notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gyümölcslé fogyasztás valóban egészséges?

hirdetes

Tényleg olyan egészséges a gyümölcslé?

SzSz
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Gyümölcslé fogyasztás

Hogyan lehet egészségesebb a gyümölcsléfogyasztás?


Egy tanulmány eredményei szerint a szakértőknek sikerült egy olyan módszert találniuk, amivel egészségesebbé tehetik a gyümölcsléfogyasztást. A kutatók egy „tápanyag-kinyerő” turmixot használtak, ami a hagyományos készülékekkel ellentétben az egész gyümölcsöt feldolgozza, a magokkal és a héjjal együtt.

A kutatók a vegyes gyümölcsöket, és hámozott mangókat használtak, amelyek magas GI-vel rendelkeznek (tehát heves kilengést okoznak a vércukorszintben). A teszt során három csoportot különítettek el: az egyik csoport a tápanyagok kinyerésére alkalmas, a másik hagyományos turmixban készített gyümölcslevek fogyasztotta, míg a harmadik egészben ette a gyümölcsöket.

Akik a kinyeréses módszerrel készített vegyes gyümölcslevet itták alacsonyabb vércukorszint-emelkedést tapasztaltak, mint azok, akik a hagyományos vegyes levet fogyasztották, azonban a hagyományos mangólevet és az egész mangót fogyasztó csoport nem mutatott különbséget.

Ez csak egy kisméretű kísérlet volt, és a kutatók nem teszteltek egyéb gyümölcslékészítő módszereket, például a gyümölcsfacsarást. Gail Rees, a Plymouth-i Egyetem egyik előadója, illetve a tanulmányban résztvevő kutató szerint az eredményeket valószínűleg a gyümölcslében található magvak befolyásolhatták, és azt állítja, hogy nehéz konkrét következtetést levonni belőlük.

hirdetes

Azonban még ha a magvak vagy a rostok táplálóbbá is teszik a gyümölcsleveket, nem igazán befolyásolják, hogy mennyire laktatóak. A rostok lelassíthatják ugyan a felszívódást, de ettől függetlenül is többletkalória kerül a szervezetbe, hiszen sokkal egyszerűbb gyümölcslevet inni, mint egész gyümölcsöt fogyasztani.

A Dél-Kaliforniai Egyetem egyik professzora, Roger Clemens szerint úgy is javítható a gyümölcslevek minősége, ha csak a legjobb minőségű érett gyümölcsökből készítjük őket. A professzor szerint ezen kívül nem mindegy, hogy milyen módszerrel nyerjük ki a gyümölcsök levét – az ideális módszer a gyümölcs fizikai felépítésétől függ.

hirdetes

A szőlőszemek fitorápanyagainak legnagyobb része nem a húsukban, hanem a magvakban találhatók, míg a narancsok flavonoidjai a héjukban termelődnek.

Méregtelenítés gyümölcslével: Mítosz, vagy valóság?


Gyakran hangzik el a gyümölcslével egy mondatban a méregtelenítés (detoxikálás) szó is. Azonban a méregtelenítés egészségügyi értelemben konkrétan a méreganyagok (alkohol, kábítószerek, és más mérgek) testből való eltávolítását jelenti.

Roger Clemens szerint a gyümölcslevek méregtelenítő hatása csupán tévhit, hiszen minden nap fogyasztunk olyan anyagokat, amelyek mérgezőek lehetnek, és a szervezetünk mégis hatékonyan gondoskodik ezek hatástalanításáról és a méregtelenítésről.

A gyümölcslében ráadásul nincs meg minden szükséges tápanyag sem.

Amikor gyümölcslevet készítünk egész gyümölcsökből, akkor rengeteg tápanyag elveszik a különböző részek (pl. a héj) eltávolításával, és a végeredmény némi cukros víz, egy kevés vitaminnal.
 

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

környezeti teljesítmény

környezeti teljesítmény Egy szervezet irányításának mérhető eredményei, a környezeti... Tovább

minõségbiztosítás

a minõségirányításnak az a része, amely a bizalomkeltés megteremtésére... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Tudomány