notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minõségi körök

hirdetes

Minõségi körök

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Jó minõségû termék, illetve szolgáltatás elõállításának támogatására az iparban számos technikát használnak. Az alábbiakban a minõségi körök technikája kerül bemutatásra, amely a minõségjavítás területén jól alkalmazható.

 ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Minõségi körök

Jó minõségû termék, illetve szolgáltatás elõállításának támogatására az iparban számos technikát használnak. Az alábbiakban a minõségi körök technikája kerül bemutatásra, amely a minõségjavítás területén jól alkalmazható.

Típus

Humán technika.

Meghatározás

A minõségi kör (quality circle) a dolgozók egy olyan csoportja, amelynek tagjait valamely munkafolyamat iránti közös érdeklõdés köti össze, és akik önkéntes alapon mûködnek együtt, hogy megtalálják, kiértékeljék és megoldják azokat a problémákat, amelyek munkahelyi teljesítményüket befolyásolják.
A csoport egy választott vezetõ irányítása alatt rendszeresen találkozik. Ez a vezetõ lehet a csoportvezetõ is, de ez nem szükségszerû.
Ahol a minõségi köröket az egész szervezetben bevezetik, ott többféle szerep alakulhat ki a körökkel kapcsolatban. Ilyen pl. a tag, a vezetõ, a koordinátor és a vezetés.

A minõségif körök fõ célja

A minõségi körök fõ célja az, hogy lehetõséget adjon az alkalmazottaknak a munkafolyamatokkal, illetve azok javításával kapcsolatos véleményük, tapasztalataik megosztására. Nincs szerepük a projekt szervezeti hierarchiájában, mivel közremûködésük önkéntes. A különbözõ iparágak szakértõivel folytatott megbeszélések azt mutatják, hogy számos olyan technika van használatban, amelyek hasonlatosak a minõségi körök tevékenységéhez, pl. kommunikációs csoportok, minõségügyi akcióprojektek, feladatspecifikus csoportok stb. Ahol ezek a csoportok mûködnek, más minõséggel kapcsolatos technikákat is alkalmaznak, pl. Pareto-elemzés, halszálka-elemzés stb. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a minõségi körök eredményességének megítélése eléggé változó. Ez valószínûleg azzal van összefüggésben, hogy a minõségi körök megvalósítási módja rendkívül változatos és változó az is, hogy milyen elkötelezettséget mutat a vezetés a körök javaslatai tekintetében.

hirdetes

Hasznok

A minõségi körök alkalmazása sok hasznot hozhat. A leglényegesebbek a következõk:

  • javítják a munkafolyamatokat,
  • csökkentik a termék, illetve folyamat költségeit,
  • javítják a személyzet hozzáállását,
  • növelik a munkával kapcsolatos megelégedettséget,
  • eltávolítják a mesterséges akadályokat a munkavégzés elõl,
  • elõsegítik a vezetéssel történõ jobb kommunikációt.

Bevezethetõség

Az elvek jól meghatározottak, de a munkahelyen való bevezetésük gondos irányítást igényel. A szervezet vezetésének teljes mértékû támogatást kell mutatnia, hogy a dolgozók bizalmatlansága csökkenjen. A sikeres bevezetés elõfeltétele, hogy a résztvevõk megfelelõ képzésben részesüljenek, amely kiterjed problémamegoldó technikákra is, mint pl. ötletbörze, ellenõrzõ grafikonok.

hirdetes

Fenntarthatóság

Mivel a részvétel önkéntes, azt, hogy a minõségi körök meg tudnak-e állni a saját “lábukon”, a szervezeten belül kialakult kultúra határozza meg. Ha a vezetés figyelmen kívül hagyja az eredményeiket, akkor biztosan felhagynak az összejövetelekkel.
Teljesség
A technika teljesnek tekinthetõ, mivel számszerûsített adatokat eredményez.

Igazolhatóság

A technika igazolható, mivel a körök saját elemzési technikáit újrafelhasználva meggyõzõdhetnek javaslataik eredményérõl.

Informatikai alkalmazhatóság

A minõségi körök leginkább olyan folyamatokra alkalmazhatók, amelyek ismétlõdõ jellegûek. Ilyenek pl. a gyártással, illetve adminisztrációval kapcsolatos szolgáltatások. Nem valószínû, hogy projektstruktúrán belül használhatók. Viszont egy ilyen kör speciális célú csoportként foglalkozhat a projektekben alkalmazott módszerek értékelésével. Az is nyilvánvaló, hogy szellemi munkát végzõ és több témakört felölelõ körök nehezebben szervezhetõk meg és tarthatók fenn.

Kapcsolat az ISO 9001 szabvánnyal

Önkéntes jellegük miatt a minõségi körök nem használhatók az ISO szabványok követelményeinek való megfelelés elõsegítésére. Szerepük inkább a minõségjavítás területén van.

 ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

a szennyezés megelőzése

a szennyezés megelőzése Folyamatok, gyakorlatok, módszerek, anyagok, termékek,... Tovább

fokozat

azonos funkcionális rendeltetésû termékek, folyamatok , vagy rendszerek kategóriája... Tovább

Tovább a lexikonra