notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az SPC alkalmazása a Kis és Közép Vállalatoknál

hirdetes

Az SPC alkalmazása a Kis és Közép Vállalatoknál

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szakirodalom számos minõségtechnikát javasol számunkra a folyamatok, a termékek minõségének javítására, hibák kiszûrésére, hiba okok megtalálására, helyesbítõ, megelõzõ intézkedések meghozatalára Az SPC azaz a Statisztikai folyamat szabályozás (SPC az angol Statistical Process Control szavak kezdõbejûbõl adódik) elsõsorban szériában gyártott termékek ellenõrzésére kiváló módszer, hisz a nagy sorozatban, tömegben gyártott termékek esetében a darabonkénti minõségellenõrzés nem gazdaságos.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Az SPC alkalmazása a Kis és Közép Vállalatoknál

A minõségellenõrzés matematikai statisztikai módszerei megteremtik a lehetõségét, hogy a gyártott sorozatból, folyamatból vett minta alapján a teljes mennyiség minõségét, a gyártási folyamat mûködõképességét megvizsgáljuk, és az ellenõrzés eredményeit a gyártási folyamatba visszajuttatva, azt a gyártási folyamat, a gyártott alkatrész minõségének javítására használjuk fel. Igen, sajnos ez a minõségtechnika matematikai alapokon, statisztikai számításokon alapszik, így ha valaki nem érzi kellõképpen felkészülve magát, ne is olvassa tovább a cikket, hanem keresse fel szervezetünket, hogy segíteni tudjunk.

Azonban ha arra gondol, hogy ez bizony a multik esetében gazdaságos technika, akkor nincs igaza, bármilyen kis- és középvállalkozás használhatja ezt a minõségszabályozási technikát, feltéve, ha nem egyedi gyártású termékkel bír, hanem szériatermékekre állt rá. Szervezetünk több kisebb, nagyobb cég esetében alkalmazta már az SPC-t, ezek közül a legkisebb a Zsótér és Társa Ipari és Kereskedelmi Bt. (Békéscsaba) volt, amit 1991-ben alakítottak családi vállalkozásként. Jelenleg hat fõt foglalkoztat ez a kis cég, fõ tevékenységi köre: a fémmegmunkálás. A cég a Lovász Forgácsoló Kft (Gyula) számára gyárt több kisebb kész-félkészterméket nagy mennyiségben. A folyamatok és a végtermék minõségének biztosítása végett, kézi ellenõrzéssel SPC számítógépes diagnosztikai rendszert használnak -több hosszúság mérésére alkalmas mérõeszköz segítségével.

Az SPC a gyártott termék vagy a végzett szolgáltatás minõségének egyenletességét hivatott biztosítani a fejlesztés a konstrukció a gyártás és az értékesítés során. Az adott folyamat szabályozottságát matematikai statisztikai módszerekkel biztosító eljárások rendszere. Statisztikus, mert a folyamatra ható zavarok azonosítása, vizsgálata a folyamat kézben tartása matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával történik, szabályozás, mert a folyamat irányítása a visszacsatoláson alapszik.

Egy jól mûködõ statisztikai folyamatszabályozás eredményeképpen:

 • csökken a selejtképzõdés,
 • optimalizálódik a beavatkozások száma,
 • kezelhetõvé válhat a tûrésen kívüli állapot,
 • feltárhatók a minõségtartalékok,
 • a folyamatról dokumentált információhalmaz keletkezik,
 • a termék biztonsággal megfelel az elõírásoknak és követelményeknek.

Folyamatszabályozás statisztikai módszerekkel

Egy folyamat szabályozásakor az elsõdleges cél, hogy a gyártmány (termék) megfeleljen az elõírásoknak. Ennek érdekében szükséges, hogy az adott folyamat egyenletes legyen. Ez azt, jelenti, hogy a gyártmányban bekövetkezõ változást inkább nagyszámú, de kisebb véletlen hibaok, mint néhány nagyobb állandó hibaok eredményezze. Véletlen hibaokok jellemzõi:

hirdetes
 • több apró tényezõbõl tevõdnek össze,
 • kisebb hibát eredményeznek,
 • állandóan jelen vannak, folyamatosan jelentkeznek, ha nem történik
 • beavatkozás,
 • a folyamat viselkedése megjósolható.

Ha a folyamatokra csak véletlenszerû befolyások hatnak a szórás általában normális eloszlást mutat, a folyamat viselkedése elõre meghatározható (jósolható). Ha a folyamatban rendszeres hibaokozó tényezõk is jelen vannak, az elõállított termék jellemzõinek eloszlása nem véletlenszerû, a folyamat nem stabil, viselkedése elõre nem számítható ki.

A rendszeres hibaokok jellemzõi:

 • egy-két jelentõsebb tényezõ okozza,
 • rendszertelenül jelentkezik,
 • a folyamat viselkedése nem jósolható,
 • ismételten jelentkeznek, ha nem történik beavatkozás.

AZ SPC-t a statisztikai módszerekkel való folyamatszabályozást két minõség-biztosítási technika szinonímájaként alkalmazzák. A módszer két eleme :

 1. a gép illetve folyamat minõségkapacitásának (képességének) vizsgálata,
 2. a technológiai folyamat szabályozása statisztikai módszerekkel.

