notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szigorítják a Liszt Ferenc repülőtér biztonsági szabályait

hirdetes

Szigorítások lépnek életbe a Liszt Ferenc repülőtéren

SzSz
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren dolgozó cégek szigorított szabályok szerint működhetnek tovább a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság nyomására. A szigorított repülőtérrend betartása alól senki sem kivétel, és a rendőrök azt is el akarják érni, hogy a társaságok a vagyonbiztonságot is kiemelt feladatként kezeljék. – jelent meg a Magyar Idők pénteki számában.

Liszt Ferenc repülőtér

Az év elején kirobbant poggyász lopások miatt a rendőrök fokozottan fogják ellenőrizni a repülőtéren dolgozó alkalmazottak munkáját és ruházatukat is, a további lopások elkerülése miatt. Bár a repülőtér már a nagy sajtóvisszhangot kapott ügyek nyomán június 15-én szigorított a repülőtérrendet, és megtiltotta a sor tárgyak az úgynevezett légi oldali területre való bevitelét, most még szigorúbb ellenőrzések fognak életbe lépni. Az új szabályok szerint a repülőgépek rakodását végzőknél nem lehet 15 ezer forintnál több készpénz, saját mobiltelefon, két doboz cigarettánál több, illetve szúró-vágó eszközök, így körömvágó olló sem. 

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság ellenőrzései közben, ha motozásnál tiltott tárgyat találnak a reptéri alkalmazottaknál, azt jelzik a repülőtéri Fegyveres Biztonsági Őrségnek, ők pedig azonnal bevonhatják a szabályszegő repülőtéri azonosító kártyáját, ezáltal megszűnik munkahelye. 

hirdetes

A lebukások óta nem történtek újabb esetek, azonban a repülőtéri rendőrség folyamatos ellenőrzéseket végez, hiszen egy lopás is sok, még akkor is, ha a ferihegyi helyzetet más repülőterekével hasonlítjuk össze. Csomagokból történt lopások miatt 2012-ben 201, 2013-ban 193, 2014-ben 139, 2015-ben 123, 2016-ban 71, 2017-ben 77, idén pedig eddig 73 nyomozást indítottak.

Tavaly a repülőtéren 13,1 millió utas fordult meg, akik legalább hatmillió csomagot adtak fel, idén azonban az utasforgalom a 15 milliót is elérheti, ami legkevesebb 7,5 millió poggyászt jelent. Ugyanakkor a magyar vendégmunkások által kiemelt célpontnak számító London-Luton repülőtéren a ferihegyi lopásoknak a hatszorosa fordul elő évente.

hirdetes

A lopások csökkenésének ellenére az RRI továbbra is szigorúan figyeli a repülőtéren dolgozó cégeket, és arra is rábírja őket, hogy a vagyonbiztonsággal is fokozottan foglalkozzanak, a légi forgalom biztonsága mellett egyaránt. 

A földi kiszolgálócégek azonban elutasították az RRI 18 tételéből álló, a vagyonbiztonságot erősítő javaslatait. Többek között azért, mert a cégeknek olyan tételeknek is eleget kell tenniük, amelyek beruházást igényelnek. Például a gépek rakodását végzőknél testkamerákkal ellenőriznék napi munkájukat. 

Az RRI továbbra is szeretne megegyezni a cégekkel, így decemberben megkezdődnek az erre vonatkozó tárgyalások. 

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

nemzetközi marketing

A külföldi piacokon végzett marketingtevékenység, ahol a vállalat differenciált vagy... Tovább

minõségtervezés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségcélok kitûzésére, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek