notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Koronavírus: tényleg ekkora a baj, mennyire veszélyes a koronavírus?

hirdetes

10 szalagcím a koronavírussal kapcsolatban, ami mindent elmond a jelenlegi helyzetről

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Koronavírus 2020: mekkora a baj? Összegyűjtöttünk 10 szalagcímet a magyar médiából, amik az elmúlt napokban jelentek meg a járvány kapcsán, és mindent elmondanak a jelenlegi helyzetről. Vajon tényleg van okunk pánikba esni?

Koronavírus: nagy a baj, vagy csak pánikolunk

Karanténba zárják a gödi Samsung-gyár Kínából érkező dolgozóit a koronavírus miatt (2020.01.27-444.hu)

Ebből is látható, hogy mekkora a pánik, és az aggodalom. De nemcsak a Samsung gyárban bánnak kivételeses az ázsiai származásúakkal. Több olyan fénykép is kering a közösségi médiában, ahol a vietnámi, vagy más ázsiai származású emberek tulajdonában lévő fővárosi üzletek különböző felirattal próbálják megnyugtatni a vásárlókat: „Vietnámiak vagyunk!”, „Sosem jártunk még Kínában”! Illetve több olyan hozzászólóval is találkoztunk, akik bevalották, hogy a vírus miatt nem mernek kínai boltokba, éttermekbe menni.

A Lufthansa sem repül mostantól Kínába (2020.02.29-hvg.hu)

Ha már Európa legnagyobb légitársasága sem repül Kínába a vírus miatt, akkor nagy lehet a baj, nem? Valójában több légitársaság is megtette már ezt a lépést, ami, ha jobban belegondolunk teljesen észszerű, minek utazna bárki is a járvány gócpontjába?

Ausztrál tudósok szerint áttörést értek el a koronavírussal kapcsolatos kutatásoknál (2020.01.29-hvg.hu)

Nem, nem találták meg a kór ellenszerét, nem még csak a megelőzésre alkalmas ampullát sem fejlesztették ki. De, az ausztrál tudósoknak sikerült újraalkotniuk a vuhangi koronavírust mesterségesen. De miért jó ez nekünk? Ez segíthet, például az ellenszerek hatékonyságának a tesztelésében, feltéve, ha lesz ellenszer.

2000 Starbucks zárt be Kínában és leállt a Toyota a koronavírus miatt (2020.01.29-hvg.hu)

Pánikra semmi ok! Nem azért zárt be a Starbuck, illetve több Mc Donalds is, mert a kínaiak már kávét sem akarnak inni, annyira betegek, hanem azért, hogy ezzel is segítsék a járvány megfékezést. Hiszen, ha az emberek kevesebb helyen érintkeznek, akkor kevesebb eséllyel terjed a vírus. A Toyota is ebből az okból vezérelve szünetelteti a gyártást, illetve kéri dolgozóit, ha tehetik ne nagyon utazzanak.

hirdetes

Már itthon is hiánycikk a védőmaszk, pedig nincs is magyar fertőzött (2020.01.29-hvg.hu)

Ha eddig még ne vettél védőmaszkot, akkor ne most indulj útnak! Ugyanis itthon is hiánycikk lett, ezért a patikák teljesen kifogytak belőle! Sőt már a nagykereskedelmeknél is efogyott, így megjósolni sem lehet, hogy mikor lesz újra kapható, ráadásul nem csak itthon, hanem a világ minden pontján hasonló a helyzet. Egyébként a maszk önmagában kevés védekezés, jobban jársz, ha inkább jobban odafigyelsz az alapvető higiénia betartására, és gyakrabban, alaposabban mosol kezet!

Vuhanban élő magyar férfi: a betegek sírva várakoznak a kórházaknál (2020.01.30-24.hu)

hirdetes

Bár korábban olyan információk keringtek, hogy Kínában, sőt Vuhangban sincs semmi nyoma a pániknak, egy magyar férfi mégis másként látja a helyzetet: „Hatalmas pánik uralkodik a kórházak bejáratánál. A többségükben lázas, fertőzött betegek sírva várakoznak a hidegben, de sokan tüdőgyulladásban szenvednek, légzési nehézségeik is vannak.” A nyilatkozó férfi ennek ellenére sem fogadta el a külügy segítségét abban, hogy haza jöhessen.

Kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet a WHO (2020.01.30-hvg.hu)

Az Egészségügyi Világszervezet újra ülésezett, és bár korábban nem deklarálta egészségügyi vészhelyzetnek a vuhangi koronavírus okozta járványt, most úgy döntött életbe lépteti a globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt. Ez azt jelenti, hogy úgy látják, a kínai helyzet más országokat is veszélyeztet, ezért együttesen kell fellépni a vírus megfékezése érdekében. Eddig egyébként 5-ször került sor hasonló bejelentésre, mégpedig 2009-ben, a sertésinfluenza, 2014-ben Nyugat-Afrikában, valamint 2019-ben Kongóban az ebola, 2014-ben a poliovírus, illetve 2016-ban a zikavírus elterjedésekor.

Fertőtlenítették a magyar–kínai két tannyelvű iskolát Budapesten (2020.01.31-hvg.hu)

Valójában az iskolában a WHO által ajánlott szükséges lépéseket tették meg, azaz az intézményben kiemelt figyelmet fordítanak a gyakori kézmosásra, melyhez fertőtlenítő hatású szappant használnak.

Koronavírus gyanújával vizsgálnak egy debrecenit (2020.01.31.-24.hu)

Továbbra sincs Magyarországon koronavírussal fertőzött egyén! Két debreceni diák esetében merült fel a gyanú, az egyik esetében már ki is zárták a lehetőséget, de a másik diák esetében, aki egyébként a téli szünetben járt Kínában, laboratóriumi vizsgálatot végeznek.

Ne dőljön be a koronavírusról terjedő facebookos álhíreknek (2020.01.29-24.hu)

Rengeteg álhír terjed, mindenki kihasználja ilyenkor a kialakult pánikot, és a túlzott információ éhséget. Ezért mindig alaposan tájékozódj, akár több forrásból is, olvasd el alaposan a részleteket, és ne csak a szalagcímek alapján hozd meg a döntéseidet, mert azok sokszor félrevezetőek lehetnek. És nem, a vírust nem Bill Gates szabadította ránk, nem is Kanadából lopta Kína, és nem is egy laboratóriumban kifejlesztett biofegyver. A koronavírus egy több éve létező vírusfaj, aminek most egy alfaja okozott járványt, de ide kattintva minden részletről pontosan tájékozódhastsz: koronavírus!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Külügyminisztérium

A Külügyminisztérium Alapító Okirata Eredeti alapító okirat hiányában (a... Tovább

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány