notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Roncsautókra vonatkozó jogszabályok-1.

hirdetes

Roncsautókra vonatkozó jogszabályok-1.

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Még mindig sok autóroncsot lehet látni kevésbé forgalmas utakon, parkolókban. A tulajdonosok számára komoly probléma, mit is kezdhetnek használhatatlanná vált jármûvükkel. Mi a teendõ, ha szabályosan akarunk eljárni, és nem rontani a városképet, szennyezni a környezetet?

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Roncsautókra vonatkozó jogszabályok-1.

53/2000 EK irányelv

Az 53/2000 EK irányelv a forgalomból kivonásra szánt gépjármûvek hulladékként történõ kezelését a gyártói felelõsség körébe utalja. Magyarországon a 267/2004 kormányrendelet rendelkezik a hulladékká vált gépjármûvekkel kapcsolatos hulladékkezelésrõl.

A legfontosabb tudnivaló:

a forgalomból kivont gépjármû VESZÉLYES HULLADÉK, melyet a regionális hulladékgazdálkodási tervek a kiemelt hulladékáramok között kezelnek.

Hogyan történhet a gépjármûvek forgalomból való kivonása:

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény értelmében a jármû üzembentartója, tulajdonosa dönti el, hogy kiselejtezi jármûvét, illetve jogszabály tilthatja további használatát. A közlekedési igazgatási hatóság a jármûvet hivatalból vagy kérelemre vonja ki a forgalomból. A kérelemre indult eljárásokban ideiglenesen vagy véglegesen van lehetõség a forgalomból való kivonásra. Melyik hogyan zajlik?

hirdetes
  1. az ideiglenes kivonásának menete: a kérelem benyújtása; a forgalmi engedély érvénytelenítése; a hatósági jelzésen a címke eltávolítása; az országos jármûnyilvántartásba a kivonás tényét be kell jegyezni; külön jogszabály által meghatározott díj (1500.-Ft.) megfizetése. A kivonás idõtartamát ebben az esetben a kérelmezõ (vagy meghatalmazottja) határozza meg. Tehát az ideiglenes kivonás idõtartama nincs korlátozva. Amennyiben a kérelmezõ úgy gondolja, akár évekig is maradhat a jármû így, vagyis ideiglenesen kivonva a forgalomból. A tulajdonost ez esetben nem terhelik a jármû üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek, költségek. Vagyis: nem kell a jármû után gépjármûadót, kötelezõ felelõsség biztosítást fizetni. Ezért sokan választják ezt a módszert.
  2. a véglegesen való kivonás menete: szintén kérelemre történik, ebben az esetben nincs szándékában a jármû tulajdonosának, hogy azt ismét forgalomba helyezze. Az ügyintézés díja itt is 1500 Ft. Két esetkörét szabályozza a jogalkotó.
  • a tulajdonos nyilatkozata alapján történik a végleg kivonás, ez esetben a hatósági jelzést és a hatósági engedélyt vissza kell vonni, a jármû törzskönyvet pedig érvénytelenítve vissza kell adni (még van lehetõség az ismételt forgalomba helyezésre, pl: muzeális jellegû jármûvé történõ alakítás, vagy külföldre való értékesítés stb. esetén). A jármû tulajdonosának csatolnia kell egy nyilatkozatot, melyben megjelöli a jármû õrzésének pontos helyét.
  • hirdetes
  •  illetve ha külön jogszabály által feljogosított hulladék-kezelõnek adja át a tulajdonos a jármûvet, akkor az errõl szóló bontási átvételi igazolás ellenében kerül sor a jármû forgalomból való végleg kivonására. Ez esetben a jármû hatósági engedélyét, jelzését és törzskönyvét (amennyiben ez utóbbival rendelkezett) egyaránt vissza kell vonni egy határozattal. Így a jármû ismételt forgalomba helyezésére már nincs lehetõség.

    Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

    Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

újramunkálás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy az teljesítse a követelményeket ... Tovább

Környezeti hatás

környezeti hatás A környezetben végbemenő mindennemű változás, akár káros, akár hasznos,... Tovább

Tovább a lexikonra