notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Környezettudatosság és lakossági felelõsségvállalás a téli csúszásmentesítéskor

hirdetes

Környezettudatosság és lakossági felelõsségvállalás a téli csúszásmentesítéskor

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az utak síkosságmentesítését ellátó különbözõ szereplõk a hó eltakarításával és/vagy a csúszást megakadályozó anyagok kiszórásával tehetik járhatóvá a különbözõ burkolatokat. A jég olvasztására illetve a csúszós közlekedési felületek érdesítésére számos anyagot és eljárást alkalmaznak Európa szerte és Magyarországon is, a közismert kõsó vagy konyhasó (nátrium-klorid) mellett. A különbözõ anyagok jellegüknél fogva más-más mértékben és módon lehetnek káros hatással környezetükre.
 

Ön hogy került erre a honlapra? Keresõbõl? Miért? Mert ez egy keresõmarketing alapú honlap. Keresõoptimalizálás, honlapkészítés online marketing tanácsadó segítségével.  Kérje ajánlatunkat itt!

 

Környezettudatosság és lakossági felelõsségvállalás

A közutakat és közterületeket hivatalosan karbantartó szervezeteken túl a lakosság feladata a saját tulajdonú ingatlanok elõtti közterületek használhatóságának biztosítása a téli csapadék eltakarításával és a csapadékelvezetõ árkok tisztításával. A társadalomnak mindezt megelõzõ szándékkal és a terület használatával arányos módon célszerû végeznie. Másképp fogalmazva a balesetmentes közlekedést biztosítani kell, de a környezetre a lehetõ legkisebb terhelés a megengedett.
Bár a közlekedõk igényei és elvárásai azt követelné, hogy az összes szilárd burkolatú közúton megvalósuljon a tél folyamán a hó eltakarítása és a csúszásmentesítés, ez a környezetvédelmi elvek, a kapacitás hiánya és az úthálózat nagysága következtében nem valósítható meg. Kompromisszumos megoldásként a közútkezelõk az utak jelentõsége szerint szolgáltatási osztályokat határoznak meg. Csúszásmentesítéskor ilyen besorolás alapján döntenek az utak takarításának sorrendjérõl és az alkalmazott anyagokról, eljárásokról.

Jégolvasztó anyagok:


Nátrium-klorid (konyhasó), kálcium-klorid, magnézium-klorid:

A különbözõ sókat szárazon, elõnedvesítve vagy oldat formájában szórják ki. Gyakran elegyítik érdesítõ anyaggal (pl.: homok) a kedvezõbb hatás érdekében. A sózás abban az esetben a leghatékonyabb és legtakarékosabb, ha megelõzõ jelleggel végzik, a hólé vagy a csapadék lefagyása elõtt illetve a már lehullott hó eltakarítását követõen. Az anyagot szigetelt, fedett és száraz helyen kell tárolni.

A sózás környezetre gyakorolt káros hatásai a következõk lehetnek:

  • Korrózió
  • Növények pusztulása 
  •  Talajok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak megváltozása (ún. „másodlagos szikesedés”), ami a talaj termõképességének csökkenését, illetve a más környezetkárosító hatásokat tompító tulajdonságának korlátozását okozza.
  • A vizek – és különösen az ivóvizeket adó felszín alatti vizek – szennyezõdése

Kálium-karbonát:

Homokkal keverve alkalmazták Bécsben. Erõsen lúgos kémhatást eredményez.

Vinasz:

 Gyõr belterületén használták ezt a szeszipari mellékterméket. A mezõgazdaságban a tápanyag visszapótlására szolgál. A sóval ellentétben mínusz 8-10 fokon is hatékonyan olvaszt. A nitrogénkedvelõ gyomok burjánzását idézheti elõ. Enyhén bûzös, barna színû anyag, mely a ruhán maradandó foltot hagy.

hirdetes

Transheat:

Magyar fejlesztésû anyag mûtrágya alapú, melyet kísérleti jelleggel alkalmaztak eddig. Ammónium- és nitrát-tartalma jelent kockázatot. A szem kötõhártyáját gyengén irritálhatja.
A felsorolt anyagok mindegyike a levegõbe jutva szem, bõr vagy a légzõrendszer irritációját okozhatják. Ilyen esetekben bõ vízzel kell leöblíteni azokat.


