notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az SSL és TLS protokoll

hirdetes

Az SSL és TLS protokoll

Nagy István, sitebuilder, rendszergazda
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Böngészés közben ha egy oldalra szerenénk bejelentkezni, a postafiókunkba, adatlapunkhoz, akkor láthatunk egy kis négyzetet, amit kipipálhatunk hogy titkosított csatornán keresztül lépünk be, néhol az is oda van írva hogy SSL.
Most megtudhatjuk mit is jelent ez, és mit csinál a háttérben akkor ha mi ezt az opciót kipipáljuk.

Maga az SSL kifejezés a Secure Socket Layer szavakat takarja ami lefordítva biztonságos átviteli protokollt jelent. Ez a hálózati protokoll réteg, ami a kliens és a szerver között helyezkedik el. Böngészés alakalmával, biztosítja a biztonságos adatforgalmat például bejelentkezéskor. Ehhez digitális aláírással ellátott tanusítványt használ, aminek eredménye a titkosított kommunikáció.

Ha egy ilyen oldalra kerülünk, akkor a böngészőnkben felugrik egy ablak, amiben megkérdezi, hogy elfogadjuk-e a tanusítványt, és az url-ben http helyett https-t fogunk látni, ilyenkor a szokásos 80-as portról átkerülünk a 443-as portra.

hirdetes

A változatlan titkosítás

A TLS az SSL utódjaként jött létre SSL 3.1 verziónéven is ismerhető, aminek a célja változatlanul, a titkosítás, és az adatok integritásának biztosítása az alkalmazások között. Előnyei közé tartozik a bővíthetősége, hiszen ha egy újonnan létrehozott kódolási algoritmus könnyen beilleszthető.

Tegyük fel hogy különböző programozói csoportok, egymással szeretnének kommunikálni, mindenki a saját maga által megírt programjával, a TLS segítségével, gond nélkül cserélgetni tudják ezen paramétereket anélkül, hogy ismernék a másik csoport által megírt programot.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezet

környezet  A szervezet közvetlen környezete,amelyben az működik, beleértve a levegőt, a... Tovább

irányítás

összehangolt tevékenységek egy szervezet vezetésére és szabályozására ... Tovább

Tovább a lexikonra