notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Levegõszennyezés az épületeken belül

hirdetes

Levegõszennyezés az épületeken belül

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Életünk 90%-át épületekben – lakásban, iskolában, munkahelyen – töltjük. A kémikusok rájöttek, hogy ezek a terek idõnként a szmogos utcáknál is szennyezettebbek lehetnek. Hogyan lehetséges ez? Milyen levegõszennyezõ források fenyegetnek minket épületeken belül? Nézzünk párat.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Levegõszennyezés az épületeken belül

Az építõanyag, mind szennyezõ forrás.

Hazánkban is egyre többen használnak rétegelt lemezt építõanyagként. Amerikában a házak jelentõs részét ilyen falemezekbõl építik, kiegészítõ anyagként pedig ragasztót és a szigetelõ mûanyag habot használnak. Az építési idõ rövidebb, mint a hagyományos anyagok használata esetén, az építési költségek kisebbek. Ám sok esetben igazolható, hogy ezen anyagok illékony formaldehidet tartalmaznak. Az épületek festésénél, kárpitozásánál és a tetõkészítésnél használt anyagok gyártása szerves oldószereket igényel.

A tatakarítás

Mivel egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a higiéniára, egyre gyakrabban használunk erõs vegyszereket a takarítás során. Ma már mindennaposak azok a  háztartási tisztítószerek, melyek mérgezõ ammóniát és bizonyos körülmények között ugyancsak káros foszforsavat tartalmaznak.

hirdetes

Rovarirtók

Itt a nyár, végre lehet nyitott ablak mellett aludni. Már ha hagynak a legyek, szúnyogok. Nosza, fújjuk le a kellemetlen „vendéget”, ne zavarja nyugalmunkat. De a rovarirtóként használt szerek ugyancsak jelentõs szennyezõk lehetnek.

Fûtés

Már egyre kevesebb helyen, de még ma is elõfordul kályhás fûtés. A régebbi kályhák szénmonoxidot bocsáthatnak ki. De a gázfûtés is veszélyes lehet, ha szellõzés nem megfelelõ, az égéstermék visszaáramlik. Minden évben hallhatjuk a szomorú következményeket…

És még néhány apróság

Egész évben használjuk a gáztûzhelyek sütõit, amleyek szén-monoxidot és nitrogén-oxidokat is kibocsátanak.
Sokan dohányoznak otthon, munkahelyen, épületen belül. A dohányzás nikotint és kátrányt juttat nem csak a tüdõnkbe, de a környezetbe is.

Ez a sok szennyezés összeadódik. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a szennyezõk koncentrációja épületekben akár százszorosan is meghaladhatja a szabadban mért értékeket. És miért okoz e napjainkban nagyobb gondot, mint akár csak évtizedekkel ezelõtt is? A problémák egy része azzal kapcsolatos, hogy energiatakarékossági okokból megpróbálják az épületek szigetelését minél hatékonyabbá fejleszteni, s így a szennyezõanyagok is megrekednek belül. Ahogy az épületek szigetelése egyre fejlettebb lett, megjelent egy új betegség: az „épület betegség szindróma” mely egyre gyakoribbá válik. A tünetek hasonlóak a nagy levegõszennyezésû területeken élõ embereknél gyakran jelentkezõkkel: rekedtség, égõ szem, fejfájás, hasmenés és kedvetlenség.

hirdetes

És mi lehet a megoldás?

Egyelõre egy két dolgot tudunk ajánlani:
Munkahelyünkön mûködtessünk környezetirányítási rendszert, ebben az esetben biztosított, hogy ismerjük és kézben tartsuk a környezeti hatásokat.
A másik megoldás: idõnként ki kell menni a szabadba egy kis friss levegõt szívni.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Azbeszt-gumi tömítőlemez

 Azbeszt-gumi tömítőlemez, tömítőanyag (IT lemez): az IT-lemezeket úgy készítik, hogy... Tovább

franchise

Termelők, nagykereskedők és más szolgáltató szervezetek mint rendszergazdák és független... Tovább

Tovább a lexikonra