notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Több száz új Föld-méretű bolygóra bukkantak a NASA teleszkópjával

hirdetes

Több száz új Föld-méretű bolygóra bukkantak a NASA teleszkópjával

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Több száz Földhöz hasonlatos bolygójelöltet talált a Naprendszer közelében lévő mintegy 400 ezer csillag vizsgálata során egy kutatócsoport.

Több száz új Föld-méretű bolygóra bukkantak a NASA teleszkópjával

A TESS űrteleszkóppal 2018 júniusa óta végzett kutatások során "408 esetében találtunk olyan bolygót, amely akkora, mint a Föld és ugyanolyan napból származó sugárzás éri" – mondta el Lisa Kaltenegger osztrák asztrofizikus. Kollégáival az Astrophysical Journal Letters című szaklapban mutatták be ezeknek a csillagoknak a katalógusát.


Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) nevű teleszkópja 2018 közepe óta vizsgálja az égboltot. Olyan bolygókat kutat, amelyek csillaguk előtt elhaladnak, ezáltal rövid időre elhalványítják annak fényét – mondta Kaltenegger, az amerikai Ithacában lévő Cornell Egyetem tudósa. Ez a tranzitmódszer, amely fontos eszköze a Földhöz hasonlatos exobolygók (Naprendszeren kívüli bolygók) megtalálásának.

hirdetes


Az űrteleszkóp nem tudja egyszerre átvilágítani a teljes északi és déli égboltot, hanem mindig csak egy kisebb részét. A kutatók kiszámították, milyen hosszan kell figyelni a csillagokat, hogy kétszer elhaladjon előtte egy nagyjából olyan távolságra lévő bolygó, mint amilyen távolságra van a Föld a Naptól. Erre a körpályája kiszámításához van szükség.


hirdetes
Azonosítottak 1822 csillagot, amelyeknél a TESS a Földhöz hasonlatos bolygókat fedezhet fel. "A hasonló azt jelenti: ugyanolyan napból érkező sugárzás éri, és legfeljebb kétszer olyan nagy" - mondta Kaltenegger. Ezek közül a csillagok közül 403-nál talált a teleszkóp olyan bolygót, amely ugyanakkora, vagy kisebb, mint a Föld. "Néhány ilyen csillag távcsővel is látható az esti égbolton" - mondta a TESS megfigyelési programját vezető kutató.


A katalógusban 227 olyan csillagot is feljegyeztek, amelyeknél az űrteleszkóp az úgynevezett lakható zóna teljes területén bolygók után tud kutatni. Ez az a terület, ahol a hőmérsékletek annyira enyhék, hogy folyékony víz van a felszínen. A katalógus csillagai mind hűvösebbek, mint a Nap.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Benchmarking

Az a folyamat, amikor a vállalat üzleti folyamatait más vezető vállalatok hasonló adataival... Tovább

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyarországon a környezet- és természetvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Technológia Tudomány