notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tanúsítás akkreditációval vagy akkreditáció nélkül

hirdetes

Tanúsítás akkreditációval vagy akkreditáció nélkül

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Amikor árajánlatot kérünk minõségirányítási, környezetirányítási vagy más irányítási rendszerünk tanúsítására, találkozhatunk utalásokkal akkreditációra. De mit is jelent ez? Miben különbözik egy akkreditált tanúsítvány a nem akkreditálttól?

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Mi az akkreditálás


Az akkreditálás annak hivatalos elismerése, hogy egy szervezet alkalmas bizonyos tevékenységek (pl.: tanúsítás) meghatározott feltételek szerinti elvégzésére.
Az akkreditálás keretében bármely szervezet kérheti, hogy egy független, a nemzetközi normák szerint minõsítõ intézmény a nemzeti akkreditáló szerv igazolja felkészültségét.

Akkreditáló intézmények


Magyarországon a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) végzi – többek közt – az irányítási rendszereket tanúsító szervezetek akkreditálását. NAT akkreditáción túl találkozhatunk olyan tanúsító szervezetekkel, amelyek egyéb akkreditációval rendelkeznek, például: TGA, UKAS. Ez annyit jelent, hogy más ország akkreditáló szervénél szerezték meg a jogosultságukat tanúsításra. Azonban az akkreditációk között nincs különbség, mivel az akkreditáló szervezetek is egységes irányelvek szerint mûködnek, illetve az akkreditált szervezeteknek is egységesen a nemzetközi szabványok (EN 45000, EN ISO/IEC 17000 szabványsorozat) és egyéb nemzetközi és európai akkreditálási útmutatók követelményeinek kell megfelelniük.

hirdetes

Akkreditált tanúsítók


Az ISO 9001, ISO 14001 rendszerek tanúsításához hasonlóan az akkreditált tanúsító szervezeteknél évente felülvizsgálatra kerül sor. A tanúsító szervezetnek igazolnia kell a szakmai alkalmasságát. Az, hogy akkreditált szervezettel tanúsíttatunk garanciát jelent számunkra, hogy a tanúsító szervezet megfelelõ felkészültséggel, kellõ szakmai gondossággal fog eljárni az auditálás során. Az évenkénti felülvizsgálat során ellenõrzik a teljes mûködését, így az audit megfelelõsségén túl abban is megerõsítést nyerhetünk, hogy az iratkezelés rendben mûködik a tanúsítónál.

hirdetes

Tanúsítás akkreditáció nélkül


A fent leírtak mind nem érvényesek az akkreditáció nélküli tanúsító szervezetekre. Természetesen mûködhet a nemzetközi szabványok szerint, eljárhat kellõ szakmai gondossággal. De erre nincs semmi garancia, hiszen a tanúsítót senki nem ellenõrzi.
Az, hogy pályázati forrás igénybevételével történõ auditálásnál kizárólag akkreditált szervezet tanúsítását fogadják el, sokat elmondhat az akkreditáció értékérõl, a tanúsítvány hitelességérõl.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szeretem a bankom

A Budapest Bank szeretem a bankom kampányának online marketing csődje, avagy amikor nem... Tovább

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

Tovább a lexikonra