notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

2. Rajz

2. Rajz

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Leggyakoribb a ceruzarajz. A ceruza - hasonlóan a legtöbb rajzeszközhöz - a valóság színes képét egy színre egyszerûsítve adja vissza. A grafit szürkéjének is számtalan árnyalata van. A kemény ceruzák általában vékonyabb vonalak meghúzására nyújtanak lehetõséget, színük szürke, ezüstös. Minél puhább a ceruza, annál feketébb lesz a rajz. A ceruzarajz elõnye, hogy könnyen javítható.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

2. Rajz

Ezekkel, az eszközökkel készültek a reneszánszkor ma is megcsodált tanulmányrajzai.
Mai grafitceruzáink kb. 20 fokozatban állnak rendelkezésünkre a 8H-tól a 8B-ig. A kemény, H jelû ceruzák tónusa szürke. A 2H-nál keményebb ceruzákat általában csak szerkesztéses rajzoknál használunk. Minél puhább a ceruza, színe annál feketébb. A grafit apró lapocskákból válik le a rúdról, s ez jellegzetes “vibrálást” ad a ceruzavonalnak. Éppen ebben rejlik a technika mûvészi hatása, ezért a vonalakat eldörzsölni nem szabad. Tónuskülönbségeket a több rétegben történõ átfedéssel érhetünk el.

A mûkréta

(18. századi feltalálójáról Conté-krétának is nevezik) lágyabb eszköz: sûrûbb, szemcsésebb vonalakat lehet vele rajzolni. A tónus mélységeit eldörzsöléssel vagy vonalvastagítással könnyebben ki tudja fejezni, mint a keményebb ceruza. Ezért fõleg tónus- és faktúratanulmányokhoz használható eredményesen. Különbözõ keménységben állítják elõ, ez azonban a színt nem befolyásolja. Legkedveltebb színváltozatai a fekete, a barna és a vörös “Rötli”. A préselt szenet is a krétához sorolhatjuk. A krétarajzokat is fixálnunk kell.

hirdetes

Tollrajzunkat

utólag is gazdagíthatjuk néhány árnyalattal. Erre alkalmas a lavírozás technikája. Ennek egyik módszere az, amikor a már megszáradt rajzunkon hígított tussal; tintával vagy páccal megfestjük az árnyékokat. Száradás után újabb átfedésekkel sötétebb árnyalatokat érhetünk el. A másik eljárásnál a még nedves rajzunk vonalait mossuk el helyenként egy ecsettel. A lavírozást általában egy-két színben szoktuk alkalmazni, hatásában a tónusfestéshez hasonlítható.

A rajz lelke a vonal

A természetben tiszta vonal mivel a valóság három kiterjedésû nem létezik. A grafikus mûvész mégis kénytelen a tárgyakat, teret, sõt, magát a levegõt is vonalak kombinációival ábrázolni. A tárgyak, alakok határait jelzik csupán a kontúrrajzok, míg a tónusokat vonalak megsokszorozásával vagy kitöltéssel (satírozás) lehet kifejezni. A Raffaellói ideál a “tiszta vonal” volt.
Még a mûvészek is inkább feljegyzésnek tekintették a rajzot, mint önálló mûvészi alkotásnak. A barlangok falán található õsember készítette rajzoktól a középkori kódexek finom ábrázolásain át a modern, csak a lényeget kifejezõ grafikai munkákig sok kiváló mû született ezzel a technikával, nemegyszer önálló mûvészi igény nélkül. A modern értelemben vett rajz mint önálló mûfaj csak a reneszánszban jelent meg a barokkban teljesedett ki. Egyik legnagyobb mûvelõje Rembrandt volt. Az újabb idõk kiváló rajzolói közül csak néhány nevet emelünk ki, akik mesterei voltak ennek a technikának. Különösen az illusztráció elterjedése óta jutott jelentõs szerephez a rajz. Illusztrátor volt Doré, Daumier, Menzel és Toulouse-Lautrec is.

hirdetes
A nagy mûvészetek szerény kiszolgálójából, a tervek megbízható feljegyzésébõl, a gondolatok és ötletek rögzítõjébõl önálló és a többiekkel egyenrangú mûvészet lett. Leonardo így írt a rajzról: “A rajzot nem elég tudománynak nevezni, hanem istenségnek, mert a teremtés minden látható mûvét újra tudja alkotni.”

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 186

Átlagos értékelés: 4.8

Szótár

jellemzõ

megkülönböztetõ tulajdonság 1. MEGJEGYZÉS: Egy jellemzõ lehet... Tovább

telemarketing

Reklámüzenetek eljuttatása közvetlenül az emberekhez, telefonon keresztül. In-bound: ha az... Tovább

Tovább a lexikonra