notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hat szigma (Six Sigma)

hirdetes

Hat szigma (Six Sigma)

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A nyolcvanas években a minõségügyi tevékenységek elsõdleges fõ motiválója a költségek csökkentése volt. Ez az erényük mégsem volt elegendõ megmaradásukhoz és elterjedésükhöz. A minõségi körök (magyar megfelelõje: Átfogó Minõségvezetési Rendszer) egymástól elkülönülten mûködtek koordinálás nélkül.

Ez a rendszer módszeresen megtanította az embereket csoportban dolgozni, és megtanította õket a problémák szisztematikus megoldására, de az egyszerû technikáikat nem fejlesztették tovább. A Dolgozz hibátlanul mozgalom bukását az okozta, hogy a vezetõk nem ismerték a problémákat, amiket pozíciójuknál fogva ki tudtak volna javítani, a dolgozók ugyanakkor ismerték ezeket a problémákat, de szintén pozíciójuk miatt nem tudták kijavítani azokat.

 A six-sigma módszerrõl

1987-ben gyökeres változás történt. Ekkor jelent meg az ISO 9000-es szabványsorozat, amely Európában és hazánkban is gyökeret vert. A rövid távon hasznot hozó törekvések helyett, ezzel az új szabványcsaláddal, a hosszú távon hasznot hozó, rendszert építõ, minõségirányítási tevékenységre került a hangsúly. Az USA-ban, ugyancsak 1987-ben indította útjára a MOTOROLA a Hat Szigma minõségügyi programot, mely magasabb szintre emelte a minõségirányítási törekvéseket.

A Hat Szigma

A Hat Szigma program fogalmából is tükrözõdik, hogy a Hat Szigma egy vállalatfilozófia, mely nagy hangsúlyt fektet az ügyfelek igényeinek kielégítésére, és ezt, - eltérõen más irányzatoktól – nyereségesen kívánja megvalósítani. A szigma ugyanakkor egy mértékegység, mely megmutatja egy folyamat minõségét. Ez egy ingadozást kifejezõ paraméter, mely a matematikai statisztikában szórást jelent. Egy folyamat annál jobb, minél kisebb az ingadozás, a szórás, tehát minél nagyobb a szigma (a hat szigmás folyamat jobb, mint a három szigmás).

hirdetes

A Hat Szigmával foglalkozó szakemberek mutatókat határoztak meg: megalkották a ppm (parts per million), fogalmát, ami az egymillió legyártott termékben keletkezõ hibás termékek száma, majd ezt továbbfejlesztve létrehozták a DPMO-t (defect per million opportunities), ami az egymillió hibalehetõségre esõ hibák számát jelenti, így téve lehetõvé bármely folyamat mérését ahol hibát lehet elkövetni. Ezek a mutatószámok egyaránt használhatóak minden területen a termeléstõl a szolgáltatásig.

A Hat Szigmánál a minõségügyi tevékenység

A Hat Szigmánál a minõségügyi tevékenységet pénzben mérik, fõ célja a profitszerzés, a hatékonyság növelése. A fentiekbõl következik, hogy a szervezetnél tevékenykedõ minõségirányítási szakembernek egyrészt statisztikusnak, másrészt közgazdásznak kell lennie, hogy kimutathassa tevékenysége hasznát.

A költségek csökkentéséhez azonban nem elegendõ a matematikai statisztikai módszerekre támaszkodni, amely alapot ad a tényeken alapuló döntéshozatalhoz – hasonlóan az ISO 9000 szabványcsaládnál. Nagy erõssége a programnak, hogy egyik minõségügyi irányzatnál sem tapasztalhattunk olyan széleskörû és mély képzést mint ennél az irányzatnál.

hirdetes

Az oktatást és projektek levezetését is a statisztikai számítógépes programok széles körû használata teszi lehetõvé. (A Hat Szigma programokhoz leginkább elterjedt szoftverek a MINITAB statisztikai szoftver.)

Természetesen a TQM- nek (Total Quality Management), az ISO 9000-esnek, és a Hat Szigmának vannak közös pontjai, ilyen például a vevõközpontúság, vezetõk felelõssége, munkatársak bevonása. Ezért a Hat Szigma programra úgy kell tekintenünk, mint a fejlõdés irányára, mint a TQM felé vezetõ út egy fontos mérföldkövére.

Majer Krisztina

Felhasznált irodalom:

  • Forrest W. Breyfogle: Implementing Six Sigma, John Wiley and Sons Inc. 1999.
  • Lakat Károly: Hatékonyság növelése a minõségügyi tevékenység fõ mozgatója (elõadás, ISO 9000 Fórum
  • Balatonfüred 2001)

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bemutatkozása   Az Igazságügyi és Rendészeti... Tovább

Magyar Szabványügyi Testület

Az MSZT honlapján internetes Szabványkatalógus áll az olvasók rendelkezésére a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra