notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pályázati projekttervezési technikák 3 – A projekt kidolgozása

hirdetes

Pályázati projekttervezési technikák 3 – A projekt kidolgozása

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy pályázati projekt létrehozása alapvetõen annak a szervezetnek a feladata, amely azt a fejlesztést kívánja megvalósítani, amihez támogatást igényel. Ez lehet a kormány, egy önkormányzat, egy költségvetési intézmény, civil szervezet, vagy vállalat.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Pályázati projekttervezési technikák 3 – A projekt kidolgozása

A projekt létrehozásának ezen a szintjén a projektet indítványozó szervezetnek általában a következõkrõl van fogalma:

 • lehetséges külsõ források bevonása,
 • a törvényeknek, valamint
 • a fejlesztési programoknak és irányelveknek való megfelelés.

Ennek alapján a projektet indítványozó szervezeten belül döntést kell hozni arról, hogy folytassuk-e a folyamatot a következõ fázisban, ami a projektkidolgozás szakasza. A döntést azonban nem lehet meghozni anélkül, hogy felvennénk a kapcsolatot a lehetséges partnerekkel és érdekelt felekkel.

Projekt kidolgozása

Következtetésképpen a projekt kidolgozása azzal kezdõdik, hogy a projektet indítványozó szervezet és az érdekelt felek áttekintik a tervet. Azért, hogy biztosítsuk az érdekelt felek és a partnerek részvételét a projektben, valószínûleg már a projekt-meghatározás szakaszában belefoglaltuk érdekeinket a javaslatba (érdekcsoport-elemzés).

Ha a projektet indítványozó szervezet a projekt áttekintése után úgy dönt, hogy folytatni kívánja a projektet, akkor a következõ lépés a részletes és mindent átfogó javaslat kidolgozása.

Megvalósítási ütemterv elkészítése

A megvalósítási ütemterv szerepe a projekt céljainak eléréséhez szükséges tevékenységek meghatározása és ütemezése. Az ütemterv felvázolásakor a projektben folyó tevékenységeket célszerû szakaszokra bontani, melynek vége egyben a projekt megvalósításának fõbb ellenõrzési pontjait, „mérföldköveit” is jelenti, illetve lehetõséget teremt a projekt idõközi értékelésére.

Minden szakasznak tartalmaznia kell az alábbiakat: részcélok, indikátorok, tevékenységek, felelõsök/résztvevõk, idõtartam, költségek. A tervezés során a projekt belsõ, együttmûködésbõl fakadó feladatait is tervezni kell (projekttalálkozók, belsõ kommunikációk, beszámolók elkészítése). Az ütemterv kialakításakor az egyes szakaszok megvalósítására tervezett határidõket érdemes ésszerû ráhagyásokkal tervezni.

hirdetes

Az ütemterv elkészítésének optimális sorrendje a következõ:

 • a célok eléréséhez szükséges tevékenységek meghatározása;
 • kulcsfeladatok kijelölése, majd azok alfeladatokra bontása;
 • az egyes tevékenységek idõbeli és logikai kapcsolódásainak meghatározása;
 • szakaszhatárok és szakaszok kijelölése;
 • az egyes tevékenységek elvégzéséhez szükséges szakértelem meghatározása;
 • felelõsök kijelölése.

Humánerõforrás-terv

A projektek elõkészítésének másik alapvetõ feladata az egyes feladatokért felelõs személyek kiválasztása, vagyis a projektcsapat felépítése. A tapasztalatok szerint a projektek megvalósítását fenyegetõ legjelentõsebb tényezõ, ha túlzottan kis létszámúak vagy egyenesen „egyszemélyesek” a projektcsapatok. A projektben dolgozó személyek kiválasztásánál a projekt zökkenõmentes megvalósításához szükséges készségeken (szakmai kompetenciák, tapasztalatok, stb.) túl a sikeres és hatékony együttmûködést biztosító személyiségjegyeket (együttmûködési készség, motiváltság, stb.) is meg kell vizsgálni. A csapattagoknak képeseknek kell lenniük együtt egy olyan motiváló környezet kialakítására, amelyben mindannyian a leghatékonyabb munkát tudják elvégezni.
A projektcsapat kialakításakor törekedni kell arra, hogy a projektben felmerülõ összes kérdésnek legyen szakértõje.
A feladatok felosztásánál egyértelmû felelõsségi körök kijelölésére kell törekedni.

Pénzügyi terv

A pénzügyi tervben a projekt megvalósításához szükséges összeget tüntetjük fel. Ennek elkészítése során az úgynevezett költségbecsléses eljárásokat csak a tervezés legkorábbi szakaszában érdemes használni, a pályázat elkészítése során az alulról építkezõ, az egyes altevékenységek tényleges költségeibõl kiinduló megközelítést ajánlott követni. Az európai uniós pályázati rendszereknél különösen nem célszerû felültervezni a költségeket abból a megfontolásból, hogy a bírálat során jelentõsen csökkentik majd a költségvetést, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a pénzügyileg nem alátámasztott, túltervezett projekteket éppen ezért elutasítják.

hirdetes

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az egyes pályázati kiírások pénzügyi feltételei eltérõek lehetnek, tehát az elszámolható költségek vonatkozásában minden esetben a pályázati kiírást és a kitöltési útmutatót kell részletesen áttekinteni.

Ahhoz, hogy a projekttel összefüggésben elszámolható legyen, a költségeknek az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

 • közvetlenül kapcsolódjon a projekt megvalósításához;
 • a támogatási szerzõdéssel összhangban legyen;
 • feleljen meg a költséghatékonyság alapelvének;
 • felmerülése igazolható legyen;
 • mértéke egyezzen meg a piaci árakkal.

Ezen felül a pályázati felhívások gyakran megkövetelik bizonyos mértékû önrész vállalását, vagy csak maximált összegû támogatást nyújtanak bizonyos költségtételekhez. A pályázat benyújtása elõtt össze kell vetni a projekt teljes költségigényét a rendelkezésre álló pályázati támogatás lehetséges összegével.
Az egyes kiadásokat és bevételek idõben is ütemezni kell, az esetleges likviditási gondok elkerülése céljából (cash-flow).

Az ütemtervnek, az erõforrás-tervnek, és a pénzügyi tervnek szorosan egymásra kell épülnie. Az ütemtervben szereplõ valamennyi tevékenységnek meg kell jelennie a költségvetésben, és csak az ütemtervben szereplõ tevékenységnek lehet költsége.

A projekt kidolgozása során a fenti tanácsokat betartva pályázatunk sikeresen vehet részt a vállalatnak megfelelõ pályázati feltételeken.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Benchmarking

Az a folyamat, amikor a vállalat üzleti folyamatait más vezető vállalatok hasonló adataival... Tovább

munkakörnyezet

olyan feltételek köre, amelyek között a munkavégzés történik ... Tovább

Tovább a lexikonra