notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az időjárás előrejelzések is pontatlanabbak a koronavírus miatt: ezért pontatlanabb az időjárás előrejelzés a koronavírus miatt

hirdetes

Az időjárás előrejelzések is pontatlanabbak a koronavírus miatt

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Annyiszor leírtam már, hogy a koronavírus járvány, az élet szinte minden területére hatással van, de minden nap jön egy-egy újabb terület, amit szintén érint valamilyen szinten. Ki gondolta volna, hogy az időjárás előrejelzések pontossága is változik a koronavírus miatt? Pedig ez történt.

Pontatlan időjárás előrejelzés a koronavírus miatt

A koronavírus járvány így hat az időjárás előrejelzésekre

Tényleg mindent fenekestül felforgatott a vírus érkezése, sokaknak az egész életvitele egyik napról a másikra változott meg. De ha a sok-sok változás nem lenne elég, kutatók arról számoltak be, hogy a kialakult helyzetben pontatlanabb időjárás előrejelzésekkel kell számolni. Az ok pedig nagyon egyszerű: a drasztikusan csökkent a légiforgalom. Lehet, hogy sokan nem tudják, de a repülőgépeken is működnek időjárás mérő műszerek, amellett, hogy földi és ballonos mérések folynak. A repülőgépekre applikált mérőműszerek hatalmas méretű érzékelő hálózatként segítik az előrejelzések készítőit, felszállás és leszállás közben, valamint utazómagasságban is gyűjtenek adatokat.

Több adat: pontosabb mérés

Az időjárás előrejelzéséhez manapság már nagyon sok adatot használnak, ami nagyon precíz előrejelzésekhez vezet. Minél több adat alapján folyik a kalkuláció, annál pontosabb az eredmény, ez ilyen egyszerű. Most azonban, hogy alig repülnek gépek, kevesebb adathoz férnek hozzá a szakemberek. Megvizsgálták, hogy a tavalyi évhez képest mekkora a különbség, a várt, és a valós adatok között, az eredmény pedig az lett, hogy a tavalyi előrejelzések jóval pontosabbak voltak. Mind a szélsebesség, mind a hőmérséklet terén meglátszik a repülők által mért adatok hiánya. Bár leginkább azokon a területeken, azaz 11-12 kilométer magasságban lehet ezeket a nagy eltéréseket észrevenni, ahol a repülőgépek közlekednek, a felszíni előrejelzésben is érződik a negatív hatás.

hirdetes

Már dolgoznak a probléma megoldásán

Természetesen az időjárás előrejelzést végző szakemberek már dolgoznak rajta, hogy hogyan lehetne erre a nagymértékű adathiányra megoldást találni, ennek következtében már egyre pontosabb értékekkel tudnak szolgálni. A mostan előrejelzések pontosága meg sem közelíti azokat az eredményeket, amik a leállást követő 24 órában születtek. Nagy segítség most, a nemrégiben felbocsátott Aeolus nevű, szélméréseket végző meteorológiai műhold, aminek adatait már januárban elkezdték felhasználni az előrejelzések készítésénél. 

hirdetes

Összeesküvés elmélet a kondenzcsíkokkal kapcsolatban

A repülők kondenzcsíkjainak az időjárásra való hatásaival nagyon sok szakember foglalkozott már, de a különböző kutatások eltérő eredményeket mutattak. A kondenzcsíkok olyanok, mint a normál felhőkkel azonos összetételű, vízből, vízjégből kialakult felhők, így logikusan gondolhatjuk azt, hogy hasonló hatásuk is van. Először a 2001-es amerikai terrortámadást követően végeztek ezzel kapcsolatban vizsgálatot, aminek az eredménye az lett, hogy a forgalom leállásával nőtt a felszíni nappali hőmérséklet. Azonban egy két év múlva végzett tanulmány rámutatott a vizsgálat hiányosságaira, hogy nem megfelelő módszerekkel történt ez a mérés, tehát az eredmény sem megalapozott.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyarországon a környezet- és természetvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány