Máté Balázs online marketing asztali

Tárkonyos, kolbászos burgonyaleves

Tárkonyos, kolbászos burgonyaleves

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Így télvíz idején nekem nagyon nagy szükségem van a tartalmas, forró leveskékre - valahogy így töltődök fel ilyenkor energiával. A Sparban tologatva a bevásárló kosarat egy ilyen kép ugrott be - egy jó sűrű, tartalmas leves, aminek az alapja a kolbász és a burgonya, azaz meg volt a terv, csak össze kellet szedni az alapanyagokat.

Tárkonyos, kolbászos burgonyaleves

Hozzávalók ( nem három főre főztem... ):

 

•    60-70 dkg burgonya
•    2 nagyobb fej vöröshagyma
•    2 gerezd fokhagyma
•    1,5 ek őrölt szegedi paprika
•    4-5 babérlevél
•    1 tk őrölt kömény
•    3-4 tk őrölt tárkony
•     szárított vagy friss petrezselyem
•    só és bors gazdagon
•    2-3 féle félkemény kolbász ( nálam volt csípős és normál kolbász is )
•    0,5-1 l alaplé
•    víz
•    1 ek liszt vagy keményítő és tejföl

 

 

Otthon beizzítottam a JBL hangszórómat, elindítottam a Spotify-on egy Hiperkarma válogatást - és már főztem is. A hagymát és fokhagymát apróra daraboltam a cutterrel, majd vékony zsíron megdinszteltem. A szegedről hozott, gyönyörű színű és illatú paprikát beledolgoztam a hagymás alapba, majd egy kis vizet és egy adagnyi, lefagyasztott alaplevet tettem a lábasba. ( Mi nagyjából hetente, kéthetente főzünk alaplevet egy nagyobb lábasban, amiket aztán műanyag edénykékbe porciózunk ki, amik aztán mennek a fagyasztóba. Míg én a levessel bíbelődtem, addig Eszterem pont a következő adag alaplevünket készítette el mellettem. )

hirdetes

 

 

Amint kialakult a folyadék mennyisége - jöhettek a fűszerek. Babérlevél, kömény és minden fűszer jöhetett a lébe, a háromféle kolbászt pedig közben felkarikáztam. A Spárban vettünk tóalmási csípős és normál kolbászt is, de tegnap Gyöngyösről keresztapámtól kaptam nagyon finom, házi töltésű kolbászt is, amiből szintén tettem a levesünkbe.

 

 

Közepes lángon hagytam, hogy a lé és a beleszórt összetevők szépen összeérjenek, közben megpucoltam először 6, majd még egy jó pár burgonyát. Nehéz nálunk kevés ételt készíteni, mert alapból ilyenkor itthon vagyunk legalább öten-hatan, de gondolni kell a Pesten maradt legkisebb csemeténkre is, akinek dobozokban megy majd a hadtáp ellátmány - úgyhogy én java részt nagyban gondolkodom.

hirdetes

 

 


Szóval a burgonya meghámozása után jön a mosás és darabolás, majd a nagyjából azonos méretű kockák mehetnek a lébe. Még mindig erősen kell sóznom, valahogy mostanában ezek az általunk vásárolt sók olyan erőtlenek, gyengék - pedig mi anyukám szerint így is elég sótlanul eszünk. Tehát még sózok, majd készítek egy tejfölös habarást, amit aztán a leveskénk levével dolgozok össze.

 

Ha már megpuhultak a burgonyák, akkor a habarást beleöntöm a levesbe, hagyom, hogy egyet még rottyanjon - és már tálalunk is.

 

 

Hegyvári Zoltán

alias Húsimádó

husimado-eger.blog.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 222

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország

Szótár

piac

A marketing szempontjából a vállalat számára folyamatosan változó értékesítési... Tovább

dokumentum

információ és annak hordozója PÉLDA: Feljegyzés , elõírás, eljárás-dokumentum, rajz,... Tovább

Tovább a lexikonra