notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szórakoztatóipar megjelenése az interneten

hirdetes

A szórakoztatóipar megjelenése az interneten

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A web hajnalán még nem volt lehetõség különbözõ médiákon megszólítani a netes közönséget, így maximum a vicceket, híreket, képeket és vicces képeket tartalmazó oldalakat lehetett annak nevezni. Sokat kellett várni arra, hogy a technólogia, mind hardveres és mind szoftveres irányban elérje azt a fejlettségi szintet, hogy audió és videó anyagokat lehessen elõször letölteni, majd a jelenlegi formában stream szerverek segítségével rögtön elérni és arra, hogy a felhasználó interaktív alkalmazásokkal üsse el az idõt.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

A szórakoztatóipar megjelenése az interneten

Az elsõ legfontosabb ilyen "elõ" médiák talán az internetes játékok lehettek. Ezek a játékok már interaktivitásba kerültek a felhasználóval, nem csak statikus tartalmat közvetítettek. Nem voltak még flash-esek, de már hirdették a jövõt.

Az igazi fordulópontot egy technológia megjelenése jelentette 1994 környékén. Még csak animációkat lehetett a segítségével létrehozni, és nem is "Macromedia Flash" hanem egyszerûen "FutureWave" (magyarul: jövõhullám) nevet viselte. Az értelmi szerzõje, Jonathan Gay már valószínûleg, akkor tudatában volt találmányának mibenlétével :) Az elsõ lejátszókhoz (SmartSketch) még egy Java futtatási környezet is szükségeltetett, de ez a technika nagyon lassú volt. Új koncepcióra volt szükség.

Sok próbálkozás után végül 1996-ban a Macromedia piacra dobta a Flash 1.0-át (négy év állt a projekt mögött, és félmillió dollár). A mai tendenciákat figyelembe véve, siker lett belõle, és az internet elindulhatott az igazi szórakoztató ipar irányába.

Jelenlegi honlapok a szórakoztató iparban

Természetesen a flash technólógia mellett más pl. java is megtalálható a mai internetes oldalakon, de ezt inkább a komolyabb alkalmazások megírására használják.

hirdetes

Az internetes rádiók voltak az elsõ olyan színfoltok, melyek megváltoztatták a szórakoztató ipar hozzáállását. Több botrány is keveredett (szerzõi jogvédelem), de végül megmaradtak. Az mp3 formátum tömörítés segítségével akár élõben hallgathatunk rádióadásokat. Ez az a hangformátum, amit flash animációkban is használnak.

Az internetes rádiók után már csak a TV adók következhettek... hittük volna néhány évvel ezelõtt, de egy, a köztudatban igen erõsen élõ portál megváltoztatta ezt a hozzáállást is. A site nem más, mint maga a YouTube, ami egy közösségi portál, ahová az ember a saját videó anyagait is feltöltheti. A sikerességet a mostanában megjelenõ sok-sok klón oldal is jelzi.

Természetesen még sok egyéb típusú oldal is szerepelteti magát, ami azonban egyre erõsebb, az a játékok megjelenése, ami maradt az pedig a vicces illetve hírközlõ oldalak.

Szórakoztató portálok háttere

A szokásos dolgokon túl (szerver, domain, honlap, adminfelület, adminisztrátor, rendszergazda, felhasználok), egy szórakoztató portálnak erõsebb technikai háttérrel kell rendelkeznie, mint egy egyszerû hírportálnak. Ha bármilyen streamelt médiát (videó, audió) akarunk kiszolgálni vele, szükségünk lesz egy stream-szerverre is, de ha a multiplayer játékokat akarunk kiszolgálni, akkor a játékokhoz megfelelõ szerverprogramra van szükségünk.

hirdetes

A lényeg, hogy az átlagosnál nagyobb terhelhetõségû hardverre lesz szükségünk, sok-sok memóriával felvértezve, és egy nagyon gyors internet kapcsolatra (nameg a többi ehhez kapcsolódó sok féle hálózati eszközre). Ha a látogatottságunk is nagy, akkor valószínûleg ebbõl a nem mindennapi szerverbõl akár több is szükségessé válhat (sõt, ez az általános már kezdetkor is!).

A videó- és audióanyagok lejátszására szükségünk lesz egy front-end lejátszóra (általában oda egy flash lejátszót szoktak betenni), egy konverterre (avi, mpg -> flv),, és jó néhány a szakmájában kiváló szakemberre. Ha internetes hírTV-t akarunk indítani ugyanúgy szükségünk lesz operatõrre, rendezõre, sminkesre, vágóra, stb. mintha egy normál TV csatornát szeretnénk beindítani.

A szórakoztató iparba való belépés sohasem volt olcsómulatság. Ez az internet megjelenésével sem változott meg...

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Vízipisztoly egy örök nyári szórakozás

A vízipisztoly egy örök klasszikus, ami mindig meg fogja találni a maga közönségét, legyen... Tovább

felhasználási engedély

hozzájárulás az elõírt követelményeknek nem megfelelõ termék felhasználásához,... Tovább

Tovább a lexikonra