A folyamat minõségkapacitás vizsgálatával megállapítjuk, hogy a folyamat képes-e az elõírt, specifikált határokon belül gyártani. A technológiai folyamatok szabályozásával felügyelünk arra, hogy a termék-paraméterek a sorozatgyártás alatt mindig az elõre kiszámított határok között maradjanak és a különbözõ okok miatti eltéréseket korrigáljuk mielõtt hibás termékek keletkeznének.
Ha statisztikai törvényszerûségeket használunk fel, meg kell említenünk a valószínûség fogalmát, ugyanis a statisztikai módszerekkel olyan döntéseket hozunk, amelyek 100%-os biztonsággal nem jelenthetõk ki, csak valószínûek. Ezekhez a valószínû döntésekhez a véletlent hívjuk segítségül. A véletlen nem szabálytalanságot, hanem az okok és behatások eredményét jelenti, ez az eredmény a termék, vagy folyamatparaméter ingadozása egy célérték körül elõre meghatározható határok között.

A folyamatszabályozó rendszer célja gazdaságos döntések hozatala a folyamatot illetõen, vagyis nem kell beavatkozni a folyamatba ha az statisztikai megfontolások alapján nem szükséges (túlszabályozás), és be kell avatkozni ha szükséges (ha nem: alulszabályozás). A következõkben
nézzük meg a folyamatszabályozás modelljét.


A folyamatszabályozás modellje

A statisztikus folyamatszabályozás statisztikai módszerek alkalmazása, amelyek visszacsatoló hurkot biztosítanak. A folyamatból vett minták alapján a folyamat teljesítményét elõírások vagy határértékek együttesével hasonlítjuk össze, majd intézkedhetünk az ingadozás szabályozására és a folyamat központosítása érdekében. A folyamat számunkra fontos kimenõ paraméterét számos tényezõ befolyásolja. Ezek: a lényeges bemenõ változók, valamint a folyamatra ható környezeti tényezõk amelyeket a folyamatszabályozás irodalmában 5M -nek is szoktak nevezni:

 1. Ember (Man)
 2. Környezet (Mitwelt)
 3. Gép+eszköz (Machine)
 4. Módszer ( Methode )
 5. Anyag (Material)

Szabályozó kártyák: a folyamatszabályozás eszközei

A szabályozó kártyák egyszerû, de hatékony eszköze a folyamatok mutatására, szabályozására.

hirdetes
A gyakorlat megmutatta, hogy a rendszeres szórástényezõk okainak feltárása után azok megszüntethetõk, ezután a véletlen szórástényezõk okozta szórás — rendszer, vagy folyamat fejlesztéssel — csökkenthetõ.

A szabályozó kártya:

 • a termék-, illetve folyamatjellemzö változásait grafikusan jeleníti meg,
 • az adatokat mintázatokká alakítja át, amelyek statisztikai eszközökkel vizsgálhatók és lehetõvé teszi a folyamat viselkedésének leírását.

Elsõsorban a rendszeres tényezõk jelenlétének kimutatására használják, amelyek a folyamat trendjét, vagy ingadozását befolyásolják,

 • kiszûrhetõvé teszi a veszélyes zavarral terhelt állapotokat,
 • segítségével eldönthetõ, hogy a folyamat a minõség-képesség szintjén dolgozik-e,
 • valószínûségeken alapuló döntéshozatali eszköz,
 • minták alapján enged következtetni az alapsokaságra ill. a gyártási folyamatra,
 • kimutatja, ha beavatkozásra van szükség, a döntésekhez a kockázat és a konfidencia ismert,
 • csak akkor mûködik, ha a döntést beavatkozás követi,
 • mérhetõvé teszi a beavatkozás hatását, sikerét.

A szabályozó kártya lehetõséget teremt a folyamatok ingadozásának:

 • jelzésére,
 • követésére,
 • csökkentésére.

Szabályozó kártyák típusai és alkalmazási területeik

Átlag: egy folyamat, vagy termékparaméter átlagértékének idõbeli változását figyeli. A szélsõséges ingadozásokra érzékeny.

Terjedelem: az adott paraméter idõbeli ingadozásának csökkenését, vagy növekedését figyeli. Kézi kártyavezetéshez igen alkalmas.

Szórás: az adott paraméter idõbeli ingadozásának csökkenését, vagy növekedését figyeli. Számításigényes, ezért fõleg számítógépes kártyavezetésnél használják.

Egyedi érték: az adott paraméter idõbeli változását és egyben az egyedi mérések közötti eltérés ingadozásának mértékét figyeli.

Medián: egy folyamat, vagy termékparaméter közepes értékének (medián) idõbeli változását figyeli. Kevésbé érzékeny a szélsõséges ingadozásokra.

Mozgó átlag: az egyedi adatok ingadozásának kisimításával inkább a hosszú távú trendek kimutatására alkalmas. Alapvetõen ott alkalmazzuk, ahol a mintázás hosszú idõt vesz igénybe. A múlt és a jelen adatai egyformán lényegesek.

Mozgó terjedelem: az egyedi adatok ingadozásának kisimításával inkább a hosszú távú trendek kimutatására alkalmas. Alapvetõen ott alkalmazzuk, ahol a mintázás hosszú idõt vesz igénybe. A múlt és a jelen adatai egyformán lényegesek.

Ill. ezek variációi: leggyakrabban használt típus az x-R átlag-terjedelem kártya.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

haszonkulcsos árképzés

A vállalat az összes költségeit figyelembe véve meghatározza, hogy hány százalékos hasznot... Tovább

lead time

A logisztikában az az időintervallum, amely alatt a megrendelés pénzzé tehető. Tovább

Tovább a lexikonra