notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Roncsautókra vonatkozó jogszabályok-2.

hirdetes

Roncsautókra vonatkozó jogszabályok-2.

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Milyen módon válhatunk meg szabályosan roncsautónktól? Az elõzõ részben tárgyaltuk azokat az eseteket, ha a forgalomból való kivonás a tulajdonos kérésére történik. Milyen lehetõségek vannak még?

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Roncsautókra vonatkozó jogszabályok-2.

 1. Bontási átvételi igazolást kiadhatnak más EU tagországbeli bontók is, de hiteles fordítást kell mellékelni hozzá.
 2. Rendõrség, tûzoltóság, közlekedési felügyelet is kezdeményezhet kivonást – pl. ha baleset során az autó totálkárosra törik és ezt mûszaki vizsgálat alátámasztja.
 3. Ha nem állapítható meg a roncsautó tulajdonosa, akkor hirdetmény útján kell közzétenni a keresést és ha 15 napon belül nem jelentkezik senki a jármûért, akkor végleg kivonható a forgalomból határozat útján.
 4. Ha ellopnak egy autót, de nem találják meg és megszûnik az eljárás, akkor végleg ki kell vonni a forgalomból. De ettõl az autó még bárhol lehet.

Bontási átvételi igazolás és autóbontókra vonatkozó elõírások

2005. január 1-tõl minden autóbontással foglalkozó egység köteles regisztrálni. A regisztrációs díj 155 000 Ft.

A regisztrált autóbontónak rendelkeznie kell:

 • telepengedéllyel,
 • hulladékhasznosítási engedéllyel,
 • hirdetes
 • mûszaki engedéllyel a gépjármû alkatrészek forgalmazásához,
 • megfelelõ szakértelemmel rendelkezõ személyt kell alkalmaznia,
 • az alkatrészeket megfelelõen minõsítve kell a raktárban tárolni és
 • bizonyos dologi feltételek megléte is kötelezõen elõ van írva.

A bontókat az illetékes Környezetvédelmi Felügyelõség a Közlekedési Felügyelettel közösen évente ellenõrzi.

A bontóba beérkezõ, forgalomból kivonni kívánt jármûrõl a regisztrált bontóknak bontási igazolást kell kiállítania, amelyhez a következõk szükségesek:

 • forgalmi engedély,
 • alváz paraméterek leegyeztetése,
 • eredetet igazoló okmány,
 • jegyzõkönyv az autó állapotáról (hiányzik-e valamelyik alkatrész).

Mi lesz a sorsa az átvett autóknak?

Az autóbontók külön gyûjtik, tárolják és további hasznosításra arra engedéllyel rendelkezõ cégnek átadják a használt olajakat, akkumulátort, fémet, autógumit. Problémát okoz az üveg, a mûanyagtartalom elhelyezése, az egyéb összetevõk (ülés, üléshuzat stb.). Ezek többnyire a kommunális hulladékba kerülnek. A 267/2004. (IX.23.) Kormányrendelet hatálya az M1 (személyszállító gépkocsi, a gépjármûvezetõ ülésen kívül legfeljebb 8 ülõhellyel) és N1 (áruszállító jármûvek legf. 3.5 t mûszakilag megengedett össztömeggel) kategóriájú jármûvekre terjed ki.

hirdetes
A rendelet elõírja, hogy a gépjármû tulajdonosa köteles a forgalomból véglegesen kivonásra szánt gépjármûvet a bontónak vagy az annak nevében eljáró átvevõnek átadni. Ez azt jelenti, hogy a jármû tulajdonosának el kellene vinnie használatból kivonni kívánt gépjármûvét egy regisztrált bontóba, ahol arról bontási igazolást állítanak ki (ennek ára 2600 Ft), s ezzel az igazolással megjelenni az okmányirodán.

A kormányrendelet azt is tartalmazza, hogy a gyártó köteles visszavenni a jármûvet, vagy õ maga, vagy a megbízottja (bontó, átvevõ, a megfelelõ szakhatósági engedélyek birtokában).
A 2002.07.01 elõtt gyártott, ill. már nem létezõ gyártó által elõállított, hulladékká vált, érték nélküli gépjármûvek esetén, a tulajdonosnak díj számítható fel, mely arányban kell álljon az átvétel-kezelés költségeivel.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

keresztpromóció

Egy márkával egy másik, nem konkurens márkát reklámoznak. Tovább

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

Tovább a lexikonra