notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

2. Rajz

hirdetes

2. Rajz

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Leggyakoribb a ceruzarajz. A ceruza - hasonlóan a legtöbb rajzeszközhöz - a valóság színes képét egy színre egyszerûsítve adja vissza. A grafit szürkéjének is számtalan árnyalata van. A kemény ceruzák általában vékonyabb vonalak meghúzására nyújtanak lehetõséget, színük szürke, ezüstös. Minél puhább a ceruza, annál feketébb lesz a rajz. A ceruzarajz elõnye, hogy könnyen javítható.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

2. Rajz

Ezekkel, az eszközökkel készültek a reneszánszkor ma is megcsodált tanulmányrajzai.
Mai grafitceruzáink kb. 20 fokozatban állnak rendelkezésünkre a 8H-tól a 8B-ig. A kemény, H jelû ceruzák tónusa szürke. A 2H-nál keményebb ceruzákat általában csak szerkesztéses rajzoknál használunk. Minél puhább a ceruza, színe annál feketébb. A grafit apró lapocskákból válik le a rúdról, s ez jellegzetes “vibrálást” ad a ceruzavonalnak. Éppen ebben rejlik a technika mûvészi hatása, ezért a vonalakat eldörzsölni nem szabad. Tónuskülönbségeket a több rétegben történõ átfedéssel érhetünk el.

A mûkréta

(18. századi feltalálójáról Conté-krétának is nevezik) lágyabb eszköz: sûrûbb, szemcsésebb vonalakat lehet vele rajzolni. A tónus mélységeit eldörzsöléssel vagy vonalvastagítással könnyebben ki tudja fejezni, mint a keményebb ceruza. Ezért fõleg tónus- és faktúratanulmányokhoz használható eredményesen. Különbözõ keménységben állítják elõ, ez azonban a színt nem befolyásolja. Legkedveltebb színváltozatai a fekete, a barna és a vörös “Rötli”. A préselt szenet is a krétához sorolhatjuk. A krétarajzokat is fixálnunk kell.

hirdetes

Tollrajzunkat

utólag is gazdagíthatjuk néhány árnyalattal. Erre alkalmas a lavírozás technikája. Ennek egyik módszere az, amikor a már megszáradt rajzunkon hígított tussal; tintával vagy páccal megfestjük az árnyékokat. Száradás után újabb átfedésekkel sötétebb árnyalatokat érhetünk el. A másik eljárásnál a még nedves rajzunk vonalait mossuk el helyenként egy ecsettel. A lavírozást általában egy-két színben szoktuk alkalmazni, hatásában a tónusfestéshez hasonlítható.

A rajz lelke a vonal

A természetben tiszta vonal mivel a valóság három kiterjedésû nem létezik. A grafikus mûvész mégis kénytelen a tárgyakat, teret, sõt, magát a levegõt is vonalak kombinációival ábrázolni. A tárgyak, alakok határait jelzik csupán a kontúrrajzok, míg a tónusokat vonalak megsokszorozásával vagy kitöltéssel (satírozás) lehet kifejezni. A Raffaellói ideál a “tiszta vonal” volt.
Még a mûvészek is inkább feljegyzésnek tekintették a rajzot, mint önálló mûvészi alkotásnak. A barlangok falán található õsember készítette rajzoktól a középkori kódexek finom ábrázolásain át a modern, csak a lényeget kifejezõ grafikai munkákig sok kiváló mû született ezzel a technikával, nemegyszer önálló mûvészi igény nélkül. A modern értelemben vett rajz mint önálló mûfaj csak a reneszánszban jelent meg a barokkban teljesedett ki. Egyik legnagyobb mûvelõje Rembrandt volt. Az újabb idõk kiváló rajzolói közül csak néhány nevet emelünk ki, akik mesterei voltak ennek a technikának. Különösen az illusztráció elterjedése óta jutott jelentõs szerephez a rajz. Illusztrátor volt Doré, Daumier, Menzel és Toulouse-Lautrec is.

hirdetes
A nagy mûvészetek szerény kiszolgálójából, a tervek megbízható feljegyzésébõl, a gondolatok és ötletek rögzítõjébõl önálló és a többiekkel egyenrangú mûvészet lett. Leonardo így írt a rajzról: “A rajzot nem elég tudománynak nevezni, hanem istenségnek, mert a teremtés minden látható mûvét újra tudja alkotni.”

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségterv

dokumentum , amely elõírja, hogy kinek, mikor, milyen eljárásokat és ezekhez milyen... Tovább

minõségszabályozás

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények ... Tovább

Tovább a lexikonra