notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tanácsok a számítógépen lévő adatok megmentésére

hirdetes

A RAID technológia és alkalmazása

Döbrentei István programozó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A számítógépen tárolt adatok elvesztése kényesen érint mindenkit. A legtöbbször általában akkor szembesülünk a merevlemezen tárolt adatok értékével, amikor valamilyen technikai hiba folytán elérhetetlenné válnak.

A számítógépen lévő adatok védelme

Mit tudunk tenni az adatvesztés kivédése érdekében?

Először is szünetmentes tápegységgel láthatjuk el a gépeinket. Így kiküszöbölhetjük a hálózati feszültségingadozásokat és a tápfeszültség hiányát. A váratlan adatvesztést, ezáltal meg tudjuk akadályozni. Ha a háttértároló megy tönkre, akkor bajban lehetünk, hiszen a gép rossz esetben ilyenkor el sem indul. Erre is fel tudunk készülni, ha adatainkat folyamatosan egy másik gépre lementjük.

 

Milyen időközönként történjen a mentés?

Mi történik, ha mentés közben megy tönkre a tároló? Mi történik, ha még nem mentettünk de keletkezett közben mentendő adat és tönkremegy a tároló? Feltehetően nem veszett el az adat de abban egyetérthetünk, hogy a visszaállítása kis szerencsével, különböző adatvisszanyerő programokkal magunk is vissza tudjuk nyerni. Szerencse, idő, bizonytalanság vagy pedig rosszabb esetben egy drága specialistára van szükség. Amit tudunk tenni ennek kivédésére az, hogy megfelelően szervezzük az adataink tárolását. Legyen szó asztali számítógépről vagy szerver gépről.

hirdetes

 

Mi tanácsolok az adatvédelemre?

A RAID technológia segíthet ennek kivédésére, illetve a minimálisra csökkenthetjük a háttértároló hibájából történő szerver leállást és adatvesztést. Természetesen, ha más egység hibásodik meg, akkor csak a gép gyors cseréje segít. A RAID a Redundant Array of Inexpensive or Independent Disk szónak a rövidítése. A nevéből ki lehet találni, hogy itt nem másról van szó, mint több merevlemez egymástól független összekapcsolásáról. Így egy nagyobb megbízhatóságú logikai egységet hozunk létre. Amit tudni érdemes róla, hogy több megvalósítása is létezik. Minimum kettő, három vagy több azonos méretű háttértárra van szükség a kialakításához. Segítségével az adatok olvasása, írása is gyorsabb lesz és kicsi az esély hogy a kényes adatok hardver hiba miatt vesszenek el. Lehetőség nyílik a winchester működés közbeni cseréjére is. Bizonyos alaplapok integráltan tartalmazzák a vezérlőt de szoftveres megvalósítása is van ebben az esetben a számítógép erőforrását használja így erősebb gépre van szükség. Ha vezérlő tönkremegy, akkor gyakorlatilag nem sokat tudunk kezdeni, ki kell cserélnünk egy ugyanolyanra.

hirdetes

 

Szoftver megvalósítás

Szoftveres megvalósítás esetében viszont sokkal rugalmasabban tudjuk kezelni a kötetet. Akár egy asztali gépben is kialakítható, bár ilyenkor szemügyre kell venni a számítógép házában rendelkezésre álló helyet, a tápegység terhelhetőségét és a megnövekedett hő elvezetését.
Meghibásodás esetén maximum egy rendszerüzenet fog figyelmeztetni arra, hogy az egyik winchesterünket ki kell cserélni, mert tönkrement viszont ugyanúgy használhatunk mindent tovább a redundáns tömbnek köszönhetően. Úgy gondolom, hogy a merevlemezek csökkent ára és annak a lehetősége, hogy kizárjuk a meghibásodásból adódó adatvesztést a RAID technológia alkalmazása mindenféleképpen előnyt élvez legyen szó akár asztali gépekről is.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

ISO

(International Standard Organization) Nemzetközi Szabványügyi Szervezet. ... Tovább

franchise

Termelők, nagykereskedők és más szolgáltató szervezetek mint rendszergazdák és független... Tovább

Tovább a lexikonra