notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az SPC alkalmazása a Kis és Közép Vállalatoknál

hirdetes

Az SPC alkalmazása a Kis és Közép Vállalatoknál

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szakirodalom számos minõségtechnikát javasol számunkra a folyamatok, a termékek minõségének javítására, hibák kiszûrésére, hiba okok megtalálására, helyesbítõ, megelõzõ intézkedések meghozatalára Az SPC azaz a Statisztikai folyamat szabályozás (SPC az angol Statistical Process Control szavak kezdõbejûbõl adódik) elsõsorban szériában gyártott termékek ellenõrzésére kiváló módszer, hisz a nagy sorozatban, tömegben gyártott termékek esetében a darabonkénti minõségellenõrzés nem gazdaságos.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Az SPC alkalmazása a Kis és Közép Vállalatoknál

A minõségellenõrzés matematikai statisztikai módszerei megteremtik a lehetõségét, hogy a gyártott sorozatból, folyamatból vett minta alapján a teljes mennyiség minõségét, a gyártási folyamat mûködõképességét megvizsgáljuk, és az ellenõrzés eredményeit a gyártási folyamatba visszajuttatva, azt a gyártási folyamat, a gyártott alkatrész minõségének javítására használjuk fel. Igen, sajnos ez a minõségtechnika matematikai alapokon, statisztikai számításokon alapszik, így ha valaki nem érzi kellõképpen felkészülve magát, ne is olvassa tovább a cikket, hanem keresse fel szervezetünket, hogy segíteni tudjunk.

Azonban ha arra gondol, hogy ez bizony a multik esetében gazdaságos technika, akkor nincs igaza, bármilyen kis- és középvállalkozás használhatja ezt a minõségszabályozási technikát, feltéve, ha nem egyedi gyártású termékkel bír, hanem szériatermékekre állt rá. Szervezetünk több kisebb, nagyobb cég esetében alkalmazta már az SPC-t, ezek közül a legkisebb a Zsótér és Társa Ipari és Kereskedelmi Bt. (Békéscsaba) volt, amit 1991-ben alakítottak családi vállalkozásként. Jelenleg hat fõt foglalkoztat ez a kis cég, fõ tevékenységi köre: a fémmegmunkálás. A cég a Lovász Forgácsoló Kft (Gyula) számára gyárt több kisebb kész-félkészterméket nagy mennyiségben. A folyamatok és a végtermék minõségének biztosítása végett, kézi ellenõrzéssel SPC számítógépes diagnosztikai rendszert használnak -több hosszúság mérésére alkalmas mérõeszköz segítségével.

Az SPC a gyártott termék vagy a végzett szolgáltatás minõségének egyenletességét hivatott biztosítani a fejlesztés a konstrukció a gyártás és az értékesítés során. Az adott folyamat szabályozottságát matematikai statisztikai módszerekkel biztosító eljárások rendszere. Statisztikus, mert a folyamatra ható zavarok azonosítása, vizsgálata a folyamat kézben tartása matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával történik, szabályozás, mert a folyamat irányítása a visszacsatoláson alapszik.

Egy jól mûködõ statisztikai folyamatszabályozás eredményeképpen:

 • csökken a selejtképzõdés,
 • optimalizálódik a beavatkozások száma,
 • kezelhetõvé válhat a tûrésen kívüli állapot,
 • feltárhatók a minõségtartalékok,
 • a folyamatról dokumentált információhalmaz keletkezik,
 • a termék biztonsággal megfelel az elõírásoknak és követelményeknek.

Folyamatszabályozás statisztikai módszerekkel

Egy folyamat szabályozásakor az elsõdleges cél, hogy a gyártmány (termék) megfeleljen az elõírásoknak. Ennek érdekében szükséges, hogy az adott folyamat egyenletes legyen. Ez azt, jelenti, hogy a gyártmányban bekövetkezõ változást inkább nagyszámú, de kisebb véletlen hibaok, mint néhány nagyobb állandó hibaok eredményezze. Véletlen hibaokok jellemzõi:

hirdetes
 • több apró tényezõbõl tevõdnek össze,
 • kisebb hibát eredményeznek,
 • állandóan jelen vannak, folyamatosan jelentkeznek, ha nem történik
 • beavatkozás,
 • a folyamat viselkedése megjósolható.

Ha a folyamatokra csak véletlenszerû befolyások hatnak a szórás általában normális eloszlást mutat, a folyamat viselkedése elõre meghatározható (jósolható). Ha a folyamatban rendszeres hibaokozó tényezõk is jelen vannak, az elõállított termék jellemzõinek eloszlása nem véletlenszerû, a folyamat nem stabil, viselkedése elõre nem számítható ki.

A rendszeres hibaokok jellemzõi:

 • egy-két jelentõsebb tényezõ okozza,
 • rendszertelenül jelentkezik,
 • a folyamat viselkedése nem jósolható,
 • ismételten jelentkeznek, ha nem történik beavatkozás.

AZ SPC-t a statisztikai módszerekkel való folyamatszabályozást két minõség-biztosítási technika szinonímájaként alkalmazzák. A módszer két eleme :

 1. a gép illetve folyamat minõségkapacitásának (képességének) vizsgálata,
 2. a technológiai folyamat szabályozása statisztikai módszerekkel.

