notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit tudni érdemes a 2020-as tokiói olimpiáról

hirdetes

Ezt te sem gondoltad volna, ilyen újítások lesznek a 2020-as tokiói olimpián

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Szinte hihetetlen, de már egy év sincs hátra és kezdetéét veszi a 2020-a tokiói olimpiai és paralimpiai játékok. A neves eseményekre mintegy 600 ezer látogatóra számítanak a szervezők, a japán fővárosban és környékére, akik a helyszínről nézhetik végig a sportolók küzdelmeit. A világ egyik legnagyobb városáról van szó, illetve egy idegen környezetről és kultúráról, még tapasztalt utazókat is kihívás elé alíthatja ez az utazás, ezért összegyűjtöttünk most minden fontos tudnivalót azok számára, akik személyesen tervezik átélni a 2020-as olimpiai játékokat, de a tv nézőknek is szolgálhatunk hasznos információkkal! Nézzük mire lehet számítani!

2020-as tokiói olimpia: minden, amit tudni érdemes

Mikor és hol rendezik meg a 2020-as olimpiai játékokat?

A 2020-as tokiói olimpiai játékok hivatalosan július 24-én (péntek) veszik kezdetüket az aznap tartott ünnepélyes megnyitóval, habár az előzetes futball- és softballmérkőzések már július 22-én elkezdődnek. A játékok augusztus 9-ig (vasárnap) tartanak majd, két héttel később, augusztus 25-én (kedd) pedig indulnak a paralimpiai játékok, amelyek szeptember 6-án (vasárnap) érnek majd véget.

A játékokat összesen 9 különböző helyen tartják majd, habár nagy részük Tokió két területén kerül megrendezésre: a Heritage Zone-ban (az 1964-es olimpiára használt, de azóta persze felújított épületekben), illetve a Tokyo Bay Zone-ban, amely az „innovatív városi fejlődés modelljeként” szerepel majd. De Tokión kívül is lesz néhány helyszín, úgymint a Sapporo Dome (itt lesznek a futballmeccsek), vagy a Fukushima Azuma Baseball Stadium.

Lesznek új sportok a 2020-as tokiói olimpián?

A válasz igen! A 2020-as tokiói olimpiai játékok 5 új sporttal bővítik a felhozatalt, ami így már 33 sportágat jelent majd. Jövőre már gördeszkázó, sportmászó, szörföző, baseballozó & softballozó, illetve karatézó versenyzők küzdelmét is figyelemmel kísérhetjük, úgyhogy érdemes lesz követni az eseményeket.

A már régebb óta jelenlévő sportágak, úgymint a kajakozás, a kenuzás, a vívás, illetve az ökölvívás kiegyensúlyozottabbak lesznek majd nemi reprezentáció terén, és ennek jegyében új eseményeket is kapnak majd.

Lehet majd képeket feltölteni a közösségi médiára az olimpiai játékokról?

Fontos kérdés, ugyanis nem sokkal az után, hogy az első jegyek elérhetővé váltak Japánban botrány lobbantotta fel a kedélyeket a jegyek megvásárlásához kötődő feltételeket illetően. Konkrétan arról van szó, hogy a jegyvásárlóknak el kell fogadniuk, hogy az általuk készített fényképek szellemi tulajdonjogait átruházzák a szervező bizottságra. E miatt felmerült a kérdés, hogy – a szellemi tulajdonjogokat híresen komolyan vevő – bizottság vajon lecsap-e majd azokra a képekre, amiket az emberek feltöltenek a közösségi médiára a játékokról.

A felháborodás jogos, ha valaki már ennyit áldoz, és elutazik megnézni a helyszínről az eseményeket, miért ne oszthatná meg élményeit a barátaival, családjával? A szervezők azóta jelezték, hogy habár a bizottság ténylegesen rendelkezik majd a jegyvásárlók által készített képek jogaival, ez nem akadályozhatja meg, hogy azokat készítőik feltöltsék valamelyik közösségi platformra. Azonban a fényképek kereskedelmi célú felhasználása és sokszorosítása már tilos lesz.

hirdetes

Ami azonban komolyabb felháborodást okozott, hogy a nézők számára tilos hang- és videofelvételt feltölteni az eseményről. A szervezők kétségtelenül nagy erőkkel jelentgetik majd ezeket a feltöltéseket a különböző közösségi platformokon.

Hogyan lehet jegyeket szerezni a 2020-as tokiói olimpiára?

