notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

10+1 hasznos tanács étterem nyitásához, avagy így nyisd meg a saját éttermedet

hirdetes

Így nyisd meg saját éttermedet

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

10+1 hasznos tanács saját étterem megnyitásához, és vezetéséhez

9. Tanács saját étterem nyitásához: Szedd össze a megfelelő alkalmazottakat

Nagyon gondosan kell megválogatnod, hogy kiknek a kezébe helyezed éttermed napi teendőit és vendégeid elégedettségét (ezzel pedig márkád hírnevét). Gondolkodj el az összes olyan pozíción, amire fel kell majd venned valakit, mielőtt egyáltalán elkezdenéd meghirdetni a lehetőségeket. Szakácsokra és felszolgálókra persze szinte minden étteremben szükség van, de ne feledkezz meg a humánerőforrás-menedzsmentről, a készletkezelőkről, a könyvelőről, az ügyfélszolgálatosról, a takarítókról, stb. Természetesen hogy mekkora személyzetre lesz szükséged az éttermed méretétől is függ majd.

Akár ügyfélközeli, akár háttérbéli pozíciókról legyen szó, lehetőleg keress olyan jelölteket, akik korábbi tapasztalattal rendelkeznek és nem okot problémát számukra a gyors és hatékony munkavégzés. Fontos, hogy tudjanak csapatban dolgozni és még intenzív helyzetekben (amikből nincs hiány a vendéglátásban) is megőrizzék a józan eszüket.

Az alkalmazottak listája nem csak éttermed méretétől hanem jellegétől is függ majd, de íme néhány pozíció, amikre szinte biztos, hogy szükséged lesz új étkezdédben:

•    Főszakács
•    Helyettes szakács („Sous chef”)
•    Igazgató
•    Szakácsok
•    Felszolgálók
•    Pultosok
•    Takarítók (mosogatók, stb.)

10. Tanács saját étterem nyitásához: Foglalkozz a marketinggel

A marketing manapság létfontosságú egy olyan étterem számára, ami azt szeretné, hogy minél több vendég figyeljen fel rá. Íme néhány módszer, amelyeket alkalmazhatsz ennek érdekében:

Foglalkozz a közösségi média marketinggel!

Készíts közösségi fiókot (lehetőleg üzletit, ha a platform engedi) a Facebookon, az Instagramon és minden olyan platformon, amelyen célközönséged aktív lehet. Ezek a fiókok arra szolgálnak majd, hogy képeket, híreket és más tartalmakat ossz meg követőiddel, illetve hogy feltüntethesd rajtuk elérhetőségeidet. A legtöbb közösség platform hirdetési funkciókat is kínál, amelyeket szintén érdemes kihasználni, különösen az étterem megnyitása környékén.

hirdetes

Készíts egy jó webhelyet éttermednek!

 Éttermed webhelye online tevékenységeid főhadiszállása. Fontos, hogy ezen marketingeszközöd könnyedén használható és navigálható legyen, stílusa pedig éttermedét tükrözze. Tüntess fel rajta minden fontos információt éttermedről, úgymint a címet, a nyitva tartást és az aktuális menüt is – ezeket ne felejtsd el frissíteni, ha változás történik! Fontos továbbá, hogy éttermed webhelye mobileszközökön is tökéletesen működjön, mert egyre többen keresnek étkezdét maguknak okostelefonjaikon.

Regisztráld éttermedet a Google Cégemre!

 A Google Cégem a Google ingyenes cégadatbázisa, amelyre regisztrálva létrehozhatsz egy adatlapot éttermednek, ami megjelenik majd a Google keresők számára, illetve a Google Térképen is elhelyezheted létesítményedet. Erre az adatlapra minden fontos információt fel kell vinned éttermedről (név, cím, telefonszám, nyitva tartás, stb.) és ügyelned kell rá, hogy ezek az információk mindig naprakészek legyenek. Mindez drasztikusan megnöveli majd éttermed fellelhetőségét az interneten.

Hirdesd meg éttermedet a helyi újságokban!

 Habár az interneten ma már szinte mindent azonnal meg lehet találni, soka még mindig újságokból értesülnek az újdonságokról. Szerezz egy hirdetési felületet a helyi újságokban, és ha teheted, hívj meg néhány újságírót éttermed megnyitójára.

Készíts email listát!

 Email marketinged során fontos, hogy olyan tartalmakat küldj ki címzettjeidnek, amelyek iránt ténylegesen érdeklődnének. Ehhez különféle szempontok szerint kell szegmentálnod email listádat, hogy különféle csoportokat alakíthass ki feliratkozóidból, és mindegyik csoportnak releváns emaileket küldhess.

hirdetes

Tarts egy nagy megnyitót és későbbi rendezvényeket!

 Ez történhet a próbamegnyitód után vagy akár ahelyett is. A megnyitás után a későbbiekben más rendezvényeket is szervezhetsz éttermedbe, hogy mindig legyen valami, ami miatt beszélhetnek róla az emberek. Persze ha ezt tervezed, akkor nem árt, ha éttermed kialakítását is ilyen célokkal tervezed meg. Tarthatsz továbbá speciális napokat vagy heteket is, amikor különleges fogásokat kínálsz, megváltoztatod az étterem dekorációját, és így tovább.

Ha mindez túl nagy feladatnak hangzik (és valljuk be, az is), akkor rengeteg terhet vehetsz le a lábadról, ha éttermed marketingjét egy tapasztalt online marketing ügynökségre bízod, ide kattintva olvashatsz bővebb tájékoztatást, vagy kérhetsz egyedi ajánlatot: étterem marketing tanácsadás!

11. Tanács saját étterem nyitásához: Tarts próbamegnyitót

Nem rossz ötlet egy próbamegnyitót tartani néhány szerencsés vendégnek, mielőtt éttermed ténylegesen megnyitná ajtajait a nyilvánosság előtt. Ez a kísérleti nyitás többek között segít kideríteni, hogy személyzeted mely folyamatokat végzi el hatékonyan vagy kevésbé hatékonyan, hogy hol lehetne javítani a kiszolgálás sebességén és színvonalán stb.

Egy ilyen próbamegnyitóra elhívhatod barátaidat, családtagjaidat vagy néhány véletlenszerűen kiválasztott személyt legelső közösségi médiás követőid közül.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladat és hatásköre: Az önkormányzati... Tovább

Környezeti hatás

környezeti hatás A környezetben végbemenő mindennemű változás, akár káros, akár hasznos,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Gazdaság