notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

10+1 hasznos tanács étterem nyitásához, avagy így nyisd meg a saját éttermedet

hirdetes

Így nyisd meg saját éttermedet

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sokan gyerekkoruktól kezdve arról álmodoznak, hogy megnyitják saját éttermüket. Ezek az álmok valójában nagyon is ésszerűek kereslet-kínálat szempontjából, hiszen az embereknek mindig szükségük lesz olyan vendéglátóipari létesítményekre, ahová betérhetnek egy gyors vagy éppen egy előre megtervezett étkezésre. Saját éttermet nyitni azonban óriási feladat és felelősség, amibe nem szabad vakon belevágni. A következő rövid útmutatóban felvázoljuk, hogy mi mindenre kell odafigyelned, ha szeretnél te is étteremtulajdonossá válni – használd ezt egyfajta ellenőrzőlistaként és építsd fel rá saját gasztronómiai birodalmadat!

10+1 hasznos tanács saját étterem megnyitásához, és vezetéséhez

1. Tanács saját étterem nyitásához: Döntsd el éttermed koncepcióját és állj elő egy márkával

Egy étterem megnyitása előtt fontos, hogy legyen egy koncepciód és egy márkád. A koncepcióhoz tartozik például, hogy milyen stílusú kiszolgálást nyújtasz majd éttermedben, milyen ételeket kínálsz a menüben és általánosságban hogy milyen légkört szeretnél teremteni benne.

Mindez szorosan kapcsolódik márkádhoz, ami éttermed identitását, személyiségét és küldetését foglalja magába. Márkád egyfajta kézzel nem fogható erő éttermed koncepciója mellett, éttermed koncepciója pedig lényegében éttermed márkája a gyakorlatban.

Márkád és koncepciód alapján éttermednek egy sajátos atmoszférája kell legyen és egyértelműen arról kell árulkodnia, hogy ki is vagy valójában. Mindez egy olyan emlékezetes és érdemleges élményt nyújt az embereknek, aminek hatására újra és újra vissza szeretnének majd térni éttermedbe. Fontos az is, hogy éttermed egy egyedi és gyakorlati koncepcióra alapuljon, amely egy konkrét demográfiai csoportot céloz meg.

hirdetes

Például egy világos, gyors kiszolgálást kínáló helyet szeretnél nyitni, amelynek falát modern alkotások díszítik és ahol a felhasználók mobiltelefonjukkal is fizethetnek? Esetleg egy elegáns keleti stílusú étteremre gondolsz, ami egy távoli vidékre invitálja a betérőket? Talán egy sötét báron gondolkodsz inkább, ahol a hangsúly a szeszesitalokon és a csendes kikapcsolódásokon van? Személyzeted viselkedése, szavai és figyelme is mind részei lesznek ennek a légkörnek.

2. Tanács saját étterem nyitásához: Vázold fel menüdet

Mielőtt megnyitnád éttermedet, tudnod kell, hogy miket tervezel felszolgálni benne. Ez azért áll a legelső lépések között, mert menüd nagyban befolyásolja majd, hogy milyen konyhai felszereléseket kell majd beszerezned, milyen tudású alkalmazottakra lesz szükséged és persze hogy milyen vendégkört tudsz majd megcélozni.

Ekkor még kell, hogy menüd teljes részletességgel elkészüljön – sőt, még design sem kell hozzá. Persze ha éttermed konkrét ételekre összpontosít (pl. pizzákra), akkor már most elkezdhetsz gondolkodni a konkrét fogásokon. A lényeg, hogy legyen egy stabil elképzelésed arról, hogy mit szeretnél felszolgálni éttermedben.

hirdetes

A későbbiekben aztán bővítheted kínálatodat, majd miután megnyitottál, megfigyelheted, hogy mely fogások mennyire népszerűek, hogy ezek alapján módosíthasd áraidat.

3. Tanács saját étterem nyitásához: Állítsd össze éttermed üzleti tervét

Egy alapos üzleti tervre mindenképpen szükséged lesz ha szeretnél befektetőket megkörnyékezni és kölcsönöket felvenni az üzlet beindításához. Egy üzleti terv továbbá stratégiád összeállításában is segít majd. Íme néhány fontos dolog, aminek szerepelnie kell ebben a tervben:

•    Vezetői összefoglaló
•    A cég áttekintése és leírása
•    Piacelemzés
•    Üzleti ajánlatok
•    Menedzsment
•    Marketing és PR stratégiák
•    Pénzügyi előrejelzés
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Közösségi portál

Közösségi portálok - IWIW, Facebook, Twitter, Myspace és még sokan mások A közösségi... Tovább

fokozat

azonos funkcionális rendeltetésû termékek, folyamatok , vagy rendszerek kategóriája... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Gazdaság