notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Takler Pincészet: családi csapatmunka

hirdetes

Takler Pincészet: családi csapatmunka

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az 56-os úton, Szekszárd és Bátaszék között, a Decsi-hegy oldalában igen takaros „parasztházban” mûködik a Takler Pincészet, az ország egyik legismertebb és legelismertebb vörösborászata. A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik a szõlõtermesztés és a borkészítés mesterségével Szekszárdon. A szõlõ és a bor szeretete apáról fiúra szállt, a vállalkozást ma már a céget alapító Takler Ferenc mellett két fia, András és Ferenc viszi. Az apa a Pannon Bormíves Céh tagja, akit 2004-ben a 116 tagú Magyar Borakadémia az Év Borászának választott.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérje ajánlatunkat itt!

Takler pincészet zavartalan mûködése

A családi borgazdaság az apa filozófiája szerint csapatmunka, a pincészet zavartalan mûködéséhez, végsõ soron a sikeréhez elengedhetetlen a két fiú hozzájárulása. A pincében és a szõlõben az ifjabbik Ferenc az úr, András, az idõsebb fivér felel az értékesítésért, a marketingért, a fejlesztésekért. Õ jár apjával együtt a fesztiválokra, a különbözõ borkóstolókra, és heti átlagban egy-egy borvacsorára is. „Minden boresten tanulunk valami újat. Kíváncsiak vagyunk a piac, a borkedvelõk, a fogyasztók visszajelzésére. A belföldi piac a legfontosabb számunkra, semmi pénzért sem áldozzuk fel az exportért” – mondja az apa. Annak ellenére gondolkodik így, hogy a cég termékei eljutnak az Egyesült Államok, Hollandia, Belgium, Japán, Németország, Lengyelország, Csehország piacaira is. Híres 2003-as cabernet franc-jukért például 180 dollárt kérnek egy elegáns New York-i étteremben.

51 hektár szõlõterület

A pincészet jelenleg 51 hektár szõlõterületen gazdálkodik, és még legalább ekkora területrõl vásárol alapanyagot helyi termelõktõl. A saját szõlõbõl 45 termõ, 3 hektár friss telepítés, a maradék 3 hektár pedig feljavításra és telepítésre vár. A Takler-földek túlnyomó része a szekszárdi borvidék kiemelt adottságú dûlõin helyezkednek el, Alsónánán, Várdombon, Decsi-hegyen, Strázsa-hegyen, Görög-szóban, Almástetõn, Hidaspetrén, Leányvárban, Felsõ-cinkában, illetve Porkoláb-völgyben. A fajtaszerkezet jelenleg így néz ki: 10 ha kékfrankos, 9 ha merlot, 7 ha cabernet franc, 12 ha zweigelt, 2 ha cabernet sauvignon, 3 ha kadarka, 2 ha pinot noir,1 ha syrah, 1 ha chardonnay, 0,7 ha olasz- és rajnai rizling, 0,3 ha sauvignon blanc. Az új ültetvények már 5-6 ezres hektáronkénti tõkeszámmal létesültek. Az alsónánai mintegy 18 hektáros területen például a rendkívül kedvezõ idõjárásnak köszönhetõen az ültetvény június közepén már igen látványos fejlõdést mutatott, s legalább két héttel a naptár elõtt jár, hiszen a fürtzáródás is befejezõdött. „Ha minden ilyen szépen folytatódik, akkor augusztus 20-a táján szüretelünk, ami példátlan lenne. De nem kiabálom el, mert egy esõs augusztus még mindent tönkretehet” – erõsíti meg Takler Ferenc, hogy a borgazdaságokban a legfõbb úr az idõjárás.

hirdetes

Borok minõsége

A borok minõsége a kellõen beérett szõlõn alapszik, no meg a szigorú terméskorlátozáson, bortípustól függõen tõkénként az 1,0-2,0 kilogrammos hozamon. (De a 2006-os Cabernet franc-t például 55 dkg/tõke termésátlaggal szüretelték!) A szõlõ feldolgozásához korszerû technológia áll rendelkezésre. A borokat 1-2 évig érlelik nagy ászok, valamint magyar barrique hordókban. A családi hitvallásnak megfelelõen sötét, testes, érett tanninú, komplex, harmonikus ízvilágú borokat készítenek, a borvidékre jellemzõ fûszerességgel, zamatgazdagsággal, egyedi eleganciával.

hirdetes

Csúcsbor: Takler Regnum 2003

 
A Takler Pince vezetõ vörösbora, amely csak kiemelkedõ évjáratokban készül, egyike a magyar presztízsboroknak. A legjobb dûlök, legszigorúbb terméskorlátozás mellett megtermelt, túlérett szõlõibõl készül. A tõkénkénti termésátlag nem haladja meg az 1,0 kilogrammot. A 2003-as évjáratot 38 % merlot, 37 % cabernet franc, 15 % cabernet sauvignon és 10 % kékfrankos alkotja. A bor 20 hónapig érlelõdött közepesen égetett, új magyar barrique hordókban. Mélysötét színû, tömény, súlyos illatú bor, túlérett erdei és aszalt gyümölcsök jegyeivel. Komplex, robusztus bor, kifinomult zamatvilággal, hosszú évekre elegendõ potenciállal. A tömörség mellett bársonyosság, szépen megkomponált, harmonikus ízvilág jellemzi. Fõként vadételek méltó kísérõje. Európa két legelismertebb borversenyének aranyérmese, a VII. és VIII. Pannon Bormustra csúcsbora.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

keresztpromóció

Egy márkával egy másik, nem konkurens márkát reklámoznak. Tovább

megbízhatóság

gyûjtõfogalom, amelyet a használhatóság és az azt befolyásoló tényezõk, azaz a... Tovább

Tovább a lexikonra