notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A pályázatíratás gyakorlati útmutatói

hirdetes

A pályázatíratás gyakorlati útmutatói

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Már 2004. május 1-jei EU-csatlakozásunkat megelõzõen is számos EU-s pályázati felhívás szólt a csatlakozó országok lehetséges pályázóihoz, köztük a magyar vállalkozásokhoz és egyéb gazdálkodó szervezetekhez, önkormányzatokhoz. Csatlakozásunk után tovább bõvült a pályázati lehetõségek köre és nõtt a magyar vállalkozások számára potenciálisan elérhetõ támogatások összege. Ezeket a pályázati lehetõségeket azonban csak megfelelõ minõségû pályázatok beadásával lehet kihasználni.

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

A pályázatíratás gyakorlati útmutatói

Pályázatírókról

A mai hazai piacon jelentõs számú tanácsadó és pályázatíró céggel találkozhatunk, akik munkája gyakran nem megfelelõ a pályázatok megnyeréséhez. Ilyen esetben nem csak a pénztárcánkat rövidítettük meg, hanem értékes idõt (akár hónapokat) is veszettünk, ami miatt a következõ beadás esélye már kétségessé válhat. Ezt kikerülni gyakran nehéz, mert nem elég a pályázatíró cég mûködési idejét, vagy referencia listáját átnézni, és az alapján dönteni, hanem a követezõ szempontokat is célszerû figyelembe venni:

  1.  Mennyire kíséri a pályázatíró cég figyelemmel azt, hogy az újonnan kiírt pályázatokban lehetnek-e potenciális források, amelyet vállalkozásunk ki tud használni;
  2.  Nyújt-e segítséget a pályázatíró cég abban, hogy a negyedéves, illetve az éves monitoring jelentések megfelelõen és idõben kerüljenek kitöltésre;
  3.  Nyomon követi-e a pályázatíró cég a megvalósítás során felmerült esetleges módosítások megfelelõ kezelését;
  4. Menyire hatékonyan vesz részt a pályázatíró cég a csatolandó dokumentumok sikeres összeállításában; Ad-e a pályázatíró cég minõségi garanciát a munkájára, stb.

Szerzõdéses feltételek

A fenti szempontok sajnos sok esetben csak utólag lesznek fontosak, azonban egy megfontolt pályázó ezen eshetõségekre is gondol. Ezt kikerülni csak megfelelõen szerzõdött feltételek mellett lehet, tehát ne legyünk restek, és beszéljük meg közösen a szerzõdéses feltételeket. Ne fogadjuk el egybõl az orrunk alá dugott dokumentumot, hanem a késõbbi reklamációk elkerülése végett vegyük a fáradságot, olvassuk át a szerzõdéstervezetet, és közösen fogalmazzuk bele a fent említett kötelezettségeket is.

hirdetes

Pályázókkal szembeni kritériumok

A pályázat megíratásához azonban a saját lehetõségeinket is felül kell vizsgálni, és csak a reálisan megvalósítható pályázatokon szabad részt venni. A sikerhez minden esetben stabil önerõ szükséges, aminek meglétére a szakemberek minden esetben felhívják a pályázó figyelmét. Ha az önerõt a pályázó csak felmutatni tudja, de ténylegesen nem áll a rendelkezésére, igen kockázatos pályázni, mert a projekt megvalósítása során felmerülõ költségek veszélyeztethetik a vállalkozás késõbbi mûködését. Ez különösen igaz elhúzódó kifizetés esetén, amikor hosszabb ideig az önrésznél nagyobb hányadot kell elõfinanszírozni.

Ajándék jellegû juttatás?

Figyelembe kell azt is venni, hogy a pályázat nem egy ajándék jellegû juttatás. A pályázó minden esetben egy fejlõdést / fejlesztést vállal, amit teljesíteni is kell. Ha ezt valami folytán nem tudja megtenni, a pályázati összeget vissza kell fizetni, így a beruházást nagy körültekintéssel kell megszervezni még a pályázat beadása elõtt.

Pályázatírás és a támogatás igénybevétele

A pályázó cégek nagy része nem ismeri a pályázatírás és a támogatás igénybevételének folyamatát. Ez nem is probléma, mert bízzuk ezt a pályázatíró tanácsadó cégre, azonban mi sem ülhetünk karöltve, nekünk is kell tennünk egy-két dolgot a gyors és hatékony pályázat összeállítása érdekében. Egy társaság akkor áll készen a támogatási forrás kihasználására, ha:

hirdetes
  1.  Rendelkezésére áll egy megvalósítási ötlet, és az ahhoz szükséges ütemterv;
  2.  Kidolgozott éves költségvetéssel rendelkezik;
  3. Be tudja bizonyítani, hogy a megélhetés nem a kiírt támogatás elnyerésétõl függ;
  4. Felelõsséget tud vállalni a pénz elköltésének módjáért, illetve a tervezett eredmények eléréséért;
  5. Tisztában van azzal, hogy mit és hogyan tud a támogatásért cserébe nyújtani a támogatónak;
  6. Minden szempontból megfelel a pályázati kiírás feltételeinek.

Ezen szempontok esetleg elvontnak tûnhetnek az átlag pályázó számára, azonban egy profi tanácsadó cégnek megfelelõ módszerei vannak a projekt megfogalmazásában úgy, hogy minden feltételnek megfeleljenek. A tapasztalat azt mutatja, hogy akik sikeresen végzik a forrásfelkutató- és támogatásszerzõ munkájukat, azok sikerrel veszik az akadályokat. Így pályázatunkat nyugodtan bízzuk az alapos körültekintés után kiválasztott tanácsadó cégre!

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bemutatkozása   Az Igazságügyi és Rendészeti... Tovább

keresztár rugalmasság

Azt mutatja meg, hogy A termék árának 1 százalékos változása miként változtatja meg B... Tovább

Tovább a lexikonra