notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

SVN – Verziókövetõ rendszer

hirdetes

SVN – Verziókövetõ rendszer

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 Verziókövetõ rendszerbõl lehet válogatni, nyílt és zárt forráskódúból is vegyesen. Az IBM saját rendszerét CMVC (Configuration Management and Version Control) –nak nevezik, a Misrosoft ezen szoftverét pedig Microsoft SourceSafe. Nyílt forrásból is van választék, talán amirõl már halhattunk az a CVS, SVN és Bazaar. Nem megyek bele, hogy melyik a jobb melyik a rosszabb, hiszen ezt mindenki eldönti saját szájíze szerint. Ezek közül az SVN-rõl fogok szólni, mivel ezt használjuk mi is, és eddig jól szerepelt.

SVN

Az SVN-t csoportmunkához találták ki, akár pár emberes projectrõl van szó, akár több száz fõsrõl. Mindemellett hasznos lehet egy ember számára is, például biztonsági mentéseket készíthet naponta a munkájáról, amit egy központi helyen tárol. Ha még nem dolgoztunk SVN-el, akkor körülbelül úgy a legkönnyebb elképzelnünk, hogy van egy szerverünk amit repository-nak nevezünk, ahol tároljuk az adatainkat.

Checkout

Miután létrehoztuk a repo-t, akkor jön a checkout, azaz lekérjük a fáljokat, a saját gépünkre. Munka közben módosításainkat elküldjök a központi helyre, azaz Commit-olunk. A commitokhoz lehet és érdemes is megjegyzéseket írni, ami a visszakeresést, és hibajavítást megkönnyítheti számunkra. Van amikor egy fájlon többen dolgoznak, más más sorokat módosítanak, ilyenkor jön jól az összefésülés (merge), ami egy fájlba húzza be a módosítot sorokat.

hirdetes

A fájl elküldésével megnõ eggyel a verziószáma, ezt nevezzük revision-nek. Késõbbiekben lehetõségünk van visszaállítani a fájlokat régebbi verziókra is, ami jól jöhet ha például valami olyan hibába botlunk, amit hosszabb kijavítani, mint az adott szakaszt újraírni. Lehetõségünk van megnézni, hogy melyik fájlt ki módosította utoljára, minden fájlnak van History-ja azaz történelme.

SVN-mire lehet használni?

Jól jöhet, hogy scriptelhetõ az svn, tehát sok mindent automatizálhatunk vele., új project létrehozását, frissítéseket, hibajavítást., lehetõségünk van rá, hogy szabályként megadjuk hogyan legyen megformázva a forráskódunk, commit elõtt a script végignézi, és megformázza nekünk ha épp mi elfelejtettük volna, vagy a tab-okat szóközzé alakítja. Létezik Windows és Linux alá is kliens program, elõbbihez a TortoiseSVN-t, utóbbihoz a RapidSVN-t szokták ajánlani, és én is ezt teszem, mindkettõ használom és meg vagyok velük elégedve. A cikk végére a linkek, ahonnan kiindulhatunk, ha jobban megszeretnénk ismerni, és használni szeretnénk.

hirdetes

SVN honlap: http://subversion.tigris.org
Telepítéstõl a felhasználókezelésig: http://wiki.hup.hu/index.php/Subversion_howto Tortoise
SVN honlapja: http://tortoisesvn.tigris.org/ RapidSVN honlapja: http://rapidsvn.tigris.org/
 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

nemzetközi marketing

A külföldi piacokon végzett marketingtevékenység, ahol a vállalat differenciált vagy... Tovább

Tovább a lexikonra