notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

SVG

hirdetes

SVG

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az SVG (Scalable Vector Graphics) egy XML alapú leíró nyelv, két dimenziós, statikus és mozgó vektorgrafikák meghatározására.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

SVG

Hasonlóan a HTML-hez, a W3C által definiált nyílt szabvány, három típusú grafikus elemet támogat:

 1. vektorgrafikus alakzatokat (példál egyszerû egyenesekbõl és görbékbõl álló alakzatokat, és az ezek által közrezárt             területet),
 2. rasztergrafikus és digitális képeket
 3. szövegeket.

A grafikus elemeket csoportosítani lehet más elemekkel, valamint hasonlóan megadható a stílusuk, átalakíthatóak és vegyíthetõek már feldolgozott elemekkel. Az alkalmazás a szövegeket bármilyen XML névtérben elérheti, ami megnöveli a kereshetõséget és a hozzáférhetõséget. A lehetõségek között megtaláljuk a transzformációt, a vágási területet, az alpha maszkot, a szûrõ hatásokat, a sablon elemeket és a bõvíthetõséget. Az SVG dinamikus és interaktív rajzokat is lehetõvé tesz. Az SVG objektummodellje (DOM) tartalmazza a teljes XML DOM-ot, így az ECMAScript és a SMIL használatával egyszerû és hatékony vektorgrafikus animációt tesz lehetõvé. Gazdag eseménykezelõ készlettel rendelkezik, mint az onmouseover vagy az onclick, amelyeket bármelyik grafikus elemhez hozzá lehet rendelni. Amikor fontos a tárolási méret, az SVG képeket gzip tömörítéssel mentik el. Ezeket általában SVGZ fájloknak nevezik. Mivel az XML fájlok sok redundáns, ismétlõdõ adatot tartalmaznak, így hatékonyan tömöríthetõek, és az így kapott fájlok sokkal kisebbek lesznek.

Támogatottság

Az SVG jelenleg még a gyerekkorát éli a weben. Nagyfokú tehetetlenség tapasztalható a régóta használt raszteres képformátuk terén, valamint a legtöbb webböngészõ még nem támogatja natívan az SVG-t, így sok felhasználónak külön beépülõt kell telepíteni a megtekintésükhöz. Azok a weboldalak, amelyek már biztosítanak SVG tartalmat, általában még hagyományos raszteres formában is elérhetõvé teszik ezeket, vagy automatikus HTTP tartalomegyeztetéssel, vagy felajánlva a felhasználónak a választást.Egyes böngészõkben, mint az Internet Explorer, az SVG tartalom megtekintéséhez egy beépülõ telepítésére van szükség, hogy a tartalom a böngészõ ablakában jelenjen meg. Jelenleg több ilyen beépülõ is létezik, például az Adobe SVG Viewer és a Corel SVG Viewer.

hirdetes

Nativ támogatás

A natív támogatás azt jelenti, hogy a böngészõ további beépülõk vagy kiegészítõk nélkül képes az SVG tartalmak kezelésére. Az ilyen támogatás gyorsabb, megbízhatóbb a beépülõknél, valamint lehetõséget ad arra, hogy az SVG-t más típusú tartalmakkal keverjék.

A következõ böngészõk rendelkeznek teljes vagy részleges natív SVG támogatással:

 • Az Opera böngészõ a 8.0 verzió óta támogatja az SVG 1.1 Tiny szabványt.
 • A Mozilla Firefox 1.5 részben támogatja az SVG 1.1 Full szabványt. A támogatott részek leírását a Mozilla SVG                 oldalán lehet megtekinteni.
 • Az Amaya böngészõ részben támogatja az SVG szabványt.
 • A KDE Konqueror böngészõje KVSG néven tartalmaz egy beépülõt, mely szinte a teljes SVG szabványt támogatja. A KVSG1           fejlesztése befejezõdött, de a KVSG2 fejlesztése jelenleg is folyik, és valószínûleg bekerül natív támogatásként a  Konqueror kódjába a jövõben.
 • hirdetes
 • Az Apple Safari böngészõje, amely ugyancsak a KHTML browser böngészõmotort használja, elkezdte beépíteni a böngészõbe a       KSVG2 beépülõt.
 • A Batik SVG Toolkit a Java alkalmazásokban használható SVG grafikák megjelenítésére, készítésére és módosítására.

Eszközök, szerkesztõk

 • A legtöbb nagy vektorgrafikus szerkesztõ, például az Adobe Illustrator és a Corel Draw támogatja az SVG beolvasását és       mentését (exportját és importját).
 • OpenOffice.org Draw 1.1 és az újabb változatok képesek beolvasni SVG fájlokat, az Draw 2.0-hoz van egy SVG import       plugin (utolsó status)
 • Az Inkscape egy nyílt forrású több platformos vektorgrafikus szerkesztõ, mely az SVG formátumot használja. A Sodipodi       ennek elõdje.
 • A GIMP egy nyílt forrású több platformos képszerkesztõ mely képes SVG beolvasására és mentésére; jóllehet mentani csak       sajátmaga által készített képeket tud így.
 • Scribus egy nyílt forrású desktop publishing alkalmazás, mely támogatja az SVG beolvasását és mentését.
 • SVGmaker SVG-t készít olyan szokványos Windows programokból, mint amilyen az Office.

  Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

  Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

metrológiai megerõsítés

olyan mûveletek összessége, amelyek annak biztosításához szükségesek, hogy egy... Tovább

folyamat

egymással kapcsolatban vagy kölcsönhatásban álló tevékenységek olyan sorozata, amely... Tovább

Tovább a lexikonra