notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan működik a Facebook-on a modern szteganográfia elve? Hogyan küldenek egymásnak burkolt üzeneteket a közösségi portál tagjai?

hirdetes

Titkos üzenet a Facebookon: mindenki látja, de csak kevesen értik

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az, hogy a Facebook-generáció mindent megmutat, még nem jelenti, hogy nem tud a nagy nyilvánosság előtt is titkolózni. A modernkori szteganográfia a közösségi hálón is működik, főleg a tinédzserek körében.

A szteganográfia és a kriptográfia között az a különbség, hogy míg az utóbbinál a kívülálló is tudja, hogy valamit el akarnak előle titkolni, az előbbinél fogalma sincs. Hérodotosz i.e. 440-ben írt az ókori görög titkosszolgálat módszereiről: egy viaszos fatábláról lekaparta a feladó a viaszt, ráírta az üzenetet, majd újra bevonta. Csak a címzett tudta, hogy a réteg alatt fontos információk rejlenek. Volt azonban olyan eset is, amikor a küldöncnek leborotválták a koponyáját, ráírták a tudnivalókat, megvárták, amíg kinő a hajzat, majd elküldték a “beszélő” fejet, hogy kézbesítse az üzenetet. Az ellenség semmi feltűnőt nem látott a kézbesítőn, de a címzett tudta, hogy egy borotva segítségével megtudhatja a hasznos információkat. Ezt hívják szteganográfiának.

És azt is, ha a Facebookon a felhasználó egy olyan üzenetet biggyeszt virtuális hirdetőfalára, amelynek szövegét csak bizonyos emberek tudják dekódolni. Ez főleg a tinikorúaknál fontos - írja a wired.com. A közösségi háló egyik hátulütője, hogy a szülők is ragaszkodnak ahhoz, hogy bejelöljék őket a csemetéik. Ők  viszont előszeretettel osztanák meg életük apró-cseprő eseményét anélkül, hogy az ősök belekotnyeleskednek. A burkolt üzenetekről Danah Boyd végzett kutatást, és szociális szteganográfiának nevezete el a modernkori jelenséget. A státuszjelentésekben megjelenő ártatlan üzenetek rendelkezhetnek eszerint egy mélyebb értelemmel. A viasz alatti réteget nem mindenki látja, csak azok, akik rendelkeznek a megfelelő eszközzel annak lekaparásához: ergo olyan baráti kapcsolatban vannak az illetővel, hogy tudják a megfejtést. Boyd beszámol egy lányról, aki épp barátjával volt szakításban. Az osztálykirándulás fejleményeit úgy kellett megfogalmaznia a diáknak, hogy a barátok értsék, az édesanya azonban ne sejtse a szerelmi szövődményt. Ezért felrakta a Facebook falára a Monty Python Always look on the bride side of life című szatírikus dalát, melyből a közeli barátok rögtön tudták, "mi a pálya", és küldték a támogató reakciókat. Édesanyja azonban csak annyit vett észre, hogy kislánya egy jópofa zeneszámot talált, amit megoszt mindenkivel. Nem vette a lapot, sőt pont az ellenkezőjét hitte a valóságnak, és örömmel konstatálta, hogy lánya boldog.

hirdetes

hirdetes
A popkultúra segít az ilyen és hasonló jelrendszerek felépítésében. Az előző generáció sokszor nem érti, máshogy fogja fel, vagy nem is ismeri a dalszövegek jelentését. Boyd más módszerekről is tudomást szerzett kutatása során. Vannak akik például deaktiválják profiljukat minden kilépéskor, így senki nem láthatja státuszukat, előző kommentjeiket és posztjaikat.

A leleményesebbek tehát megtalálják a kiskapukat, hogy hogyan váljanak láthatatlanná akkor is, ha elvileg minden látszik. A kommunikációs cselszövés határtalan lehetőségei pedig a fiatalok kreatvitását dícséri.

Forrás: Hvg.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

megelõzõ tevékenység

tevékenység egy lehetséges nemmegfelelõség, vagy más nem kívánatos lehetséges... Tovább

hiba

egy szándék szerinti, vagy elõírt használattal kapcsolatos követelmény nem... Tovább

Tovább a lexikonra