
4. Tanács saját étterem nyitásához: Szerezz finanszírozást
Számítsd ki, hogy mennyi pénzre lesz szükséged éttermed megnyitásához illetve napi szintű fenntartásához. Ez alapján állítsd össze költségvetésedet.
Ez után számold össze, hogy mennyi pénzed van a nyitáshoz és ez alapján, hogy mennyire lesz még szükséged. Ne felejtsd el beleszámolni az esetleges engedélyek és egyéb dokumentumok árát is. Ha mindez megvan, keress befektetőket vagy végy fel kölcsönt éttermed megnyitásához és beindításához.
5. Tanács saját étterem nyitásához: Válassz helyet éttermednek és béreld ki azt
Éttermed elhelyezkedésének kiválasztásakor a következő szempontok a legfontosabbak:
• Láthatóság és megközelíthetőség: Válassz olyan helyet, amelyet sokan láthatnak ha autóval vagy gyalog haladnak el a közelében. Fontos utánanézni, hogy milyen parkolási lehetőségek vannak a közelben.
• A demográfiai csoportok: Járj utána, hogy a lakosság vevő lenne-e éttermed tervezett stílusára.
• A verseny: Néhány közeli versenytárs segíthet a marketingben, de fontos, hogy kellő távolságra helyezd éttermedet más hasonló létesítményektől, hogy kellő méretű vendégkört tudj gyűjteni éttermed számára.
Ajánlott helybérlésben gondolkodni, mert jó eséllyel több lehetőséget találsz majd így.
6. Tanács saját étterem nyitásához: Szerezd meg a szükséges engedélyeket és licenceket
Egy étterem megnyitása elképesztően sok papírmunkával jár és temérdek engedélyt, licencet és más dokumentumot kell megszerezned hozzá. Nem árt, ha már az első pillanattól kezdve van melletted egy jogi tanácsadó, aki segít kitölteni ezeket és biztosítani, hogy semmilyen részlet ne kerülhesse el a figyelmedet.
7. Tanács saját étterem nyitásához: Keress felszerelés- és élelmiszer-beszállítót
Egy megbízható felszerelés- illetve egy élelmiszer-beszállító nélkülözhetetlen lesz éttermed sikereihez. Hasonlítsd össze az árakat és távolságokat, de az elsődleges szempont mindig a minőség és a megbízhatóság legyen.
8. Tanács saját étterem nyitásához: Tervezd meg éttermed elrendezését
Éttermed megtervezésekor komoly figyelmet kell fordítanod arra, hogy mit hová helyezel majd benne. Képzeld magadat vendégeid, felszolgálóid és más alkalmazottjaid cipőibe és nézd meg, hogy mi lenne a legoptimálisabb útvonal számukra az éttermedben való mozgáshoz. Ha az asztalok, pultok és egyéb alapvető elemek helye megvan, elkezdhetsz gondolkodni a dekoráción is.