notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit jelent az SSH?

hirdetes

Biztonságban a weben - SSH

Nagy István, sitebuilder, rendszergazda
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Távoli csatlakozáskor, ha éppen a szerverünkön van dolgunk, akkor jól jön egy biztonságos protokoll, amiben megbizhatunk. Az egyik ilyen hálózati protokoll az SSH (Secure SHell), aminek segítségével egy titkosított kapcsolathoz jutunk.

Az SSH müködési elve

Működésileg úgy fest, hogy egy erős belépő rendszerrel rendelkező kapcsolatot kell elkészítenünk. Az SSH titkosítása az RSA kulcsokon alapul, minden felhasználó rendelkezik, egy ilyen azonosítóval, magához a szerverhez pedig a program generál egyet, szintén azonos titkosítási eljárással. Érdekessége, hogy a szerverhez kapcsolódó kulcs, óránként változik, és sosem tárolódik a merevlemezen, ezzel nehezítve a crackerek munkáját.

Kapcsolódáskor először az azonosítás történik meg. Attól függően hogy milyen alkalmazással kapcsolódunk, vagy nekünk kell megadni parancssorban a felhasználói nevet, és a jelszót, vagy egyszer beállítjuk, és onnantól kezdve, már nem kell ezek beírásával vesződni. Az azonosítás úgy történik, hogy a szerver elküldi a titkosított kulcsok publikus részét a kliensnek, ezeket összehasonlítja a kliens gép az ő által letárolt kulcsokkal. Miután ez megtörtént a kliens generál egy random számot, amit titkosítva visszaküld a szervernek, a kulcsokkal titkoítva.

hirdetes

Ezt a számot a szerver vissza tudja fejteni az RSA kulcsok segitségével, és ezek után ez lesz a titkosító kulcs, mindkét fél számára. Ezután már jöhet az azonosítás, ami ha megtörtént már szabad a pálya, a megfelelő parancsokkal konfigurálhatjuk a szerverünket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségcél

a minõséggel kapcsolatos valami, amire törekszenek, vagy amit el akarnak érni ... Tovább

társadalomközpontú marketing

A szervezetnek az a feladata, hogy meghatározza a célpiacok szükségleteit, igényeit és... Tovább

Tovább a lexikonra