notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A router a számítógép-hálózatokban egy forgalomirányítást végző eszköz,William Yeager alkotta meg,általánosan elterjedt OSI (Open Systems Interconnection) modell

hirdetes

Router

Kiss Sándor,sitebuilder
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.[2] A feladata a számítógéptudomány részleg, a villamosmérnöki részleg és az orvosi központ hálózatának összekapcsolása volt. Az általa készített router egy DEC PDP11/05 volt, egy módosított Portable C fordítóban írt egyedi operációs rendszerrel.

A router

A router vagy útválasztó a számítógép-hálózatokban egy forgalomirányítást végző eszköz, amelynek a feladata a különböző - például egy otthoni vagy irodai hálózat és az internet, vagy egyes országok közötti hálózatok, vagy vállalaton belüli hálózatok - összekapcsolása, azok közötti adatforgalom irányítása..

A számítógépes hálózatok működésének leírására több elméleti modell is létezik, az általánosan elterjedt OSI (Open Systems Interconnection) modell réteges struktúrájában a router a harmadik - hálózati - rétegben helyezkedik el. Útvonalválasztási döntéseinek alapját az ezen réteg beli - általában IP - címek adják.

A számítógépes hálózatok forgalma különböző típusú adatcsomagokban zajlik. Ezen csomagok utaznak a feladótól a címzettig, akár több eszközön is keresztül, például az Internet esetében. Útjuk során minden érintett eszköznek ismernie kell, hogy merre továbbítsa a fogadott csomagot, hogy az eljusson a címzettig, és döntéseket kell hoznia amennyiben például több útvonal is ismert. A routerek végzik ezen csomagok megfelelő irányba való továbbítását, és végzik ezen döntéseket. A mai routerek nagy része az IP protokoll alapú hálózatok forgalmát irányítják, de több más protokoll kezelésére is alkalmasak lehetnek. IP protokoll esetén egymás és a hálózatok azonosítására az harmadik rétegbeli IP címet alkalmazzák.

hirdetes

A routerek útvonaldöntéseket hoznak a hálózati réteg címei alapján. Minden interface-ük más-más alhálózatra vagy alhálózatokra csatlakozik, melyeket az IP cím és hálózati maszk határoz meg. Az útvonalválasztó protokollok határozzák meg az útvonalválasztás szabályait, valamit biztosítják ez egyer routerek között az útvonalakra vonatkozó információcserét. Ilyen protokollok például:

  •     TCP/IP routing: EIGRP,OSPF,BGP, RIP,ISIS
  • hirdetes
  •     Novell routing: Novell RIP, EIGRP,NLSP,..


Az útvonalválasztó protokollokat többféle módon is besorolhatjuk, ilyenek többek között az alábbi kategóriák:

  •     Statikus/Dinamikus
  •     Single-path/Multipath
  •     Distance vector/Link StateNéhány a legnagyobb router gyártók közül (nagyvállati, szolgáltatói): Cisco, Juniper, Huawei, Fujitsu, Foundry, NEC Néhány a SOHO routerek gyártói küzül: D-Link, Linksys (a Cisco leányvállalata), ZyXEL, 3Com, Trendnet, Netgear. A mai számítógépek általában maguk is használhatók routerként, ha több hálózati kártya van bennük. A Unix-alapú operációs rendszerek esetén a pf (BSD) illetve az iptables (Linux) a szokványos eszköz, Windows alatt az Internet Connection Sharing szoftver képes ellátni az útvonalválasztási feladatokat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vevőorientáció

Olyan gondolkodási mód és gazdálkodási gyakorlat, amely a vállalat minden döntését a vevő... Tovább

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bemutatkozása   Az Igazságügyi és Rendészeti... Tovább

Tovább a lexikonra