notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Webszolgáltatások

hirdetes

Webszolgáltatások

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A webszolgáltatások olyan szoftver rendszerek, amelyek célja különbözõ számítógépen futó alkalmazások munkájának összehangolása. Használatával lehetõvé válik, hogy távoli gépek feladataikat megoszthassák egymással.
  Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Webszolgáltatások

A gyakorlatban a webszolgáltatások interneten, vagy más hálózaton keresztül elérhetõ programozói interfészek. Természetesen fontos szempont az, hogy az utóbbi interfész szabványos legyen, az alkalmazások ugyanolyan módon formázzák meg üzeneteiket.
A webszolgáltatások specifikációjának meghatározásánál nagyfokú modularitásra törekedtek; emiatt nem létezik egyetlen olyan dokumentáció, amely a teljes definíciót tartalmazza. (Néhány kulcsfontosságú részletet természetesen tisztáztak.)

SOAP

Legtöbbször az ún. SOAP formátum a használatos. Ez egy XML alapú, üzenetváltásra kitalált protokol, amelyben az üzenetek továbbításra kerülnek.
A SOAP alatt levõ szállítási protokoll az esetek túlnyomó többségében HTTP, de lehetõség van SMTP-t is használni. Ennek megvan az az elõnye, hogy nincsenek hatással rá a tûzfalak.

hirdetes
A tipikus használati eset az RPC (Remote Procedure Call), amely szerint egy gép üzenetet küld a másiknak, amely azonnal válaszol is rá.
A SOAP-nak sajnos megvan az a hátránya, hogy az így formázott üzenetek nagyon hosszúak, az átvitel így sokáig eltarthat, és nagyobb a sávszélesség igénye is.

Fájlok átvitele

SOAP-on keresztül is lehetséges különbözõ fájlok gépek közötti átadása. Ezt az SwA (SOAP with Attachments) teszi lehetõvé, ami a SOAP kiegészítése. Ekkor - hasonlóan az e-mailekhez csatolt állományok kezeléséhez - a fájl MIME típusának meghatározása után lehet átküldeni a kért fájlt.

Egyéb használati esetek

Nem csak RPC-t szokás használni webszolgáltatásokon keresztül. Manapság a nagyobb, multinacionális cégeknél divatos a SOA (Service Oriented Architecture, szolgáltatás-orientált architektúra), amellyel gyorsan és költséghatékonyan lehet a változó kihívásoknak megfelelni.

hirdetes
A SOA lényege, hogy egyetlen, a vállalat igényeit kiszolgáló, nagy alkalmazás helyett önállóan is használható komponenseket kell fejleszteni. A fejlesztés alapja és eléfeltétele a megfelelõen dokumentált üzleti folyamatok megléte.

Más megoldások

Több olyan módszer is született, amely a webszolgáltatások által megoldani kívánt problémakörre koncentrál. Az egyik legjelentõsebb a Microsoft által szabadalmaztatott DCOM, illetve ennek egy versenytársa az Object Management Group által jegyzett CORBA.

Szabványosítás

A webszolgáltatások alkalmazásáról a W3C (http://www.w3.org/2002/ws/) és az OASIS (http://www.oasis-open.org/news/oasis_news_03_09_05.php) is dolgozott ki javaslatokat, illetve szabványokat.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

direct marketing

A reklámozás egy speciális területe. Lényege a kétirányú kommunikáció, a célzott... Tovább

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

Tovább a lexikonra