notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Az audit fajtái

Az audit fajtái

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A mûködésmód felülvizsgálata, a minõségirányítási rendszer auditálása többféle célt szolgálhat. Az audittípusok a felülvizsgálatot végzõ személytõl, vagy szervezettõl függõen következõk lehetnek:

 

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Az audit fajtái

  1. A 3. fél (a független tanúsító szervezet) által végzett felülvizsgálat célja a tanúsítvány megszerzéséhez és a megtartásához szükséges feltételek meglétének ellenõrzése. A megítélés alapját ebben az esetben a minõségirányítási rendszerszabvány,  a kitûzött vállalati célok és a vállalat MIR dokumentációs rendszere képezi. Az auditor az a felülvizsgáló személy, akinek megvan a képzettsége a felülvizsgálat elvégzéséhez.
  2. A 2.fél a vállalati vevõje, akivel szerzõdéses kapcsolatban áll vagy erre a kapcsolatra törekszik. A vevõ által végzett felülvizsgálat célja a szerzõdésben elvártak teljesítési képességének ellenõrzése. A vevõ (2.fél) által lefolytatott audit legtöbbször  az általános helyzetértékelésen túl a vevõ szempontjai szerint történik. A felülvizsgálatot a szállító saját üzleti érdekeinek függvényében engedélyezi, ezért általános jellemzõit nehéz meghatározni. Gyakran a vevõ a beszállítást végzõ vállalat minõségirányítási rendszerét vizsgálja felül, amelynek célja a beszállító minõségképességének megítélése, esetleges javítása. A beszállítói auditot végezhetik a megrendelõ saját szakemberei, vagy a megrendelõ által megbízott külsõ szakemberek.
  3. hirdetes
  4. Az 1.fél által végzett audit során a minõségirányítási rendszer belsõ felülvizsgálatát a szervezet belsõ, az auditálandó területtõl független munkatársai vagy megbízott külsõ szakemberek végezhetik. A minõségirányítási rendszer belsõ felülvizsgálatáért, az operatív tevékenységek tervezéséért, és lebonyolításáért a minõségirányítási vezetõ felel. A belsõ auditok eredményeit, a meghozott helyesbítõ intézkedéseket, azok felülvizsgálatát dokumentálni kell. A belsõ auditot a szabványban és a minõségirányítási rendszerben elõírt rendszerességgel kell végezni. Jelentõs vevõi reklamáció vagy más súlyos hiányosság felmerülése esetén a vállalatvezetés rendkívüli auditot rendelhet el.
    Mint látjuk, az auditok a felülvizsgálatot végzõ és a felülvizsgált szervezet viszonya szempontjából külsõ (2. és 3. fél általi), illetve belsõ (1. fél általi) auditok lehetnek.

Termékaudit

Termékaudit során a terméket vizsgálják, és megítélik minõségét. Célja annak megállapítása, hogy az adott termék mennyiben mutatja a vevõ határozott és elvárt igényeit, a termék jellemzõ tulajdonságai mennyiben elégítik ki a vonatkozó mûszaki elvárásokat, valamint mennyiben egyeznek meg a vizsgálati és mérési dokumentumokkal. A termékaudit kiterjed a vonatkozó rendszerelemekre is, arra, hogy a termék tervezése, elõállítása, kezelése során valamennyi vonatkozó intézkedést betartottak-e, és ezen intézkedések alkalmasak-e a termék minõségének biztosítására.

hirdetes

Eljárásaudit

Az eljárásaudit célja valamely eljárás, vagy folyamat minõségének, alkalmasságának megítélése. A vizsgálat során ellenõrzik, hogy az eljárás végrehajtása során valamennyi vonatkozó elõírást, utasítást, szabályzatot, paraméter betartottak-e, valamint az elõírások alkalmasak-e a folyamatok szabályozására, hatékony megvalósítására, a folyamatok lefolyását az elõírások szerint dokumentálják-e, sa vonatkozó dokumentumok, feljegyzések alkalmasak-e a folyamat minõségének bizonylatolására. A használt dokumentumokat abból a szempontból értékelik, hogy célszerûek-e , nem tartalmaznak-e ellentmondásokat, redundanciákat.

Rendszeraudit

A rendszeraudit célja, a vállalat minõségképességének felülvizsgálata a fenntartás, és a javítás érdekében. A rendszeraudit a teljes minõségirányítási rendszer vizsgálatát jelenti. A termék elõállítás valamennyi fázisára vonatkozóan megtörténik a minõségirányítási dokumentumokban leírt és a valós mûködésének egybevetése, értékelése, a célok teljesülésének és a mûködésmód hatékonyságának vizsgálata. A rendszeraudit lehet külsõ és belsõ. Az elsõ, második és harmadik fél által végzett auditok a rendszerauditok közé tartoznak.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 105

Átlagos értékelés: 4.8

Szótár

környezetközpontú irányítási rendszer, KIR

környezetközpontú irányítási rendszer KIR Egy szervezet irányítási rendszerének az a... Tovább

referenciacsoport

A referenciacsoportok mindazok a csoportok, amelyek az ember attitűdjeire vagy magatartására... Tovább

Tovább a lexikonra