notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Számítógép vírusokról pár szó

hirdetes

Számítógép vírusokról pár szó

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A számítógép vírusok, mint tudjuk, tönkretehetik rendszerünket, kéretlen levelekkel halmozzák el elektronikus postaládánkat, hozzáértõ kezekben segítségükkel adataink között nézelõdhetnek, módosíthatják, vagy törölhetik azokat. Egyre feljettebb és intelligensebbek ezek a kártevõk, figyelembe veszik hogy milyen oldalakat látogatunk a weben, s ehhez igazítják a spam levelek tartalmát.

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Számítógép vírusokról pár szó

Miért irnak virust az emberek?

A legtöbben rosszindulatból, hogy tönkretegyék az adott felhasználó gépét vagy a vállakozás hálózatát. A másik haszonszerzés céljából, hogy adatokat szerezzenek meg a kiszemelt áldozat gépérõl. Harmadsorban jo poénnak tûnik és vagánykodnak vele, hogy ezt meg ezt meg tudtam tenni, ide be tudtam menni. A virusoknak is mint mindennek több tipusa terjed a neten. Legelterjedtebbek a trojai, spam és spyware vírusok.

Trójai vírus

Olyan szoftver, amely a felhasználó gépérõl annak tudta nélkül információkat szivárogtat ki, vagy ezt lehetõvé teszi mások számára.
A kémszoftverek általában valamilyen hasznosnak tûnõ trójai program részeként települnek a felhasználó gépére, ahol aztán csendben végzik tevékenységüket.Sok kémszoftver hátsó kaput is nyit a gépen, amin keresztül illetéktelenek is különbözõ mûveleteket hajthatnak végre azon.

hirdetes
A trójai virus igazából két részbõl áll egy szerverbõl és egy kliensbõl. Az áldozat gépére kerül fel a szerver része, a virusírónál lesz a kliens. A trójait beleültetheti más alkalmazásba vagy akár egy kép fájlra, amit ha futtatunk telepítve lesz gépünkre. Ezután már csak annyi a dolga hogy csatlakozik a szerverre és gond nélkül barangolhat a gépünkön, módosíthatja állományainkat.

Spam

Kéretlen, sok helyre elküldött elektronikus üzenet, elsõsorban reklámlevél. Az internetrõl, hircsoportokból, címlistákból összeszedi az email címekets úgymond bombázza a postafiókokat. Aki ezekkel foglalkozik, ezeket írja õt hívjuk spammernek.

A védekezés két részbõl áll

Az egyik egy hatékony biztonsági szoftver beszerzése, és helyes konfigurálása. Menjünk bele ebbe egy kicsit. Attól még hogy feltelepítettünk egy antivirus vagy tûzfal programot a gépre, még nem vagyunk biztonságba. Fontos a helyes konfigurálás. Engedélyezzük az e-mail ellenõrzést, így védekezünk a spam-ek ellen. Figyelje a csatolt állományokat és nézze át õket mielõtt letöltjük az a gépünkre. Ellenõrizzük hogy mely programoknak van jogosultsága a hálózaton tallózni, mely programot engedjük "ki" a netre, és hogy milyen programok / parancsok futhatnak a gépünkön az internetrõl. Ilyen például hogy mostanába le van tiltva a felugró ablak megjelenítése. Figyeljünk arra hogy az automatikus frissítések és javítócsomagok letöltése engedélyezve legyen.

hirdetes
A védekezés másik fele, és gyenge pontja, maga a felhasználó. Hiába van jó programunk a biztonságra és van jol bekonfigurálva, ha illegális azaz warez oldalakat látogatunk. Az ember ha meglátja hogy ingyen letölthetõ egy film vagy program, elindítja a letöltést, a tûzfal jelez hogy virust talált, de nem gondolnánk hogy magban abban a programban vagy videoban lenne, igy letölti, futtatja és kész a baj. Anélkül hogy tudna róla lehget hogy egy trojai szervert telepit fel a gépére, s innentõl kezdve szabad az út a kliensek számára.

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõség

annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzõk egy csoportja a... Tovább

auditálás alatti szervezet

az a szervezet (3.3.1.), amelyet auditálnak Tovább

Tovább a lexikonra