notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rézkarc

hirdetes

Rézkarc

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A sokszorosító grafikai eljárások közös vonása, hogy a papíron elõször képtervet készítünk, mert a rajz végleges kialakítása a különbözõ anyagú nyomóformákon, az ún. dúcokon történik.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Rézkarc

A legrégibb anyag, amit magasnyomáshoz dúcnak használtak, a kõ. Ezt az anyagot ma már teljesen kiszorította a könnyebben megmunkálható fa, linóleum és a különféle fémek. A metszésekhez, vésésekhez acél metszõkéseket és vésõket használunk.

Mélynyomás

A mélynyomással készült rézkarcok a 16. sz. végétõl jelentettek nagy konkurenciát a fametszettel sokszorosított könyvillusztrációknak, ezek ugyanis nagyobb tónusgazdagságot és finomabb megmunkálást tettek lehetõvé. Jól felszerelt grafikai mûhely nélkül azonban mélynyomással rajzot sokszorosítani nem lehet. Nyomóformaként általában 1-3 mm vastag vörösrézlemezt, ritkábban acélt, vasat, sárgarezet vagy alumíniumot használunk. Kémiai megmunkálással (maratással) készítjük a karcokat.

Rembrandt

A mûvész a rézlemez alapozásába karcolja rajzát, majd savval maratja a lemezbe a vonalakat, a festéket az így létrejött vájatokba dörzsöli. Egyik legnagyobb mestere Rembrandt volt.

hirdetes

Rézkarc

A rézkarc estében a mûvész a melegített sima rézlemezt aszfalt- vagy viaszréteggel vonja be (még a hátlapját is), s amikor kellõen kihûlt, acéltûvel ebbe a rétegbe karcolja bele a rajzot. Ezután savval telt tálba helyezi a lemezt. Az aszfalt- vagy viaszréteg megóvja a lemezt a sav hatásától, csak a karcolás helyén keletkeznek kimart árkok. A képet több fokozatban készíti el a mûvész oly módon, hogy a vastagabb, erõteljesebb vonalakat húzza meg elõször, s ezeket koncentráltabb savval maratja, majd az egyre vékonyabb vonalakra kerül sor, amelyeket egyre hígabb savval marat ki. Maratás után a védõréteget eltávolítja, a lemezt újból melegíti, majd festékréteggel bevonja. A festék betölti a kimart árkokat. A nyomás nedves papírra történik hengerléssel. A rézkarc elõnye, hogy árnyalatokban gazdag kép készítésére ad lehetõséget. Gyakori, de a rézkarc lényegével és természetével összeegyeztethetetlen; hogy nyomás után vízfestékkel színezik a képet. Ezáltal ugyanis éppen a hajszálfinom, bársonyosan könnyû vonalak veszítik el szépségüket.

hirdetes

Uras Graf

Az elsõ évszámmal jelzett rézkarc Urs Graf mûve, és 1513-bóI való. Az eljárás legkiválóbb mesterei a francia Callot, az angol Hogarth és az olasz Piranesi voltak. Máig is utolérhetetlenek Rembrandt mûvei, aki a legszélsõ határig kihasználta e technika lehetõségeit, s festészetével egyenrangú magasságba emelte a rézkarcmûvészetet. A rézkarc tág lehetõségeit bizonyítják Goya híres sorozatai, amelyek kora társadalmi fonákságait gúnyolták ki, és a spanyol francia háború szörnyûségeit tárták a nézõk elé. A XIX. században a svéd Zorn és az amerikai-angol Whistler gazdagította a mûfaj kifejezõ erejét. Meg kell még említenünk Käthe Kollwitz alkotásait is.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

marketing menedzsment

A tervezésnek és a végrehajtásnak az a folyamata, melynek során elképzelések, áruk és... Tovább

auditbizonyíték

az auditkritériumokra vonatkozó, igazolható feljegyzések , ténymegállapítások, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra