notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A monitor káros hatása az emberi szemre

hirdetes

Képernyő előtt egész nap

Asztalos Karolina Portál menedzser
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A világon emberek százmilliói hosszú órákat töltenek naponta - akár kedvtelésből, akár munkájuk miatt - a számítógépek előtt, többnyire nem gondolva arra, hogy ez milyen mértékben veszi igénybe szemük világát. A gép előtt gondoljon a szemére is!

A hatásai az emberi szemre

A számítógép használata - életünk számos egyéb területe mellett - forradalmasította az irodai munkát is. A maximális vizuális munkavégző képesség két alapvető feltételcsoport együttes fennállásától várható: egyrészt a dolgozó - a szem és a látópályák tökéletes struktúrájának hibátlan működésén alapuló - jó anatómiai és pszichofizikai állapotától, másrészt a munkaadó által biztosított optimális munkakörülmények együttesétől.

Bizonyos egészségügyi problémákkal küszködő embereknek ajánlatos kerülni a komputer használatát, például epilepszia, fejremegéssel járó betegségek, szemteke-rezgés, krónikus szemgyulladások bizonyos fajtái, nagyfokú asztigmiás fénytörésű szemek, bizonyos, a szemizom egyensúlyának zavaraival járó állapotok esetén, valamint akkor, ha a kétszemes látásélesség 0,7-nél kisebb értékű.

Az esetleges károsodások felismerése érdekében, különösen, ha már korábban is voltak látási zavarok, javasolt a munkavállalók rendszeres szemészeti szakvizsgálata. A tünetek többfélék lehetnek: például szemégés, szemfáradtság, kötőhártya-vörösség, szárazságérzet, betűk összefolyása, fejfájás, a szemhéjszéli bőr vörössége vagy gyulladása, szúró érzés vagy könnyezés.

hirdetes

A számítógép praktikus elhelyezése

A munkáltató optimálisan kialakított munkahelyek létrehozásával védheti munkatársát. Speciális munkaegészségügyi követelmény a képernyő csökkentett sugárzásszintje, a 20 fokos látószög alatti elhelyezése, a fényforrásoktól, fényvisszaverő felületektől való mentessége, illetve - több képernyő esetén - a tükröződés elkerülése.

Lényeges, hogy az ablakot megfelelő fényvédővel (redőny) lássák el, s az is, hogy a monitoron megjelenő képek stabilak legyenek. A számítógép-használat szüneteiben ajánlott a képernyőkímélő program futtatása. Az egyéb munkaeszközök fényességét a minimálisra kell csökkenteni.

A monitor legyen mintegy 80 centiméterre a szemtől, így a centrális látótéren belül helyezkedik el a teljes terület, s ezáltal a jelazonosítás és a felismerés is gyorsabb. Ilyen esetben a megfigyeléshez csak a tekintet áthelyezésére s nem a fej mozgatására van szükség.

A monitort érdemes az ablakokra merőlegesen elhelyezni, biztosítani kell a kéz, a kar és a hát megfelelő megtámasztását is. Az ideális hőmérséklet 21-23 fok. A relatív páratartalom mértéke lehetőleg ne haladja meg a 45-55 százalékot. A munkahely megvilágításának intenzitása 300-500 lux esetén ideális, árnyékolt fénycsövek és búrával védett izzólámpák mellett.

hirdetes

A számítógéppel dolgozó viselhet a szemorvos által felírt szemüveget. Tevékenysége közben körülbelül 10 percenként tudatosan pislogjon, illetve nézzen a szoba egy távolabbi pontjára, ezáltal oldhatja az esetleges görcsös izomtónust. Óránként érdemes elvégeznie azt a számítógépes tornagyakorlat-sorozatot, amely ellazítja a szem, a nyak, a vállöv és a felső végtag izmait. Panaszok esetén feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.

A téma kapcsán hasznos lehet eloszlatni egy (a technikai fejlődés korábbi szakaszából származó) tévhitet: a mai korszerű televíziós készülékek használatakor a nézőt nem fenyegeti semmiféle szemészeti károsodás. Csupán súlyos szemgyulladások esetén kell - átmenetileg - kerülni a tévénézést, a fény gyulladásfokozó tulajdonsága miatt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

hatékonyság

az elért eredmény és a felhasznált erõforrások viszonya Tovább

vevõ

szervezet , vagy személy, amely vagy aki kap egy terméket PÉLDÁK:... Tovább

Tovább a lexikonra