notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A pályázat, avagy így írunk mi 2.

hirdetes

A pályázat, avagy így írunk mi 2.

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A múlt heti cikkben eljutottunk oda, hogy nem pályázhatunk akármilyen tevékenységgel, akármilyen operatív program keretében meghirdetett támogatásra, hiszen ezek a programok különbözõ prioritásokhoz kapcsolódnak. Most lássuk, hogy egy-egy operatív program mit is jelent, mi a célja és melyik prioritáshoz kapcsolódik.

A pályázat, avagy így írunk mi 2.

Pályázatírás, pályázatfigyelés, aktuális pályázatok itt!

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP)

 célja a honi gazdaság felzárkóztatása az európai fejlettségi szinthez. A Nemzeti Fejlesztési Terv így fogalmazza meg a célokat:

 • A tudásgazdagság, tudásbázis fejlesztése és az innovációs képességszínvonalának emelése
 • A technológia-intenzív iparágakra és szolgáltatásokra épülõ gazdaság kiépítése
 • A gazdaság duális jellegének oldása a kis- és középvállalatok fejlesztésével

További célként fogalmazza meg a GVOP az elektronikus gazdaság kiépítésének támogatását, valamint az elektronikus közigazgatás megteremtésének elõsegítését.

A Humán Erõforrás Fejlesztés Operatív Program (HEFOP)

célja a rendkívül magas inaktivitás, és bizonyos régiókban és szakterületeken jelentkezõ szakképzett munkaerõhiány ellentétének csökkentése, a társadalom perifériájára szorult, vagy szorított és/vagy hátrányos helyzetû csoportok kirekesztõdésének megállítása, az aktív korú népesség kiemelkedõen rossz egészségügyi állapotának javítása, illetve az oktatás-képzés rendszerének a gazdaság igényeivel való összehangolása. Az NFT által megfogalmazott célok:

hirdetes
 • A foglalkoztatási szint emelése
 • A munkaerõ versenyképességének javítása
 • A társadalmi beilleszkedés elõsegítése

A célrendszert kiegészítendõ célok (horizontális cél): nõk és férfiak esélyegyenlõségének biztosítása, a romák esélyegyenlõségének általános érvényesítése.

A Környezetvédelmi és Infrastruktúra-fejlesztési Operatív Program (KIOP)

célja a környezetvédelem és a fenntartható fejlõdés elõsegítése, megújuló energiaforrások fokozottabb felhasználása, és a közlekedési szerkezet fejlesztése, racionalizálása. Ezen célok elérése a gazdasági fejlõdés alapjait is megteremtik. Nem véletlen, hogy a GVOP és a KIOP egyalapos finanszírozású, mindkettõt az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozza. A környezetbarát fejlõdést két specifikus cél elérésén keresztül kívánják megvalósítani, úgy mint „A környezeti állapot javítása az ország egész területén”, illetve „A fõ közlekedési folyosók elérhetõségének javítása és a lakott területek közlekedési terhelésének csökkentése”.

Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP)

 célja a mezõgazdasági termelés hatékonyságának növelése, a termelõk versenypozíciójának javítása, a vidék felzárkóztatása a vidéki infrastruktúra, és szolgáltatások fejlesztésén keresztül, illetve a vidék kulturális örökségének védelme. Az NFT szerint megfogalmazott célok:

hirdetes
 • a mezõgazdasági termelés és élelmiszer-feldolgozás versenyképességének javítása
 • a mezõgazdaság környezetbarát fejlesztése
 • a vidék felzárkóztatásának elõsegítése

A Regionális Fejlesztési Operatív Program (ROP)

célja a gazdasági és/vagy társadalmi szempontból elmaradott térségek, illetve települések fejlesztése. Ennek eszközei lehetnek a gazdasági környezet javítása, a turizmus fejlesztése, oktatási infrastruktúra támogatása, közigazgatási modernizáció. A ROP céljai három prioritáson keresztül valósulnak meg:

 • A regionális gazdasági környezet fejlesztése
 • Térségi infrastruktúra fejlesztése
 • A társadalom megújuló képességének javítása

A fenti operatív programok végrehajtásának lebonyolításához, koordinálásához külön intézményrendszert alakítottak ki, amelyekben Irányító Hatóságokat hoztak létre annak érdekében, hogy a legnagyobb gazdasági hasznot realizáljanak az érintett területeken. 

Pályázatírás, pályázatfigyelés, aktuális pályázatok itt!

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre 
         

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

Tovább a lexikonra