notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

TQM alapelvek

hirdetes

TQM alapelvek

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Vevõközpontúság: A minõségi szolgáltatás nyújtása azon a koncepción alapszik, hogy mindenkinek van vevõje, és hogy a vevõk igényeit, szükségleteit és elvárásait mindenkor és minden alkalommal ki kell elégíteni ahhoz, hogy a szervezet, – mint egész – ugyanezt a célt megvalósíthassa. Ehhez a koncepcióhoz a vevõk igényeinek alapos feltérképezésére és elemzésére van szükség, és amikor már ezekrõl az igényekrõl világos képet kapunk, olyan mûködési módot kell biztosítani, hogy ki is elégítsük azokat.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

TQM alapelvek

A folyamatok javítása:

A folyamatos javítás koncepciója szerint a munka egymással szorosan összekapcsolódó lépések és tevékenységek sorozatának végeredménye; a folyamat végén egy kimenet (szolgáltatás vagy termék) születik. A folyamat valamennyi lépését szüntelenül figyelemmel kell kísérni és fejleszteni annak érdekében, hogy csökkentsük az eltéréseket és javítsuk a folyamat megbízhatóságát. A folyamatos javítás elsõ célja, hogy megbízható folyamatok jöjjenek létre, abban az értelemben, hogy minden egyes esetben a kívánt kimenetet (eredményt/terméket/szolgáltatást) kapjuk, eltérés nélkül. Ha az eltéréseket minimalizáltuk, és az eredmény még mindig elfogadhatatlan, a folyamat javításának második lépése a folyamat újjátervezése, hogy ily módon olyan kimenet jöjjön létre, amely jobban ki tudja elégíteni a vevõk igényeit. A folyamatok szüntelen javításával kapcsolatos szemléletet jól tükrözi a következõ, TQM-es gyakorlatban gyakran elhangzó mondat:

„Ha folyton azt teszed, amit eddig tettél, akkor folyton csak azt kapod, amit eddig is kaptál.” 

 Ugyanakkor a TQM vezetési filozófia alapvetõ célkitûzése a folyamatos versenyképes pozíció megteremtése és megtartása az alkalmazó szervezet számára. Ehhez nélkülözhetetlen a folyamatok folyamatos javításának napi gyakorlatban történõ széles körû alkalmazása.

Teljes elkötelezettség:

ez a megközelítésmód az intézmény (szervezet) felsõ szintû vezetõinek aktív irányításával kezdõdik, és olyan intézkedéseket foglal magában, amelyek hasznosítják a szervezet valamennyi alkalmazottjának tehetségét, és ennek segítségével tesznek szert piaci elõnyökre. Az alkalmazottak minden szinten széles körû jogosítvánnyal rendelkeznek arra, hogy javítsák termékeiket és folyamataikat, méghozzá úgy, hogy új és rugalmas munkastruktúrákat alakítsanak ki a problémák megoldására, a folyamatok javítására és a vevõk kielégítésére. Mindebbe a szállítókat is bevonják, akik bizonyos idõ elteltével partnerekké válnak oly módon, hogy együtt dolgoznak a széles körû felhatalmazással rendelkezõ alkalmazottakkal az egész szervezet hasznára.

Kiegészítõ elemek

Vezetõszerep: a vállalati és az intézményi vezetõknek saját példájukkal elöl kell járniuk, azáltal, hogy alkalmazzák a TQM eszközeit és nyelvezetét, megkövetelik a konkrét adatok felhasználását, és elismerésben részesítik azokat, akik sikeresen alkalmazzák a TQM koncepcióit. Amikor a TQM-et kulcsfontosságú menedzselési folyamatként bevezetjük, az intézményi vezetõknek szószólóként, tanárként és „vezérként” játszott szerepét kell hangsúlyozni.

hirdetes
Bármely szervezet vezetõjének tökéletesen tudatában kell lennie, hogy a vevõk igényei mit követelnek a szervezettõl, és a versenyképesség megõrzése érdekében mit kell tenniük. E tényekkel való szembesülés rá fogja ébreszteni az intézményi vezetõket arra, hogy a saját részvételükkel is elõ kell segíteniük a szervezet küldetésének, reménybeli jövõképének és értékrendjének kialakítását, valamint azokat a lépéseket, amelyeket felhasználhatnak e célok eléréséhez. A vezetõknek meg kell érteniük, hogy a TQM egy olyan folyamat, amely azokból az alapelvekbõl és kiegészítõ elemekbõl áll, amelyeket nekik kézben kell tartaniuk ahhoz, hogy sikerüljön megvalósítani a minõség folyamatos javítását és a szervezet folyamatos sikeres mûködését.

