák, és sorolhatnánk. 2020. február 9-én először mértek 20 °C-nál többet az Antarktiszon, melynek következtében a területen található összes gleccser olvadni kezdett, ami nemcsoda hiszen, ha belegondolsz, akkor 20 °C egy kellemes tavaszi napon szokott lenni, jó esetben nálunk. Belegondolni is rémes, hogy hová fog még fajulni a helyzet.

De mi köze van a klímaváltozásnak az almákhoz?

hirdetes

Nagyon is sok. A klímaváltozás ugyanis teljesen átformálja a különböző éghajlatokat, ami egyáltalán nincs jó hatással az állat-, és növényvilágra, ráadásul ez a változás olyan gyors, hogy szinte lehetetlen alkalmazkodni hozzá. Ahhoz, hogy megtudjuk miért is halnak ki a piros almák pár év múlva, vegyük szemügyre, hogy mitől is pirosak a piros almák! 

hirdetes

A kutatások alapján a gyümölcsök, és zöldségek héjában található enzimkészlet mozgatja a pigmenteket antocianinokká. Leegyszerűsítve a folyamatot ez befolyásolj a színüket. Ezek enzimek szintjét pedig az úgynevezett MYB10 fehérje szabályozza. Kutatások alapján minél magasabb ez a szint egy adott almában, annál több piros csík jelentkezik rajta. Igen ám, de 40°C felett ez a fehérje teljesen összeomlik, de ennél kedvezőbb klímában sem működik hatékonyan. Egy egészen piros almához tehát hideg időjárásra van szükség. 

Akkor ki fog halni a piros alma?

Az, hogy a piros almák teljesen ki fognak halni azonban nem valószínű, hiszen tényleg annyira ikonikusnak számítanak, hogy ha máshogyan nem is, akkor mesterséges környezetben termelni fogják őket. Persze kérdés, hogy a megszokott minőségre, és ízélményre lehet e számítani, illetve várhatóan az ára is jóval drágább lesz, az is lehet, hogy valódi különlegességnek fog számítani. Úgyhogy valószínűleg be kell érnünk a zöld, vagy sárga almákkal nemsokára.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

termékkoncepció

Eszerint a fogyasztók azokat a termékeket kedvelik, amelyek kiváló minőséget, teljesítményt... Tovább

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Hírek