notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szennyezett ételek

hirdetes

Ételeink és a rezisztens kórokozók

Gombos Krisztián
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az antibiotikumok és más, mikróbák elleni szerek használata az élelmi láncban hozzájárul a rezisztens baktériumok szaporodásához, melyek az ételekkel átjuthatnak az emberekbe - közölte az Európai Unió élelmiszerhatósága.

A rezisztencia növekvő aggodalmat kelt, mivel az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak a fertőzések elleni küzdelemben - áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilatkozatában. Ez egybeesik az állatoknál tapasztalt rezisztencia egyre gyakoribbá válásával a hivatal által megbízott szakértői csoport előzetes jelentése szerint.

Szigorítani kellene a higiéniai ellenőrzéseket az élelmi lánc minden egyes pontján, az állatorvoslásban felhasznált gyógyszerektől az élelmiszerek előállítási folyamatáig, hogy megelőzhető legyen az antimikrobális rezisztencia kifejlődése és terjedése - hangsúlyozta az EFSA nyilatkozata. Rezisztens baktériumokat legnagyobb mértékben a szárnyasok húsában, a tojásokban, a disznó- és marhahúsokban, valamint a friss salátákban találtak.

hirdetes

Szakértői vélemények

A szakértők úgy találták, hogy ezek a rezisztens baktériumokat hordozó állatokból származó mikróbák közvetlenül átjuthatnak a szennyezett ételekből az emberbe. A rezisztens baktériumok emberbe átkerülésének másik útja lehet olyan nyers élelmiszerek fogyasztása, melyek olyan területről származnak, ahol szennyvizet is tartalmazott az öntözővíz.

hirdetes

Az állati és növényi eredetű élelmiszerek egyaránt szennyeződhetnek rezisztens baktériumokkal az előkészítés során is. A pármai székhelyű EFSA további kutatásokat tart szükségesnek az antimikrobiális hatóanyagok élelmi láncban való használata és a rezisztens baktériumok emberbe való átjutása közti kapcsolatról.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

munkakörnyezet

olyan feltételek köre, amelyek között a munkavégzés történik ... Tovább

franchise

Termelők, nagykereskedők és más szolgáltató szervezetek mint rendszergazdák és független... Tovább

Tovább a lexikonra