notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

„PR-cikk” sok zavar és még több félreértés - 1

hirdetes

„PR-cikk” sok zavar és még több félreértés - 1

Asztalos Karolina portál menedzser
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Túlbonyolított világunkban meglehetôsen nehéz eligazodni az elénk táruló kommunikációs dzsungelben. Számos új lehetôséggel és fogalommal kellett megismerkednünk az utóbbi években, s ez nem mindig segítette tisztánlátásunkat és a helyes út megválasztását ebbena mindent behálózó ôserdôben

Tudnak róla, de nem tudják mi az

Széles körben elterjedt, de az esetek túlnyomó többségében hibásan értelmezett fogalom például a „PR-cikk”, amelyrôl mindenki tud, de a mibenlétére nem sokan tudnának szabatosan választ adni.

A hibás értelmezés szerint a PR-cikk azt jelenti, hogy egy meghatározott tarifáért (ez általában megegyezik a hirdetési felületek árával, de sajtóorgánumonként változik, ráadásul hol felárral, hol „félárral” számolva!) egy felkért vagy megbízott újságíró cikket ír a vállalatról, intézményrôl, szervezetrôl stb.

Ez abból a szükségletbôl születik, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a reklám eszközei szûkösek, a megbízók sokkal több információt szeretnének közölni a külvilággal, mint ami egy jól megfogalmazott szlogenbe belefér. Az igény teljesen jogos és érthetô.

hirdetes

Reklám és PR cikk

A probléma ott merül föl – az olvasó szemével nézve –, hogy így mennyire objektív a tájékoztatás, mennyire tükrözi az általa jónak, olvasottnak, népszerûnek tartott újságja véleményét, felismeri-e, hogy ez a reklámnak egy bújtatott formája.

Az így értelmezett „PR-cikk” közlésével az a cél, hogy azt mondhassa az olvasó: „Azt olvastam tegnap az újságban, hogy…” És nem azt: „Láttam tegnap egy hirdetésben, hogy…” Az olvasó számára azonban egyértelmûvé kell tenni, ha a cég fizetett a nyilvánosságért, ebben az esetben azonban már nem beszélhetünk „PR-cikkrôl”, hanem legföljebb reklámriportról, hirdetésrôl.

A sajtóorgánumok hirdetési tarifái könnyen hozzáférhetôek, részletesen tartalmazzák a megvásárolható felületek nagyságát, árait és a lehetséges kedvezményeket.

hirdetes

Egy egész oldalas hirdetés ugyanúgy tartalmazhat szlogeneket és életérzést sugalmazó fényképeket, mint egy, a vállalat vezetôjével készített riport, amelybôl bôséges információt kaphatunk például egy újonnan bevezetésre kerülô termékcsaládról, vagy a cég életében bekövetkezô lényeges eseményrôl.

Ha ez így van, akkor mégis mi az a „PR-cikk”?

Minden szervezet életében fontos szerepet játszik a közönségkapcsolatok ápolása, annak stílusa és minôsége jelentôsen befolyásolja a szervezetrôl a külvilágban kialakuló benyomásokat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti előirányzat

környezeti előirányzat A szervezetre vagy annak részeire vonatkozó, a környezeti célokból... Tovább

stratégiai partnerkapcsolat

Olyan kölcsönösen előnyös, hosszabb távra szóló együttműködés, melynek során... Tovább

Tovább a lexikonra