notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A stressz

hirdetes

A stressz

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akkor alakul ki stresszes állapot, amikor a szervezet kilendült nyugalmi állapotából, fokozottan reagál az ingerekre, aktiválódnak az egyensúlyt újra megteremtõ szabályozó rendszerek.

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Auditor tanfolyamainkra ide kattintva jelentkezhet!

A stressz

Tünetei: állandó idegeskedés, türelmetlenség, ingerültség, az immunsejtek számbeli és minõségi romlása miatt fogékonyság a betegségekre, gyakori felsõlégúti panaszok, bõrfertõzések.

Urbanizációs betegség

Tipikusan új, úgynevezett urbanizációs betegség. A stressz nem egyszerû betegség, hanem egy betegségsorozat elindítója lehet. Okozója a rohanó életformánk, a határidõk, áremelések, dugók, a tömeg, a zaj, úgy érezhetjük, szétforgácsolódunk a hétköznapokban. Szervezetünk képtelen alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez.

Depresszió

Az állandósult stressz hatására tüneteink között megjelenik a depresszió, és a neurózis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, az alkoholizmus, drogfüggõség, szélsõséges esetben az öngyilkosság Veszélyessé akkor válik, ha meghalad, egy egyénenként változó, szintet. Leginkább a rendõröket, a pilótákat, a színészeket, az újságírókat, az orvosokat éri stresszhatás. Ezt fõként túlmunka, gyakran kötött vagy betarthatatlan határidõk, erõs összpontosítás, rossz munkahelyi légkör, hiányos információáramlás, kiszámíthatatlan elvárások, elégtelen értékelés, a vártnál kisebb béremelés idézheti elõ. Feszültséget gerjeszthet a nagy felelõsség, az elõremenetel ügye vagy az elbocsátás réme. Stresszt okozhat az is, ha a több kisgyermeket nevelõ családfõ kénytelen éjt nappallá téve dolgozni, ám feleségét, csemetéit ritkán látja, és csak holtfáradtan.

hirdetes

Distressz

A stressz egyik fajtája a distressz. A másik a pozitív stressz: a lelkesedés, az örömérzet, a kíváncsi várakozás, a jó értelemben vett lámpaláz. Ez utóbbi testi tünetei a szapora légzés, az erõs szívdobogás, a gyomorremegés. A pozitív stresszre szükségünk van, különösen a nagy teljesítményekhez.

A stressz és a koleszterinszint kapcsolata egy kísérletben

A kísérletben résztvevõk közül némelyiknél a stressz gyorsan növelte a koleszterin szintet, másoknál a reakció jelentõsen lassabb volt. A vizsgálatnál olyan tényezõket is figyelembe vettek, mint az életkor, a nem, a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás.
A tudósok úgy vélik, hogy a stressz hatására a szervezet több energiahordozót, azaz zsírsavat és glukózt termel, amihez a májnak több káros LDL koleszterint kell termelnie.

hirdetes
Ahhoz, hogy a stresszel szemben hatékonyan védekezzünk, elõször fel kell ismernünk, mi a bennünk felgyülemlõ feszültség forrása. Közismert a szorongás és a félelem közti különbség. Míg az elõbbi egyetlen öntudatlan görcsös lebegés, az utóbbinál pontosan tisztában vagyunk vele, miért aggódunk.

A nõk életében több a stressz, mint a férfiakéban

A nõknek több oka is van erre, mint a férfiaknak egyebek között a család és a munka okozta kettõs megterhelés miatt - vélekedett a megkérdezett férfiak 59, és a nõk 65 százaléka. A nõk 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkahelyén gyakran szorítja az idõ.

A nõk és a férfiak körében egyaránt szûk egyharmad állítja, hogy a stressz elveszi kedvét a szextõl. A felmérésbõl az is kiderült, hogy a nõk aktívabban lépnek fel a stresszel szemben: 27 százalékuk alkalmaz feszültséget levezetõ technikákat, például autogén tréninget, jógát, vagy meditációt, míg a férfiak körében csak 14 százalék teszi ezt.

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Auditor tanfolyamainkra ide kattintva jelentkezhet!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

keresztár rugalmasság

Azt mutatja meg, hogy A termék árának 1 százalékos változása miként változtatja meg B... Tovább

Tovább a lexikonra