notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Látnivalók Csehországban: Prága látványosságai, ezeket a prágai nevezetességeket te sem hagyhatod ki

hirdetes

Prága legszebb 15 látványossága, amiket nem hagyhatsz ki a cseh fővárosban!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Top 15 prágai nevezetesség

Legjobb prágai látványosságok: Lőportorony

A Lőportorony a prágai Óvárosba vezető eredeti kapuk egyike, amely a XI. században épült (a XV. században pedig újjáépítették). Nevét onnan kapta, hogy a XVII. században lőpor tárolására használták. Innen indult a cseh királyok koronázási ceremóniájának útvonala, ami az Óvároson át végigment a Károly hídon, egészen a Prágai várig, ahol végül a Szent Vitus-székesegyházban került a korona az újdonsült uralkodó fejére.

A Lőportorony egy rövid, fedett híddal csatlakozik II. Ulászló magyar király egykori palotájához – az ő nevéhez fűződik a torony 1475-ös újjáépítése is. A néhai palota ma a prágai Reprezentációs házként funkcionál és továbbra is híddal csatlakozik a toronyhoz.

Mindössze 186 lépcső meghódítása után a toronyból csodás kilátás nyílik az Óvárosra.


Legjobb prágai látványosságok: Régi-új zsinagóga

A Régi-új zsinagóga Prága egykori zsidónegyede területén található. Ez Európa legöregebb, a mai napig is használt zsinagógája – a legenda szerint falai a Második Templom köveiből épültek, amelyeket egyenesen Jeruzsálemből hoztak Prágába az angyalok.

Prága első gótikus épülete volt, amely 1270-ben készült el és egészen azóta szent szertartások helyéül szolgál. Az egyetlen kényszerszünet 1942 és ’45 között volt, a náci megszállás idején.

Egy másik legenda szerint a Régi-új zsinagógában található valahol Prága góleme, amelyet egy rabbi készített agyagból a XVI. században.

hirdetes

Legjobb prágai látványosságok: Kisoldal

„Malá Strana” amit, nemes egyszerűséggel csak „Kisoldalként” szokás emlegetni a Moldva nyugati partján fekszik. A városrész története 1257-ben kezdődött, amikor a települést királyi várossá nyilvánították. A terület legjellegzetesebb látnivalói a barokk stílusban épült Szent Miklós templom és a hatalmas Wallenstein-palota.

A Kisoldal persze ennél több palotát és templomot rejt magában, de találhatók itt terek, parkok kertek és egyéb látványosságok is. A városrész főterét régi barokk stílusú épületekben berendezkedett kocsmák, üzletek, éttermek és nemzetközi nagykövetségek szegélyezik.

Az első számú látnivaló persze a magasztos magaslatban fekvő Prágai vár, amelyet a Nerudova utcán felsétálva lehet megközelíteni, akik viszont kevésbé zsúfolt kikapcsolódásra vágynak, azok látogassanak el a Vojan Parkba vagy a Petřín-hegyre.

Legjobb prágai látványosságok: Vencel tér

A Vencel tér Prága két főterének egyike, és a vásárlók szerelmeseinek Mekkája. Eredetileg IV. Károly építtette meg 1348-ban, amikor is a város lópiacaként működöt. A Vencel tér az új városrészben található, tele bárokkal klubokkal, szállodákkal, bankokkal és természetesen üzletekkel, így Prága legfőbb szórakoztató központjának számít.

A tér rengeteg jelentős esemény helyszínéül szolgált az évszázadok során, ugyanis több politikai felvonulás is zajlott Szent Vencel szobra előtt.

A város mindhárom metróvonala itt találkozik, és a Károly híd, illetve az Óváros is csupán néhány percnyi sétára van innen, ezért a Vencel tér a Cseh főváros központjának tekinthető.

hirdetes

Legjobb prágai látványosságok: Óvárosi városháza

Az Óvárosi városháza – nem meglepő módon – a prágai Óváros szívében található. Az épület maga egyébként 1338-ban készült el és az akkori város adminisztrációs székhelyéül szolgált.

Nehéz eltéveszteni, ugyanis reggel 9 és éjjel 11 között minden órában megjelenik a 12 apostol az épület toronyóráján, ezzel nagy tömegeket vonzva maguk köré. Az egész csupán néhány pillanatig tart, de a nézősereg ennek ellenére gyakran üdvrivalgással köszönti a mechanikus bemutatót. Amikor az óra egészet üt, megkezdődik az apostolok menete: a gótikus figurák megmozdulnak, felkukorékol egy kakas és megszólal egy kürt is a járókelők szórakoztatására.

Az órát 1410-ben készítette egy órásmester (és matematikai professzor), és a város egészen azóta odafigyel karbantartására, aminek köszönhetően több mint hat évszázada működik az épület tornyán. A fenti ablakokban óránként megjelenős apostolok csak 1865-ben kerültek bele az órába. Az ősi „Orloj” kijelzi a babilóniai időt, a régi cseh időt, a német időt, a sziderikus időt, mutatja napkeltét és a napnyugtát és jelzi a Nap és a Hold aktuális horoszkóp-pozícióját is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

termék

egy folyamat eredménye 1. MEGJEGYZÉS: Négy általános... Tovább

vevõ

szervezet , vagy személy, amely vagy aki kap egy terméket PÉLDÁK:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Kultúra Külföld Utazás