notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

RSS

hirdetes

RSS

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A felhasználók az RSS révén elõre beállíthatják, hogy honnan szeretnék a friss híreket megkapni, amelyek egyetlen felületen hozzáférhetõk, kezelhetõk lesznek. Így nem kell minden nap körbejárniuk ugyanazokat a weboldalakat illetve portálokat az új információk után kutatva.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Az RSS-t webes tartalmak rövid leírására használják, ami rendszerint egy hivatkozást is tartalmaz a cikk teljes verziójára. Ez az információ XML fájlként áll rendelkezésre, amit RSS feed-nek, RSS folyamnak (stream) illetve RSS csatornának (channel) neveznek. Gyakran egy narancssárga négyszög XML felirattal a hivatkozás az oldal RSS feed-jére. Az RSS feed inkább technológiai megnevezés, funkcionális nézõpontból elõnyösebb web feed-nek nevezni.

Mozilla Firefox Böngészõ

A Mozilla Firefox Böngészõ támogatja az rss-t a 2.0 változattól. a Microsoft Internet Explorer pedig a 7-es változattól

2004-ben és 2005-ben terjedt ki az RSS használata a nagyobb hírszervezetekre -- többek között a Reuters-re és az Associated Press-re (AP) –, több évvel azután, hogy a weblogok, technológiai publikációk és más korai alkalmazók elkezdték használni. Az elsõ online RSS-t használó híroldal a Variety.com volt, mely 2002 júniusában kezdte el alkalmazni a technológiát. Különbözõ felhasználási egyezmények keretében a szolgáltatók lehetõvé teszik más weboldalaknak, hogy azok beépítsék a publikált címeket és rövid tartalmakat a saját oldalaikba.

hirdetes

Webblog

Az RSS-t széles körben használják a weblbog közösségek, hogy megosszák a legfrissebb bejegyzéseik címét vagy teljes szövegét, vagy akár csatolt multimédia fájlokat.

Egy feed olvasóként vagy aggregátorként ismert program képes ellenõrizni az RSS-t használó weboldalakat a felhasználó helyett és képes megjeleníteni a frissített cikkeket. Az RSS megkíméli a felhasználókat attól, hogy kedvenc weboldalukat rendszeresen látogassák az esetleges új tartalom ellenõrzése miatt, vagy levélben kelljen értesítést kapniuk errõl. A legtöbb nagyobb weboldalon lehet RSS feed-et találni, de már egyre több kisebb oldal is támogatja.

Feed Reader

A Feed Reader-ek (feed olvasók) illetve News Aggregator-ok (hírgyûjtõk) tipikusan vagy webböngészõ kiegészítések, levelezõ kliens kiegészítések vagy önálló programok. Néhány program önmagában támogatja az RSS-t és/vagy az Atomot. Ilyen például a Mozilla Firefox ("live bookmarks"-on, élõ könyvjelzõkön keresztül), a Mozilla Thunderbird ("RSS accounts"-on, RSS postaládán keresztül), az Opera ("Newsfeeds"-en, hírcsatornákon keresztül), Avant Browser ("XML feeds"-en keresztül), valamint a Maxthon Browser ("RSS"-en keresztül). Jelenleg már az Internet Explorer 7.0-s és a Safari újabb verziói is támogatják a formátumot.

hirdetes

A web alapú Feed Reader-ek (feed olvasók) illetve News Aggregator-ok (hírgyûjtõk) -- mint például a Hirlapom.hu (magyar), a My Yahoo, a Waggr és a Bloglines -- nem igényelnek szoftver telepítést, és bármely internet hozzáféréssel rendelkezõ géprõl elérhetõvé teszik a feed-eket.

Néhány olvasó program RSS feed-eket egyesít új feed-ekbe. Például több futball tételt különbözõ forrásokból összegyûjt, és létrehoz egy új futball feed-et.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

marketing menedzsment

A tervezésnek és a végrehajtásnak az a folyamata, melynek során elképzelések, áruk és... Tovább

public relations

A PR azon programok összessége, amelyeket azért alakítottak ki, hogy támogassák vagy... Tovább

Tovább a lexikonra