A folyamat minõségkapacitás vizsgálatával megállapítjuk, hogy a folyamat képes-e az elõírt, specifikált határokon belül gyártani. A technológiai folyamatok szabályozásával felügyelünk arra, hogy a termék-paraméterek a sorozatgyártás alatt mindig az elõre kiszámított határok között maradjanak és a különbözõ okok miatti eltéréseket korrigáljuk mielõtt hibás termékek keletkeznének.
Ha statisztikai törvényszerûségeket használunk fel, meg kell említenünk a valószínûség fogalmát, ugyanis a statisztikai módszerekkel olyan döntéseket hozunk, amelyek 100%-os biztonsággal nem jelenthetõk ki, csak valószínûek. Ezekhez a valószínû döntésekhez a véletlent hívjuk segítségül. A véletlen nem szabálytalanságot, hanem az okok és behatások eredményét jelenti, ez az eredmény a termék, vagy folyamatparaméter ingadozása egy célérték körül elõre meghatározható határok között.

A folyamatszabályozó rendszer célja gazdaságos döntések hozatala a folyamatot illetõen, vagyis nem kell beavatkozni a folyamatba ha az statisztikai megfontolások alapján nem szükséges (túlszabályozás), és be kell avatkozni ha szükséges (ha nem: alulszabályozás). A következõkben
nézzük meg a folyamatszabályozás modelljét.


A folyamatszabályozás modellje

A statisztikus folyamatszabályozás statisztikai módszerek alkalmazása, amelyek visszacsatoló hurkot biztosítanak. A folyamatból vett minták alapján a folyamat teljesítményét elõírások vagy határértékek együttesével hasonlítjuk össze, majd intézkedhetünk az ingadozás szabályozására és a folyamat központosítása érdekében. A folyamat számunkra fontos kimenõ paraméterét számos tényezõ befolyásolja. Ezek: a lényeges bemenõ változók, valamint a folyamatra ható környezeti tényezõk amelyeket a folyamatszabályozás irodalmában 5M -nek is szoktak nevezni:

 1. Ember (Man)
 2. Környezet (Mitwelt)
 3. Gép+eszköz (Machine)
 4. Módszer ( Methode )
 5. Anyag (Material)

Szabályozó kártyák: a folyamatszabályozás eszközei

A szabályozó kártyák egyszerû, de hatékony eszköze a folyamatok mutatására, szabályozására.

hirdetes
A gyakorlat megmutatta, hogy a rendszeres szórástényezõk okainak feltárása után azok megszüntethetõk, ezután a véletlen szórástényezõk okozta szórás — rendszer, vagy folyamat fejlesztéssel — csökkenthetõ.

A szabályozó kártya:

 • a termék-, illetve folyamatjellemzö változásait grafikusan jeleníti meg,
 • az adatokat mintázatokká alakítja át, amelyek statisztikai eszközökkel vizsgálhatók és lehetõvé teszi a folyamat viselkedésének leírását.

Elsõsorban a rendszeres tényezõk jelenlétének kimutatására használják, amelyek a folyamat trendjét, vagy ingadozását befolyásolják,

 • kiszûrhetõvé teszi a veszélyes zavarral terhelt állapotokat,
 • segítségével eldönthetõ, hogy a folyamat a minõség-képesség szintjén dolgozik-e,
 • valószínûségeken alapuló döntéshozatali eszköz,
 • minták alapján enged következtetni az alapsokaságra ill. a gyártási folyamatra,
 • kimutatja, ha beavatkozásra van szükség, a döntésekhez a kockázat és a konfidencia ismert,
 • csak akkor mûködik, ha a döntést beavatkozás követi,
 • mérhetõvé teszi a beavatkozás hatását, sikerét.

A szabályozó kártya lehetõséget teremt a folyamatok ingadozásának:

 • jelzésére,
 • követésére,
 • csökkentésére.

Szabályozó kártyák típusai és alkalmazási területeik

Átlag: egy folyamat, vagy termékparaméter átlagértékének idõbeli változását figyeli. A szélsõséges ingadozásokra érzékeny.

Terjedelem: az adott paraméter idõbeli ingadozásának csökkenését, vagy növekedését figyeli. Kézi kártyavezetéshez igen alkalmas.

Szórás: az adott paraméter idõbeli ingadozásának csökkenését, vagy növekedését figyeli. Számításigényes, ezért fõleg számítógépes kártyavezetésnél használják.

Egyedi érték: az adott paraméter idõbeli változását és egyben az egyedi mérések közötti eltérés ingadozásának mértékét figyeli.

Medián: egy folyamat, vagy termékparaméter közepes értékének (medián) idõbeli változását figyeli. Kevésbé érzékeny a szélsõséges ingadozásokra.

Mozgó átlag: az egyedi adatok ingadozásának kisimításával inkább a hosszú távú trendek kimutatására alkalmas. Alapvetõen ott alkalmazzuk, ahol a mintázás hosszú idõt vesz igénybe. A múlt és a jelen adatai egyformán lényegesek.

Mozgó terjedelem: az egyedi adatok ingadozásának kisimításával inkább a hosszú távú trendek kimutatására alkalmas. Alapvetõen ott alkalmazzuk, ahol a mintázás hosszú idõt vesz igénybe. A múlt és a jelen adatai egyformán lényegesek.

Ill. ezek variációi: leggyakrabban használt típus az x-R átlag-terjedelem kártya.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vertikális marketingrendszer

Az értékesítési út szereplői közötti valamilyen mértékű vertikális integráció megléte. Tovább

helyesbítõ tevékenység

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

Tovább a lexikonra