notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kormány népszavazási esélyei

hirdetes

A kormány népszavazási esélyei

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Most vasárnap többen mennének el egy népszavazásra, mint egy parlamenti választásra – derül ki a Századvég-Forsense felmérésébõl. A március kilencedikei voksolás vélhetõen eredményes lesz, a legtöbben a kórházi napidíjat törölnék el.

EredményességAz Alkotmány 28/C.§ értelmében az ügydöntõ népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede – azaz mintegy kétmillió állampolgár – a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Sólyom László köztársasági elnök múlt szerdán tûzte ki március 9-ére, vasárnapra a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésérõl szóló népszavazást. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 2006. október 23-án, pártja nagygyûlésén jelentette be, hogy a Fidesz több kérdésben népszavazást kezdeményez.
Az egyes kérdésekkel teljesen egyetértõk és a népszavazáson biztos részvételt ígérõk aránya 41 százalék a felsõoktatási tandíj, 43 százalék a kórházi napidíj és 46 százalék a vizitdíj eltörlése esetében; ez tavaly júniushoz képest 5, 9, illetve 7 százalékos csökkenést jelent.

A három kérdés mindegyikével a megkérdezettek több mint fele teljesen, legalább kétharmada pedig teljesen vagy inkább egyetértett. A kórházi napidíj eltörlésének a legnagyobb a támogatottsága (64 százalék teljesen, további 11 inkább egyetért ezzel), míg a felsõoktatási tandíjnál 55 és 12%, a vizitdíjnál 57 és 10 százalék ez az arány.
hirdetes


A népszavazás eredményessége"A népszavazás eredményessége tehát jelen állás szerint pusztán azon múlik, hogy mennyien mennek el szavazni" - áll a közleményben, amely szerint a megkérdezettek 64 százaléka állítja, hogy biztosan részt venne, ami némileg magasabb hajlandóság, mint ami az esetleges parlamenti választásoknál lenne tapasztalható.

Korábbi tapasztalatok alapján azonban a kutatók azt feltételezik, hogy a szavazásra a biztos részvételt ígérõknél kevesebben fognak ténylegesen elmenni. A tényleges részvétel 44 százalék és 64 százalék közé tehetõ a becslésük szerint.


A mintavétel módszertanaA közvéleménykutatók ezer véletlenszerûen kiválasztott felnõttet kérdeztek meg telefonon. A mintavétel alapjául a telefon-elõfizetõket tartalmazó adatbázis szolgált, a válaszadók meghatározása több-szempontú rétegzett véletlen kiválasztással történt, a mintavételbõl fakadó hibák korrigálva lettek. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezõk szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnõtt magyar lakosság arányainak. A közölt adatok hibahatára maximum 3,1 százalék.
hirdetes

A Fidesz szavazóinak 85 százaléka állítja, hogy biztosan elmegy a referendumra; "ez abszolút számokat tekintve mintegy 1,8 millió szavazót jelent, ami önmagában még akkor sem biztosítja a népszavazás eredményességét, ha minden Fidesz-szavazó igennel voksolna".

A biztos részvételi szándékot mutatók körében egyébként még inkább egyértelmû a kérdések támogatottsága, a teljesen egyetértõk aránya 65 és 72 százalék között, a teljesen, illetve inkább egyetértõké összességében pedig 74 és 80 százalék között mozog kérdésenként; a referendumon biztosan részvételt ígérõ Fidesz-szavazók körében egyöntetûen mintegy 80, a parlamenten kívüli kispártok esetében pedig még magasabb a teljesen egyetértõk aránya.

Ugyanakkor "a legszûkebb támogatói magra zsugorodott" szocialista pártnak a szavazáson biztosan részt vevõ szimpatizánsai a nemre hajlanak inkább, a kórházi napidíj esetében 58 százalékos, a képzési hozzájárulásnál kétharmados, míg a vizitdíj esetében háromnegyedes arányban.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

auditprogram

egy meghatározott idõtartamra tervezett, meghatározott célra irányuló egy, vagy több... Tovább

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

Tovább a lexikonra