Oktatás és képzés:

A minõség az alkalmazottak mindegyikének rátermettségén alapszik és azon, hogy értsék: mit kívánnak tõlük. A minden alkalmazottra kiterjedõ oktatás és képzés ellátja õket azokkal az  információkkal amelyekre szükségük van a szervezet küldetésével, jövõképével, haladási irányával és stratégiájával kapcsolatban, továbbá itt szerezhetik meg azokat a készségeket, amelyekre a minõség javításához, a hatékonyság és a teljesítmény növeléséhez és a problémák megoldásához szükségük van. A képzés biztosítja, hogy az egész cégen belül közös nyelvet és közös eszköztárat használjanak és rendelkezzenek a folyamatos fejlesztéshez és javításhoz szükséges ismeretekkel és készségekkel.

Támogató struktúrák:

a TQM folyamatának megvalósításában a vezetésének támogatásra is szüksége van az olyan változtatások bevezetéséhez, amelyek szükségesek a minõségi stratégia megvalósításához. Ilyen támogatást nyújthatnak például a külsõ szakértõk. Nyilvánvalóan sokkal jobb helyzetben van egy szervezet, ha egyedül megáll a maga lábán. Ennek az önállóságnak elnyerését mozdítja elõ, ha egy támogató, szakértõi kör segíthet a vezetõ csapatnak abban, hogy megértse a TQM koncepcióját, és segédkezik a szervezet más részeiben tevékenykedõ minõségmenedzserekkel kialakítandó hálózat létrehozásában is.

hirdetes

Kommunikáció:

 A kommunikációt minden minõségi célokat követõ környezetben más-és másféleképpen kell megfogalmazni ahhoz, hogy az összes munkatárssal megértessük a változás iránti õszinte elkötelezettség fontosságát. Ideális esetben a vezetõknek személyesen kell találkozniuk a munkatársaikkal annak érdekében, hogy terjesszék az információkat, irányt mutassanak, és válaszoljanak a legkülönbözõbb helyrõl jövõ kérdésekre.
Az egyes egyének és csapatok sikertörténetei, a minõségmenedzselés eszközeinek sikeres alkalmazási példái és a vevõk elégedettségének javulása – mind a minõségi kommunikáció anyagát képezik.

Jutalmazás és elismerés:

A teameket és egyéneket, akik sikeresen alkalmazzák a minõségmenedzselési folyamatokat, elismerésben kell részesíteni, lehetõleg megjutalmazni, hogy ily módon a szervezet többi tagja is tudja, mik az elvárások. Ha elmulasztjuk egy olyan személy kitüntetõ elismerését, aki sikeresen használja a fennen hirdetett minõségmenedzselési folyamatot, az olyan üzenetet fog közvetíteni, hogy nem ez a megfelelõ út a munkahelyi sikerhez, a lehetséges elõléptetéshez és általában a személyes sikerhez. Bármiféle alapvetõ változásnak, különösen egy új menedzselési folyamatnak a korai stádiumaiban az alkalmazottak figyelik a vezetés igazi szándékait, igazi motivációit közvetítõ finom jelzéseket. A minõségi mozgalom sikeres gyakorlati alkalmazóinak elismerése példaképet állít a szervezet többi tagja elé.

Mérés:

Az adatok felhasználása különösen fontos TQM-folyamat bevezetésében. Nyilvánvaló, hogy a szubjektív vélemények helyébe az adatoknak kell lépniük, és mindenkinek meg kell értenie: nem az a fontos, hogy mit gondol, hanem hogy mit tud! Az adatok felhasználásának elõkészítéséhez mérni kell a külsõ vevõk elégedettségének fokát, hogy meghatározhassuk: milyen mértékben elégítjük ki szükségleteiket. A vevõkre vonatkozó adatok gyûjtése a teljesítmény objektív, valósághû felmérését teszi lehetõvé, és mindenkit arra sarkall, hogy a valódi problémákkal foglalkozzék.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Azbeszt-gumi tömítőlemez

 Azbeszt-gumi tömítőlemez, tömítőanyag (IT lemez): az IT-lemezeket úgy készítik, hogy... Tovább

Totális Internetes Jelenlét

Totális Internetes Jelenlét, azaz a Total Internet Presence TIP   Mi is a TIP... Tovább

Tovább a lexikonra