notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Néhány szó az on-line marketingrõl

hirdetes

Néhány szó az on-line marketingrõl

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mi is a marketing célja? Hogy a termékeket vagy szolgáltatásokat hatékonyan eljuttassák a vásárlókhoz. Ilyen lehetõség például a hagyományos levél alapú marketing, a telefon-marketing, a televíziós marketing, a többszintû marketing (MLM), vagy akár a szórólapozás.

 Szeretne egy hatékony, üzletet hozó honlapot? Kérjük, kattintson ide!

Ezek mindegyike ugyanazt a célt szolgálja, azt, hogy az adott terméket a lehetõ legszélesebb körben, a lehetõ legkisebb költségen eljuttassa a célközönséghez. Az egyes marketing területek közötti legfõbb különbség az, hogy melyik milyen médiumot, információs csatornát használ. A hagyományos levél alapú marketing a nyomtatott papírt, a telefon-marketing a telefonvonalat, a multilevel marketing az emberek egymás közötti kommunikációját használja médiumként, stb.

Ennek megfelelõen Internet-marketingnek azt nevezzük, amikor a termékeit vagy szolgáltatásait egy cég az Internet mint médium segítségével kívánja népszerûsíteni. Az Internet-marketing célja sem különbözhet más marketing tevékenységekétõl: a lehetõ legkisebb költségen a lehetõ legnagyobb hasznot realizálni. Amennyiben marketing nélkül kívánunk értékesíteni az Interneten, az ahhoz lenne hasonlítható, mintha egy eldugott mellékutcában nyitnánk ékszerboltot, mindenféle reklám nélkül. Akik véletlenül odatévednek hozzánk, könnyen lehet, hogy nem is potenciális vásárlók. De a legvalószínûbb az, hogy senki sem tér be.

Az on-line marketing célja az, hogy megtaláljanak bennünket az Interneten. Az Internet oly mértékben elvont, hogy a valóságos városok térbeliségéhez hasonlítható utcák sincsenek rajta. A véletlen megtalálás esélye tehát szinte nulla. Csak akkor szereznek tudomást rólunk, ha sok-sok hirdetõtáblát elhelyezünk. Megtehetjük ezt drága pénzért, mint a városok közterületein elhelyezett hirdetések esetén, vagy a sorstársakkal együttmûködve akár ingyen, a kölcsönösen elõnyös megoldások kiaknázásával. Rajtunk múlik, hogy mit és hogyan, de valamit tennünk kell, különben az internetes megjelenésbe fektetett sok idõ és pénz mind elvész.

hirdetes

Az Internet médiumának van azonban egy behozhatatlan elõnye a többi médiummal szemben: elterjedtségéhez képest rendkívül olcsón lehet megjelenni általa. Én a költséghatékonyságban az eddig vezetõ multilevel marketing elé helyezem, ami ugyancsak jó mutatókat hoz, viszont a többszintû hálózat a végsõ eladási árnak általában több mint a felét felemészti. Az Internet-marketing alkalmazásával az összes költség nem szokta meghaladni a 30-40%-ot, és ez is általában csak a partnerek ajánlói jutalékából és a bankkártya-használat díjából tevõdik össze.

Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy az on-line marketing csak elektronikusan létezõ termékek értékesítésére való, bár az igaz, hogy az elektronikus termékek (pl. az e-könyvek, szoftverek, stb.) az azonnali kiszolgálás miatt nagyon hatékonyan terjeszthetõk ezen a csatornán át. A hagyományos és az Interneten keresztüli értékesítés közötti fõ különbség a marketingben van, és nem abban, hogy mit árul a vállalkozásunk. Ugyanúgy lehet például fizikai valójukban létezõ gyerekjátékokat eladni, mint mondjuk a bestseller könyvek elektronikus változatát. Csak az egyik esetben a vásárlónak ki kell várnia a házhozszállítás idejét, míg a másikban azonnal elkezdheti élvezni azt, amit megvett.

hirdetes

Igaz, itthon a bankkártyával Interneten keresztül történõ vásárlási kultúra még csak kialakulóban van, de a vállalkozásoknak már most fel kell készülniük arra a pillanatra, amikor a vevõk egyszerre elkezdik szeretni majd ezt a fizetési módot. Hasonlóan ahhoz, mint amikor a bankkártyák az üzletekben kezdtek elterjedni. Volt egy idõszak, amikor a technológiát késlekedve bevezetõ kereskedõk jelentõs forgalomtól estek el, míg ma szinte mindenütt lehet már kártyával fizetni. Tehát az on-line marketingben gondolkozó vállalkozónak már most érdemes kiépítenie bankkártya-elfogadó rendszerét, de párhuzamosan elfogadnia a hagyományos fizetési módokat, mint a csekket vagy az átutalást.

 Szeretne egy hatékony, üzletet hozó honlapot? Kérjük, kattintson ide!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

megelõzõ tevékenység

tevékenység egy lehetséges nemmegfelelõség, vagy más nem kívánatos lehetséges... Tovább

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Tovább a lexikonra