Az első jegyértékesítési hullám egy lottórendszerben történt, kizárólag japán lakosok számára, és ez már május 28-án véget is ért. Ezt augusztusban egy újabb lottó követte, és ilyen rendszerben lehetett megnyerni a paraolimpiai jegyek egy részét is (ez szeptember 9-én zárult).

Az összesen nagyjából 7,8 millió jegy 30%-át tették félre külföldi látogatók számára, amelyeket hitelesített jegyértékesítőktől lehet beszerezni. Azonban jelenleg minden jegy elkelt. De nem kell búslakodni, jó eséllyel 2020 során is lesznek még értékesítések a játékokig.

hirdetes

A szervezőbizottság tavasztól egy hivatalos webhelyet indít majd azok számára, akik szeretnék eladni jegyeiket, és ügyelnek arra, hogy a maximális ár ne haladhassa meg az adott jegytípus árát. Ez a webhely mind hazai, mind külföldi látogatók számára elérhető és használható lesz, szóval még lesz esély jegyeket szerezni azoknak, akik lemaradtak az eddigi körökről.

Mi történik, ha még így sem sikerül jegyet szerezni?

De ha mégsem sikerül jegyhez jutnod, akkor is izgalmasan töltheted el az olimpiai időszakot Tokióban. A szervezőbizottság 30 „élő helyszínt” hitelesített Japánban azok számára, akiknek nincs jegyük az eseményre. Ezek a helyek élőben közvetítik majd a játékokat (beleértve a paraolimpiaiakat is), de kulturális eseményeket és egyéb programokat is kínálnak majd az érdeklődők számára. Hidd el itt is óriási élmény végig szurkolni egy-egy versenyt!

Hogyan lehet eljutni a 2020-as tokiói olimpiai játékok helyszíneihez?

Tokió a világ egyik legfejlettebb tömegközlekedési rendszerével büszkélkedik, ami kétségtelenül kulcsfontosságú szerepet játszik majd a több százezer látogató mozgatásában. Több nagyobb cég is távmunkára áll át a játékok idejére, hogy ezzel is tehermentestje egy kicsit a tömegközlekedést, de a rendszernek még így is eleget kell tennie a sokmillió helyi lakos napi utazási igényeinek is.

Mindezek ellenére a legokosabb választás a japán metró- illetve a méltán híres városi vasútrendszer használata. A JR East és a Pasmo szeptemberben különleges kártyákat kezdett el kínálni a külföldi látogatók számára, amelyeket utazáshoz, és gyors, készpénzmentes vásárlásokhoz lehet használni az éttermekben és a megállókban vagy azok közelében található különféle üzletekben.

Azoknak, akik szeretnének kicsit megismerkedni Tokió metróközlekedésével, a HyperDia kínál angol nyelvű segítséget és menetrendeket.

Szállodaárak és szobakapacitások Tokióban az olimpia idején

A szállás mindig egy kritikus pontja az utazásnak, és ehhez még adjuk hozzá, hogy Tokió a világ egyik legnyüzsgőbb városa, és olimpia is lesz. Itt teljesen más típusúak a szállások, mint Európában, így, ha nem akarsz pórul járni ezeket a tanácsokat mindenképp fogadd meg!
Sokan terveznek úgy pénzt spórolni, hogy egy néhány személyes szobába próbálnak fél tucat embert besuvasztani. Tény, hogy a tokiói szállodák borzalmas árakat sorakoztatnak fel, és még az egyébként „olcsóbb” kapszulaszállodák is megötszörözik áraikat (akár 100 dollárnál is több per éjszaka) a játékok idejére.

A japán szállodák (nem csak a kapszulák, a hagyományosak is) rendkívül apró szobákat kínálnak, amelyek messze nem elegendők 3-4 fő számára, így a „sok jó ember kis helyen is elfér” taktika nem igazán fog működni. Mindemellett a japán szállodákat törvény köti ahhoz, hogy az árakat per fő per éj szerint szabják ki, ami azt jelenti, hogy nem lehet szétosztani egy fix árat több ember között. A biztonsági szabályzatok szintén korlátozzák, hogy egy szobában összesen hány főt lehet elszállásolni.

Vészhelyzet esetén internetkávézókba is be lehet „költözni”, amelyek 24 órára bérelhetők ki, és olcsó, viszonylag kényelmes szállást biztosítanak, amíg az ember nem talál magának helyet. Ezeket a helyiek előszeretettel veszik igénybe, amikor lekésik az utolsó hazatartó vonatukat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyarországon a környezet- és természetvédelmi... Tovább

policentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacot önálló egységként kezel, és a helyi adottságokhoz igazodó egyedi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Sport Utazás