Alternatív megoldások a sózás helyettesítésére

:


A fenti anyagok jó példák arra mit és miért nem szabad alkalmazni a ház környékén. Ezek olyan speciális vegyületek, melyeket speciális szituációban és technológiával és a lehetõ legkisebb mértékben szabad csak felhasználni. A ház körüli síkosságmentesítésre a sózás nem kívánt hatásainak elkerülésére sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítõ anyagok és megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkõ-zúzalék.
A sózást mindenképpen el kell kerülni érzékeny és védett természeti területeken, értékes vízbázisok környezetében, továbbá minden olyan területen, ahol sózásra érzékeny növényfajok fordulnak elõ. A parkokban és magánkertekben közvetlenül a talaj felszínét ne sózzuk!!! Elsõsorban a lejegesedett közlekedésre használt felületeket kell csúszásmentesíteni, de mindezt csak akkor, ha már ellapátoltuk a havat!!!

Érdesítõ anyagok:


Homok: A homok változó mértékû, de kis koncentrációban tartalmaz nehézfémeket, melyek kockázatos anyagok. Ezen túl jelentõs mennyiségû iszapot az út mentén, mely kiszáradás után a levegõbe kerülve növeli az ülepedõ por koncentrációját és gyorsítja a vízelvezetõ árkok feliszapolódását. Egyúttal a kipufogógázok és egyéb talajra kerülõ szennyezõdések megkötésében is szerepet játszik.
Zúzalék, fûrészpor, forgács: Hatásuk hasonló a homokéhoz.
Salak: Jóval több szennyezõ alkotóelemet tartalmazhat, mint az elõbbiek. Bizonyos típusai kifejezettem károsak lehetnek a vízi ökoszisztémákra nézve. Gyorsan aprózódik. Nagyobb fajlagos felülete következtében egyéb szennyezõ anyagokat is jobban képes megkötni. Esetleges kéntartalma miatt savas kémhatást eredményezhet.

hirdetes
Az érdesítõ és jégolvasztó anyagok együttes hatása igen hatékony megoldást jelent, de a felverõdõ szemcsék károsítják az autók védõrétegét, így gyorsítva a korróziót.

A csúszásmentesítés

A csúszásmentesítés gyakorlata a lakossággal együttmûködve
A csúszásmentesítõ anyagok kijuttatása során a cél a minimálisan szükséges mennyiség meghatározása és annak olyan helyeken történõ
alkalmazása, ahol az leginkább nélkülözhetetlen. A jövõben nõni fog az ún. „fehér utak” mennyisége az országos közúthálózaton, ahol csupán nagyobb mennyiségû csapadék esetén végeznek hóeltakarítást. Ezeken a területeken csak hólánccal lehet közlekedni. Ilyen utakkal találkozhatunk például a Pilisben, Sopron környékén, a Mecsekben vagy épp a Bükkben.


A környezetvédelmi tárca mindezek érdekében a jövõben szigorítani fogja az érzékeny területeken haladó útvonalakra vonatkozó csúszásmentesítési szabályokat, a sózás káros hatásainak minimalizálásáért. Újabb utak nem kerülnek bevonásra a síkosság elleni aktív védekezésbe. A sózás hatásainak nyomon követésére az autópályák mentén monitoring-berendezések állnak rendelkezésre.
Az úthasználóknak ezzel párhuzamosan fel kell készíteniük jármûveiket a téli idõszakra és téli gumit kell alkalmazniuk. A kötelezõ hólánc-használat is gyakoribbá válik. A változó intézkedésekkel járó kellemetlenségek nagyban csökkenthetõk, ha a lakosság együttmûködik a közút kezelõivel, tehát betartja a vonatkozó közlekedési szabályokat és korlátozásokat: figyelembe veszi a csúszásveszélyre figyelmeztetõ táblákat, helyesen választja meg a sebességet és a követési távolságot. Mindezek mellett él a közlekedésbiztonságot szolgáló téli közlekedési kellékekkel (téli gumi, hólánc) és érdeklõdik az útviszonyokról az információs szolgálatoknál.


A ház körüli és a kötelezõ ingatlan elõtti közterületek síkosságmentesítésekor egyaránt a lehetõ legkevesebb anyag kijuttatására kell törekedni. Figyelembe kell venni, hogy a megelõzõ szórás jóval hatékonyabb megoldást jelent. Gyakran a hó letaposását megelõzõ lapátolás vagy seprés is elegendõ. Amennyiben érdesítõ anyagot szórnak ki, figyelmet kell fordítani annak olvadás utáni összetakarítására is.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

mérési folyamat

mûveletek összessége egy mennyiség értékének meghatározáshoz Tovább

minõségszabályozás

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények ... Tovább

Tovább a lexikonra