notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az EU-s pályázatok nyertesei már igényelhetik a Start kezességvállalást

hirdetes

Az EU-s pályázatok nyertesei már igényelhetik a Start kezességvállalást

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Start a 10 millió forintot meghaladó értékû vissza nem térítendõ Európai Uniós támogatások elnyerésekor a pályázónak - nem teljesítés esetére - a támogatás visszafizetését garantáló biztosítékot kell nyújtania. Biztosítékként elfogadható ingatlan, egyéb tárgyi eszköz, bankgarancia vagy garanciaszervezet kezességvállalása. Ugyanakkor vannak olyan vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek tehermentes vagyontárggyal és fedezethiány miatt bankgaranciát sem tudnak szerezni. A Start Zrt., mint garanciaszervezet közvetlen pályázati kezességvállalás termékével ezeknek a vállalkozásoknak teremt lehetõséget a támogatás megszerzésére azzal, hogy a kezességvállaláshoz nem igényel fedezetet.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

"A vállalkozások számára komoly kihívást jelent a támogatott projekthez szükséges saját erõ elõteremtése és a támogatás elõfinanszírozása, ami általában hitelbõl történik. A hitelekhez a vállalkozásnak biztosítékokat kell nyújtania a bank felé. Így még a tõkeerõsebb vállalkozások esetében is elõfordul, hogy a támogatás visszafizetését garantáló biztosítékra már nem jut szabad fedezet. Amennyiben a vállalkozás által felajánlott biztosíték érvényesítésre kerül, azaz a támogatást vissza kell fizetni, ez akár a társaság felszámolásához is vezethet." - emelte ki Zoltán Csaba, a Start Tõkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A pályázati kezességvállalás lényege, hogy a Start Zrt. készfizetõ kezességet vállal az irányító hatóság felé, hogy amennyiben a pályázó a támogatási szerzõdésben foglaltakat nem, vagy nem megfelelõen teljesíti, akkor a pályázó helyett visszafizeti a támogatás összegét. Ilyen esetben a Start nem lép fel megtérítési igénnyel ügyfelével szemben.

A pályázati kezességvállaláshoz a Start Zrt. nem kér fedezetet a pályázóktól, a kifizetések forrása a 6,3 milliárd forint értékû Start Garancia Alap. A pályázati kezességvállalásának értéke legalább 5, legfeljebb 100 millió forint lehet. A pályázati kezességvállalást a Start Zrt. egy egyszeri fedezeti díj és a futamidõ alatt folyamatosan fizetendõ kezességi díj mellett nyújtja, az alábbiak szerint:

hirdetes

Díj megnevezése Díj mértéke
Bírálati díj 0,5%
Fedezeti díj (egyszeri) 3,0% (1,5% *)
Kezességi díj (éves) 2,5%
Szerzõdésmódosítási díj 15.000 Ft


A pályázati kezességvállaláshoz kapcsolódó úgynevezett garanciaképességi kalkulátor segítségével a potenciális ügyfelek még az igénylés elõtt megtudhatják, hogy esetükben a Start Zrt. vállalhat-e pályázati kezességet. Az erre vonatkozó információk a mai naptól elérhetõek a Start Zrt. honlapján a www.startgarancia.hu weboldalon. További fontos feltétele a kezességvállalásnak, hogy olyan pályázathoz kapcsolódjon, amely a honlapon megtalálható, folyamatosan frissülõ listán szerepel (http://www.startgarancia.hu/t/pkv-palyazat-lista.html). Ezek elsõsorban a GOP és KMOP keretében megjelent pályázatok. A GVOP keretében korábban kiírt pályázatokhoz kapcsolódóan a Start Zrt. egyedi elbírálás alapján vállal kezességet.

hirdetes

A Start Zrt. pályázati kezességvállalása olyan vállalkozások számára is lehetõvé teszi az EU forrásokhoz való hozzáférést, amelyek nem rendelkeznek megfelelõ fedezettel. Emellett a konstrukció azon vállalkozásoknak is elõnyös lehet, amelyek rendelkeznek ugyan pillanatnyilag szabad fedezettel, azonban azokat a beruházás miatt megnövekvõ üzleti aktivitás és az ezzel járó magasabb forgótõke-szükséglet áthidalására szolgáló hitelekhez kívánják felhasználni. Ilyenkor ugyanis a bankok további fedezet bevonását kérik. A pályázati kezességvállalás más biztosítékokkal is kombinálható, tehát elõfordulhat, hogy egy biztosítékként bevonható ingatlan fedezi a biztosítékadási kötelezettség egy részét, és csak a fennmaradó részhez igénylik a Start Zrt. pályázati kezességvállalását.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Benchmarking

Az a folyamat, amikor a vállalat üzleti folyamatait más vezető vállalatok hasonló adataival... Tovább

jellemzõ

megkülönböztetõ tulajdonság 1. MEGJEGYZÉS: Egy jellemzõ lehet... Tovább

Tovább a lexikonra