notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

RSS

hirdetes

RSS

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A felhasználók az RSS révén elõre beállíthatják, hogy honnan szeretnék a friss híreket megkapni, amelyek egyetlen felületen hozzáférhetõk, kezelhetõk lesznek. Így nem kell minden nap körbejárniuk ugyanazokat a weboldalakat illetve portálokat az új információk után kutatva.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Az RSS-t webes tartalmak rövid leírására használják, ami rendszerint egy hivatkozást is tartalmaz a cikk teljes verziójára. Ez az információ XML fájlként áll rendelkezésre, amit RSS feed-nek, RSS folyamnak (stream) illetve RSS csatornának (channel) neveznek. Gyakran egy narancssárga négyszög XML felirattal a hivatkozás az oldal RSS feed-jére. Az RSS feed inkább technológiai megnevezés, funkcionális nézõpontból elõnyösebb web feed-nek nevezni.

Mozilla Firefox Böngészõ

A Mozilla Firefox Böngészõ támogatja az rss-t a 2.0 változattól. a Microsoft Internet Explorer pedig a 7-es változattól

2004-ben és 2005-ben terjedt ki az RSS használata a nagyobb hírszervezetekre -- többek között a Reuters-re és az Associated Press-re (AP) –, több évvel azután, hogy a weblogok, technológiai publikációk és más korai alkalmazók elkezdték használni. Az elsõ online RSS-t használó híroldal a Variety.com volt, mely 2002 júniusában kezdte el alkalmazni a technológiát. Különbözõ felhasználási egyezmények keretében a szolgáltatók lehetõvé teszik más weboldalaknak, hogy azok beépítsék a publikált címeket és rövid tartalmakat a saját oldalaikba.

hirdetes

Webblog

Az RSS-t széles körben használják a weblbog közösségek, hogy megosszák a legfrissebb bejegyzéseik címét vagy teljes szövegét, vagy akár csatolt multimédia fájlokat.

Egy feed olvasóként vagy aggregátorként ismert program képes ellenõrizni az RSS-t használó weboldalakat a felhasználó helyett és képes megjeleníteni a frissített cikkeket. Az RSS megkíméli a felhasználókat attól, hogy kedvenc weboldalukat rendszeresen látogassák az esetleges új tartalom ellenõrzése miatt, vagy levélben kelljen értesítést kapniuk errõl. A legtöbb nagyobb weboldalon lehet RSS feed-et találni, de már egyre több kisebb oldal is támogatja.

Feed Reader

A Feed Reader-ek (feed olvasók) illetve News Aggregator-ok (hírgyûjtõk) tipikusan vagy webböngészõ kiegészítések, levelezõ kliens kiegészítések vagy önálló programok. Néhány program önmagában támogatja az RSS-t és/vagy az Atomot. Ilyen például a Mozilla Firefox ("live bookmarks"-on, élõ könyvjelzõkön keresztül), a Mozilla Thunderbird ("RSS accounts"-on, RSS postaládán keresztül), az Opera ("Newsfeeds"-en, hírcsatornákon keresztül), Avant Browser ("XML feeds"-en keresztül), valamint a Maxthon Browser ("RSS"-en keresztül). Jelenleg már az Internet Explorer 7.0-s és a Safari újabb verziói is támogatják a formátumot.

hirdetes

A web alapú Feed Reader-ek (feed olvasók) illetve News Aggregator-ok (hírgyûjtõk) -- mint például a Hirlapom.hu (magyar), a My Yahoo, a Waggr és a Bloglines -- nem igényelnek szoftver telepítést, és bármely internet hozzáféréssel rendelkezõ géprõl elérhetõvé teszik a feed-eket.

Néhány olvasó program RSS feed-eket egyesít új feed-ekbe. Például több futball tételt különbözõ forrásokból összegyûjt, és létrehoz egy új futball feed-et.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

audit

auditbizonyítékok nyerésére és ezek objektív kiértékelésére irányuló... Tovább

Oktatási és Kultirális Minisztérium

Tájékoztató az Otatási és Kulturális Minisztérium feladatairól   Az Oktatási és... Tovább

Tovább a lexikonra