notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kormány népszavazási esélyei

hirdetes

A kormány népszavazási esélyei

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Most vasárnap többen mennének el egy népszavazásra, mint egy parlamenti választásra – derül ki a Századvég-Forsense felmérésébõl. A március kilencedikei voksolás vélhetõen eredményes lesz, a legtöbben a kórházi napidíjat törölnék el.

EredményességAz Alkotmány 28/C.§ értelmében az ügydöntõ népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede – azaz mintegy kétmillió állampolgár – a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Sólyom László köztársasági elnök múlt szerdán tûzte ki március 9-ére, vasárnapra a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésérõl szóló népszavazást. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 2006. október 23-án, pártja nagygyûlésén jelentette be, hogy a Fidesz több kérdésben népszavazást kezdeményez.
Az egyes kérdésekkel teljesen egyetértõk és a népszavazáson biztos részvételt ígérõk aránya 41 százalék a felsõoktatási tandíj, 43 százalék a kórházi napidíj és 46 százalék a vizitdíj eltörlése esetében; ez tavaly júniushoz képest 5, 9, illetve 7 százalékos csökkenést jelent.

A három kérdés mindegyikével a megkérdezettek több mint fele teljesen, legalább kétharmada pedig teljesen vagy inkább egyetértett. A kórházi napidíj eltörlésének a legnagyobb a támogatottsága (64 százalék teljesen, további 11 inkább egyetért ezzel), míg a felsõoktatási tandíjnál 55 és 12%, a vizitdíjnál 57 és 10 százalék ez az arány.
hirdetes


A népszavazás eredményessége"A népszavazás eredményessége tehát jelen állás szerint pusztán azon múlik, hogy mennyien mennek el szavazni" - áll a közleményben, amely szerint a megkérdezettek 64 százaléka állítja, hogy biztosan részt venne, ami némileg magasabb hajlandóság, mint ami az esetleges parlamenti választásoknál lenne tapasztalható.

Korábbi tapasztalatok alapján azonban a kutatók azt feltételezik, hogy a szavazásra a biztos részvételt ígérõknél kevesebben fognak ténylegesen elmenni. A tényleges részvétel 44 százalék és 64 százalék közé tehetõ a becslésük szerint.


A mintavétel módszertanaA közvéleménykutatók ezer véletlenszerûen kiválasztott felnõttet kérdeztek meg telefonon. A mintavétel alapjául a telefon-elõfizetõket tartalmazó adatbázis szolgált, a válaszadók meghatározása több-szempontú rétegzett véletlen kiválasztással történt, a mintavételbõl fakadó hibák korrigálva lettek. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezõk szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnõtt magyar lakosság arányainak. A közölt adatok hibahatára maximum 3,1 százalék.
hirdetes

A Fidesz szavazóinak 85 százaléka állítja, hogy biztosan elmegy a referendumra; "ez abszolút számokat tekintve mintegy 1,8 millió szavazót jelent, ami önmagában még akkor sem biztosítja a népszavazás eredményességét, ha minden Fidesz-szavazó igennel voksolna".

A biztos részvételi szándékot mutatók körében egyébként még inkább egyértelmû a kérdések támogatottsága, a teljesen egyetértõk aránya 65 és 72 százalék között, a teljesen, illetve inkább egyetértõké összességében pedig 74 és 80 százalék között mozog kérdésenként; a referendumon biztosan részvételt ígérõ Fidesz-szavazók körében egyöntetûen mintegy 80, a parlamenten kívüli kispártok esetében pedig még magasabb a teljesen egyetértõk aránya.

Ugyanakkor "a legszûkebb támogatói magra zsugorodott" szocialista pártnak a szavazáson biztosan részt vevõ szimpatizánsai a nemre hajlanak inkább, a kórházi napidíj esetében 58 százalékos, a képzési hozzájárulásnál kétharmados, míg a vizitdíj esetében háromnegyedes arányban.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségcél

a minõséggel kapcsolatos valami, amire törekszenek, vagy amit el akarnak érni ... Tovább

A karimatömítések tulajdonságok és felhasználás

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos... Tovább

Tovább a lexikonra