notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Freskó

hirdetes

Freskó

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A falfestmény leggyakoribb típusa a freskó. A freskó nedves vakolatra készül.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Freskó

Al fresco vagy freskó:

 régi eljárás, amelynél a hármas rétegezõdésû vakolatnak a legfelsõ nedves mészrétegére festik fel - elõre elkészített karton szerint - az ugyancsak meszes vízzel kevert festõanyagot, amely aztán kémiailag egyesül a vakolattal. A vakolat mész, folyami homok és víz keverékébõl áll. A mészkövet faszénnel kiégetik, ekkor szén-dioxid távozik belõle és marad az égetett mész. Ezt vízzel “beoltják”. Az oltott meszet további víz hozzákeverésével mésztejjé alakítják. A mésztej állás során két részre válik szét: alján leiszapolódik a mész, amelyet aztán a vakolathoz keverünk, tetején pedig tiszta, de mészben gazdag víz gyûlik össze. Ez a mészvíz lesz a festõszerünk, vagyis ebben oldhatók fel a festésre használt mészálló porfestékek.

A falfestmény

 kötõanyagát maga a mész szolgáltatja. A vizes falból és a nedves vakolatból a víz száradás közben a felszín felé törekszik közben a vakolat meszével mészvízzé alakul. Ez a mészvíz a felületre érve szén-dioxidot old föl a levegõbõl, és szénsavas mésszé alakul vissza. Ez az eredeti ásványi alakjába jutott mész vékony, átlátszó felületként kikristályosodik a festmény felszínén, és elszigeteli, konzerválja a képet. Ennek a mészhártyának a képzõdése már 6-8 óra alatt megindul, ezért egyszerre csak annyi falfelületet vakol fel a festõ, amennyit ennyi idõ alatt meg is tud festeni, figyelembe véve a festõrétegnek egy elõzetes rövid száradását is.

hirdetes

A fehér szín

A freskónál a fehér színt maga a mész adja. Mivel a festékek felhasználhatóságának fontos kritériuma azok mészállósága, ezért a festõpaletta szegényebb, mint a táblaképeknél. Az alkalmazott festésmodor azonban itt is lehet lazúrozó vagy éppen pasztózus, a mûvész temperamentumának megfelelõen.
Ezzel az eljárással rendkívüli tartósság érhetõ el, s ugyanakkor meghatározza a kép nagyvonalú stílusát is. Üde, világító, selymes színeket ad, amelyek sokszor vetekednek az akvarell frissességével. A freskó varázsához tartozik az is, hogy általában nagy méretben készül, ami által lenyûgözõ hatást érhet el. Ma helytelenül freskónak szokás nevezni minden falra festett monumentális képet, akár al fresco, azaz frissen nedves vakolatra, akár al secco eljárással, száraz vakolatra festette a mûvész.

Hová kerülnek?

A freskók rendszerint falra vagy mennyezetre kerülnek, a nézõktõl nagy távolságra. Ez arra készteti a festõt hogy mind színben, mind rajzban a lehetõségig egyszerûsítsen, nagyvonalúságra és folthatásra törekedjék. Egy freskófestõ naponta átlag, 2-8 négyzetméternyi falfelület megfestésére- képes úgy, hogy a vakolatot mindig frissen dolgozzák a keze alá. Így naponként megismétlõdhet, hogy pl. az alak fejét már tökéletesen meg festette a festõ, de a teste helyére még a vakolatot sem rakták fel. Nincs lehetõség ily módon a rögtönzésre, hanem elõre elkészített, természetes nagyságban megfestett kartonokról kell átmásolni, az éppen felvakolt falfelületre azokat a részleteket, amelyeket a festõ megfelelõ idõn belül meg tud festeni.

hirdetes

Jelentõs alkotások

Ezzel az eljárással készült a közép- és újkor több jelentõs festészeti alkotása; Giotto, Masacco, Piero della Francesca, Mantegna falképei éppen úgy freskók, mint Michelangelo mennyezetképei és Utolsó ítélete a Sixtus - kápolnában, Raffaello vatikáni freskói, a barokk Tiepolo vagy Maulbertsch falképei. Míg a középkor és a reneszánsz freskóit a higgadt nagyvonalúság, a kép kompozíciójának méltóságteljes felépítése jellemezte, a barokk festok alkotásai mozgalmasak, sok alakot ábrázolnak, gazdag és dekoratív a díszítésük, s gyakran az épület térhatásának megváltoztatására is törekednek (a kupolák perspektivikus, látszólagos magasítása, a falterek ablakszerûvé tétele stb.).
A nagyvonalú rend, a szilárdabb szerkezetiség igényének elõtérbe jutását jelentette a modern mûvészetben a freskófestés újjáéledése (Puvis de Chavannes, Hodler stb). Nálunk Székely és Lotz kísérleteztek e mûfaj felélesztésével. Ma is sok kiváló mûvészünket foglalkoztatja a freskó.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

Kékszalag

A Kékszalag vitorlásverseny több évtizedes múltra tekint vissza, hiszen a 20. század eleje... Tovább

Tovább a lexikonra