notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

1. Rajz

hirdetes

1. Rajz

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Vizuális tapasztalatainkat legközvetlenebbül rajzban rögzíthetjük. A rajz nagyon sokféle lehet a mûszaki rajzoktól a tanulmányrajzokon át a képtervekig.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

1. Rajz

Fogalom:

A rajz általában síkfelületen, leggyakrabban vonalakkal készített alkotás, a rajzolás a legrégibb mûvészi eljárások egyike.

Az európai rajz

Az európai rajz hordozója eleinte a pergamen, majd fõként a papír, de más sima felület is alkalmas alap lehet. Eszközei lehetnek szárazak (fémvesszõk, szín, kréta, grafit, pasztell) vagy nedvesek (tinta, tus, szépia, vízfesték), az utóbbiak felhordhatók tollal, ecsettel. Rendeltetése szerit a rajz elõkészítheti más mûvészeti ágak alkotásait (vázlat, tanulmányrajz), de a 16. század óta önálló mûalkotás is lehet.

Rajzeszközök és technikák

Szén

A szén bársonyos fekete színe miatt kedvelt rajzeszköz. A lassan és egyenletesen elszenesített ággal (a rajzszénnel) jó minõségû, többnyire durva felületû papíron a fény és árnyék leghalványabb átmenetei is megvalósíthatók. A vonalak eldörzsölésével tónusgazdag, finom átmeneteket mutató, festõi hatású rajzot kapunk. A legvilágosabb tónusok helyén a szenet a gyúrható monopolradírral szedhetjük vissza. Ezzel azonban óvatosan kell bánnunk, mert zsírossá teszi a papír felületét. Mivel a szén könnyen lepereg a papírról, az elkészült rajzot fixálni, rögzíteni kell.     

hirdetes

Lakk

A lakkal való rögzítésnek ezt a módját a 16. század óta alkalmazzák Európában.

Tus

Szintén régi rajzeszköz a tus. Kínában már Kr. e. elsõ században általánosan elterjedt volt. A régi századokban sokféle tust használtak a mûvészek vázlatok készítéséhez vagy vízfestmények elõrajzolásához (pl. feketét, sárgásbarna “bisztert”, kékes “szépiát”), de ritkán alkalmazták önálló technikaként. A tusrajz nagyobb biztonságot követel, komoly erõpróbája a rajzkészségnek. Nem javítható, ennél fogva vázlatszerûbbnek hat, mint a ceruzarajz. Higított tussal lavírozott vagy úsztatott rajzot kapunk. A japánok és a kínaiaknál az számított nagy mûvésznek, aki a lehetõ legkevesebb vonallal fejezte ki magát. A tusrajz mûvészi hatását, kifejezõerejét befolyásolja a rajzeszköz is. A tollrajz finom és pontos, vonalas karakterû. A nádtollal készült rajz széles vonalai robusztusak, az ecsetrajz lendületes, csapongó.

hirdetes

Toll

A toll ókori eredetû, legrégibb formája a nádtoll. Lúdtollat és más madártollakat fõleg a középkorban használtak. A 19. században megjelentek a fémhegyû tollak, végeiket hegyesre vagy laposra vágták, így vékony és vastag vonalak alakítására is alkalmasak voltak. A fémhegyû tollak továbbfejlesztésébõl alakultak ki immár a 20. században a töltõ- és golyóstollak, a csõtollak, és a színes festékanyagokat tartalmazó filc- és rosttollak. Ez utóbbiak nagy hibája, hogy festékanyaguk nem idõtálló, a velük készült rajzok lassan megfakulnak.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

esomar

Vélemény- és Marketing Kutatók Világszövetsége (World Association of Opinion and Marketing... Tovább

minõségcél

a minõséggel kapcsolatos valami, amire törekszenek, vagy amit el akarnak érni ... Tovább

Tovább a lexikonra